Ahojte, prosím poraďte mi ohľadom šípok. Mäkké, tvrdé? Ako na ne? Džem, lekvar...? Prosím... Dík
@zareagujDiskusie
- Daniela15: Stratený? 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 395 najnovší komentár dnes 13:08
- Musha: Tvaroh na cheesecake 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 395 najnovší komentár dnes 13:08
- Michal81: Vanilkový cukor v roku 1980 25 najnovší komentár 13. septembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Astheart: Antioxidanty? 24 najnovší komentár 21. augusta 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 218 najnovší komentár dnes 13:08
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 35 najnovší komentár 26. júla 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Super jednoduchý trik, ako šikovne umyť sitko VIDEO
-
Sýty fazuľový šalát, na desiatu aj na chlebíčky VIDEO
-
Bravčové medailóniky s cesnakovou omáčkou VIDEO
-
Šampiňónová sviečková omáčka VIDEO
-
Minul sa vám pudingový prášok? Namiešajte si doma vlastný! VIDEO
-
Zemiakové džatky z Vysokých Tatier, tradičné jedlo našich starých mám VIDEO
-
Tvarohové knedle so strúhankou podľa Magdaleny Dobromily Rettigovej VIDEO
-
14 tipov, čo upiecť na predĺžený víkend: Obľúbené rodinné koláče, ale aj múčniky, aké ste ešte nerobili
-
Bez nej to nie je ono: Omáčky k nedeľnému mäsu s knedľou. Tieto recepty si uložte, hodia sa vám vždy
-
Spojenie, ktoré funguje: 6x slivky pod snehom. Tieto koláče vám nedajú spať, kým si ich neupečiete
-
Víkendové pečenie: 12 receptov na výborné jablkové koláče. Tieto budú chutiť celej rodine
-
11x cuketa za zimu: Zavarte si ju ako omáčku, nátierku, čalamádu alebo aj džem
-
Na výnimočné dni: 11 receptov na sviatočné rolády. Pozrite sa, ako ich môžete vyzdobiť
-
Zaváraná cvikla: Klasika, s chrenom, s jablkami, aj ako šalát. Všetky variácie vám zachutia
Celé šípky som umyla (aj s okvetím) dala do hrnca a zaliala vodou (vody má byť v hrnci viac cca 10 cm nad šípky) a varila. Keď boli šípky mäkké, nechala som to vychladnúť. Potom som uvarené šípky spolu aj s vodou dala do odšťavovača. To čo zostalo ako odpad, som znovu zaliala vodou - rozmiešala a znovu dala do odšťavovača.
Potom som do prepasírovanej zmesi šípok už len pridala cukor a varila v Zepter-hrnci bez miešania. Pretože tá zmes je dosť hustá, tak to varenie netrvalo dlho.
Je výborný. Vyskúšajte.
Tiež používam ten macerát - je to fantastická vitamínová bomba.
Ja pomocníkov nemám, možno sestru by som ukecala, ale pochybujem. A tak si stiahnem nejaký dobrý seriál, sadnem k nemu, pred seba šípky, mám pasiu v okrajovaní končekov, teda okvetia a stopiek, ale ešte som ich nikdy nepólila (to je divné slovo!). Potom ich v sitku postupne umývam, dám do hrnca, zalejem vodou asi 2 cm, nechám macerovať do druhého dňa a keď prídem z práce, dám variť. Než sa uvaria je noc, vyložím na balkón a ďalšie dva dni, keď prídem z práce, tak pasírujem a pasírujem. Pritom pozriem ďalšie diely seriálu. Šípky som minulý rok zberala dosť neskoro, druhý novembrový týždeň, niekde som čítala, že nemajú byť mäkké, ale prvými mrazíkmi by mali prejsť, zdá sa mi, že kvôli chuti. Teraz sa mi zdajú ešte nedozreté, nemajú peknú tmavočervenú farbu, aspoň u nás na juhu. A možno tú sestru ukecám, veľmi ľúbi obyčajný chlieb s množstvom opraženej cibule.
@alena45 Alenka, ty si ma asi videla... a moji pomocníci, vykašlali sa na mňa... mám 1,5 kg šípok , čistím ich sama, aj sa snažím dávať preč semienka, no muž mi trochu pomohol... ale je s tým dosť práce, preto som myslela, či existuje dačo jednoduchšie. alebo neviem. Pichajú nás semienka, mám načistené a bez semienok tak skoro 1 liter, to veľa lekvaru nebudem mať... Vidíš, musím sa dať na seriály... teraz sme sedeli pri Kuriérovi3, to sa dalo... Dlho sa to robí, ale chcem to vyskúšať, keď si to chváli veľa ľudí... to sa nedá veľa spraviť na jeden krát... alebo?
Po týždni ich opláchnem a dám do hrnca, zalejem vodou, cca 2cm nad šípky a nechám povrieť asi 15-20 minút. Po uvarení ich popučím pučidlom na zemiaky a nechám kúsok vychladnúť. Pripravím si prevarenú vodu, pre prípad že by boli šípky veľmi husté. A teraz to príde. Natiahnem si na ruky latexové rukavice a začnem prepasirovávať. Uvarené šípky si naberačkou nakladám do silónovej ponožky /samozrejme novej, podkolienky nie sú vhodné/a pretláčam.
Netrvá to dlho a potom už len do šťavy nasypem cukor, nechám rozpustiť a varím klasicky lekvár. Cukru dávam 250g/1liter hustej šťavy.
varecha.pravda.sk/recepty/sipkovy-koncentrat-fotorecept/2...
.... srandicky bokom,doniesla som plnu tasku sipok dnes z prechadzky,ale odchlpkovat z vnutra to nejdem ani zanic.Nasla som na nete taketo nieco,idem to skusit.Mozno niekomu pomoze.
Šípky očistiť-špičky aj okvetné lístky.
Dať do hrnca a zaliať H20,dať variť.
Po uvarení rozmixovať- nechať trochu vychladnuť.
Dám na ruky gumené rukavice a idem pasíropvať.
Prvý krát cez sitko.
Potom cez gázu.
Potom cez dvojitú gázu a na koniec cez trojitú gázu.
Vždy gázu prepláchnem pod tečúcou H2O a pasírujem ďalšiu dávku.
Prepasírovaný lekvár dam ešte trošku povariť pridám kyselinu citronovú-to preto, aby si zachoval peknú červenú farbu a pred dokončením dám cukor podľa chuti.
Horúci dám do pohárov ,otočím hore dnom. Celý proces je trošku zdĺhavý ale stojí to za to. A rukavice preto lebo chĺpky idu aj pod kožu.
Prosim ťa, vieš mi poslať link na ten odšťavovač pre Bosch? Funguje to s ním? Vďaka.