Šípkový koncentrát fotorecept

eraserhead - fotkaeraserhead, 9. novembra 2011

Suroviny

1 kg
2 l




Postup

  1. 1

    Ruža šípová (Rosa canina). Plody sú chlpaté nažky. Šípky sú nepravé plody.

    Šípkový koncentrát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nazbierajte koľko uznáte za vhodné. Pre náš účel sa hodia šípky ešte tvrdé.

    Šípkový koncentrát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šípky zbavíme čierneho okvetia a pozdĺžne rozrežeme.

    Šípkový koncentrát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zbavíme vnútra, mne poslúžila drobučká lyžička.

    Šípkový koncentrát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto očistené šípky dôkladne umyjeme a zalejeme vínom. V tom víne necháme aj viac dní (niekto to necháva aj 6 dní). Nám stačil jeden deň v chlade.

    Šípkový koncentrát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom pomaly privedieme k varu a pomaly varíme. Alkohol z vína vyprchá ale zanechá nám tú esenciu chuti.

    Šípkový koncentrát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Varíme kým nie sú šípky mäkké. Potom ich prepasírujeme a ešte krátko povaríme na požadovanú konzistenciu.

    Šípkový koncentrát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ešte horúce dáme do vysterilizovaných pohárov, obrátime hore dnom.

    Šípkový koncentrát (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

marianne69
toto je supeeer,Ty mi ides tak dobre s tymi receptmi pod rukou,ze az.Tento weekend mame zrovna v plane zber sipok,susievam ich na caj,aj marmeladu som z nich uz robila a toto sa mi tiez paci,urobim urcite
dorisa
Krásny recept, obdivujem ta, že si sa takto piplal s tými šípkami. Chcela som aj ja niečo také robiť, či už džem, alebo takýto koncentrát, ale ...nevyšlo.
danculka
Ja robievam lekvár,ale to piplanie stojí za to,ukladám aj tvoj recept...
arasidka
A jejejej, piplačka ako hrom, ako hrom! Kto nerobil, neuverí. Tento rok som napasírovala necelých 4OO litrov šípkovej drene, dnes pasírujem posledných desať kíl - iba pre nás na zamrazenie a na lekvár. Zamrazenú šťavu nalievam do formičiek a zmrazujem ako ľad. V tuhej zime do čaju - ochladí a dodá céčko a ešte aj trochu toho želiezka. A výborne to vyzerá, ak príde návšteva a tie zmrazené kocky nasypem do sklenenej misky - ako v lete na ochladenie malinovky v horúcich dňoch.
aroooo
@ara šidka a ako to robíš, aj predváraš a potom pasíruješ alebo len nejako odšťavuješ, vyskúšala by som trochu zamraziť na ten môj strašný kašeľ,...
ela77
@arasidka , to si sa nepomýlila???že 400 litrov drene, aj 40 l si neviem predstaviť. Pozerám že si od Pezinka tak to je odomňa blízko , som 10 km od Senca smerom na Trnavu. To si vyzbierala celú pezinskú Babu???Musím sa ísť aj ja poobzerať aspoň na ten čajík aby bolo, len tie najkrajšie sú pri cestách a to akosi nechcem.
tinca
veľmi milé foto, aj skvelé do zásoby. Strašne ľúbim aj šípkový džem, spolužiačkina mama robila skvelý, vždy sme jej ho vyjedli keď doniesla na intrák
klaura
v čase môjho detstva bola dostať taká malá konzerva - ako paštéta - že šípková dreň ... bolo to vynikajúce, mala som to veľmi rada ... len tak vyjedať lyžičkou ... odvtedy som nič podobné nejedla ... toto vyzerá podobne, ale ja obdivujem tvoju trpezlivosť pri čistení ... zaujal ma tento recepis ... a ako produkt použiť ? do čaju, pod mäso ? ... skúsila by som urobiť ...
zdenkas
Śípky a biele vínko-túto kombináciu chutí nepoznám,bolo by vyskúšať.Len kto mi požičia tú trpezlivosť na čistenie šípok.Asi popracuje celá rodinka.
anaska
Fantázia! Úvodná foto na 1 s hviezdičkou a celý fotorecept tiež. Len odkiaľ nabrať šípky? Čo znamená že pre náš účel sa hodia šípky tvrdé? Počula som že na varenie lekváru sa hodia šípky "poštípané" prvým mrazom. Prezradíš nám ako využívaš tento koncentrát?
evanaaa
Ani ja si neviem predstaviť to množstvo šípok a prácu s nimi, ako píše Arašidka, ale ten výsledok je zaslúžený.Už len nazbierať to nožstvo, o čistení ani nehovorím.
A easerhead, tvoja práca si tiež zaslúži obdiv - krásne.!
julica
To už keď si mal načistené (klobúk dolu), mohol si macerovať, trochu ohriať a zmixovať - ostalo by céčko. ja som tak robila vo vode, na záver do pohárika kalíštek silnéjho alkoholu a bolo - nekazili sa.
arasidka
Pasírovanie šípok sa u nás dedí z pokolenia na pokolenie. Je to drina, ale mňa táto práca teší. Od malička som bola zvyknutá túto "šťvičku" knzumovať za "surova" a takisto mám rada lekvár.
Pýtate sa mi, ako to robím, ja úsmevne každému odpovedám: "taško".Zber šípok je dlhodobá záležitosť, postupne, ako sa nazbieajú, sa spracúvajú. Očistia,preberú ,omyjú a začína sa samotná práca s pasírovaním. Používam dômyselné "zariadenie", ktoré vymyslel môj dedo a odvtedy ho zdokonaľujeme a "vyrábame" nové. Zháňame takisto vhodné umelé sitá, ktoré sú pevné a vydržia celú tú záťaž pasírovania. Šípky nevaríme dlho, preto sa používajú dobre prezreté, lebo tvrdé šípky potrebujú dlhší čas varenia a tomu sa chceme vyhnúť. Záleží nám na tom, aby sa čo najmenej varili a tak ničili "všetko živé". Jasné, že sa tomu nedá úplne vyhnúť, ale bohužiaľ, inak to nejde. Pasírujeme cez viacero sít, posledné je husté ako plátno, aby cez neho neprešli žiadne chĺpky, ani iné drobné kúsky, ktoré tam nepatria. Konečný efekt je taký, že šípkový pretlak je taký hustý, že ak postavíš do plnej nádoby varechu, stojí ako "zabetónovaná". Šťavu pijeme čo najviac v tomto stave, inak povedané - za surova. Najviac sa okrem zamrazenej , alebo zasterilizovanej šťavy u nás používa na varenie lekváru. Dá sa uvariť redší - na palacinky a na chlieb, alebo hustejší - na buchty. Zásadne pri varení nepoužívam žiadnu chémiu a ako pomôcky používame výrobky z umelej hmoty alebo dreva, alebo skla. Jedinou kovovou pomôckou je hrniec, v ktorom sa varí voda a v nej sa šípky sparia. Môj manžel ju pije najradšej hneď čerstvú, bez prisladenia, takú kyselkavú. Už niekoľko rokov bojuje so zákernou chorobou krvi , netvrdím, že šípková dreň ho vylieči, ale určite mu pomáha. Takisto , kto trpí chudokrvnosťou - tento "rozolíš" je veľmi potrebný pre takéhoto človeka. No a skade mám šípky? Nuž, priznám sa, že tento rok som toho ja a niekto z príbuzných málo nazbierali, ja preto, že moja gonantróza mi to dlho nedovoľuje a ako viete, opatrujem viac-menej denne mamu. Nuž, ale môj syn - zdravoťák je taký šikovný, že pri venčení psa pod horou nestojí so založenými rukami a tak spolu s ním boli aj moji zberači - mladí študenti, ktorým som prispela na vreckové nejakým tým eurom a potom som mala takmer profesionálneho zberača, ktorému sa nelenilo sadnúť do auta, zmapovať celý náš chotár až k druhému okresu a skutočne mi robil radosť.Pracovali sme na pasírovaní štyria ľudia, a verte mi, že sme mali čo robiť, aby sme to súbežne s beračmi dokázali spracovať. Najviac ma mrzí, že teraz je ten najlepší čas na zber, lístie opadlo, na kríkoch vidno dobre zdravé šípky a tak sa lepšie zberajú, a pri preberaní nemusíme vyhadzovať toľko červivých. Lenže pomaličky nastáva čas na pečenie oplátok, tak som s pasírovaním i napriek veľkému dopytu , musela skončiť. Je to skutočne drina veľká jak manderlák, ale ja sa na toto obdobie veľmi teším, hoci keď prichádza finále, padne zo mňa únava a je mi to ľúto, že zase budem musieť čakať celý rok, než šípky dozrejú. Keď venčím Alana, každý deň sa mje vrecká na vetrovke nadúvajú šípkami, vždy si trochu prinesiem, nedá mi to - toľko vítamiínov a zdravia tam na tých kríkoch zostane. Ale aj vrabci a sýkorky si cez zimu pochutnajú.
arasidka
Ela, dokonca najkrajšie a najväčšie šípky boli nazberané vo vašom chotári :))
bubaya
Ja som tohto roku šípkový nevarila, nestihla som ísť na šípky, a šípkam sa nechcelo prísť k nám. Priznám sa, že u nás sme nikdy nevyberali jadierka, len sa odkrojil vrch a stopka. Potom som šípky namočila na 24 hodín do vody. Pridala som trochu cukru a všetko to dobre a dlho varila. Zatiaľ sa nikto nesťažoval, že by ho drhlo v krku. Buď sa naozaj tie chĺpky uvaria do mäkka, alebo majú všetci konzumenti môjho lekváriku plechové hrdlo. S vínom som neskúšala, ale vyzerá to zaujímavo a musí to nádherne voňať. Tak až na budúci rok.
alena45
a ja som stihla nesiem si dnes domov asi len dve kilá šípok, lebo ma niekto predbehol, ale veď nech aj jemu slúži na úžitok.
Arašidka, obdivuje Tvoju prácu, ale chápem. Ja milujem šípkový džem a dcéra tiež, tak sa teším aj na tú piplačku.
arasidka
Bubaya, prepáč, ale nerozumela som tom, ako si tie šípky dala do vody,pridala cukor a dobre dlho varila. A to si ani nepasírovala? Alebo si pasírovala už uvarené v cukre? Nie, každý sa mýli, keď si myslí, že chĺpky sa uvaria do mäkka, chlp je chlp, odolá aj dlhým varom. Preto trvám na tom, aby v dreni tie chĺpky neboli cítiť. A nie sú, pretože keď masu prepasírujem a potom ju nakoniec ešte raz dám na "plátenkové sitko", ako mu ja hovorím, a veľkou lyžicou tú masu pretieram, zostáva mi na ňom spústa hustého maglajzu - ostrého, plného chĺpkov. V samotnom pretlaku už necítiš nič, iba dobrú chuť a vôňu. Tak, dievčence, idem......čaká ma posledných cirka desať kíl, tak sa idem s nimi dnes rozlúčiť. Vercajch so sitami vymeníme za formy na oplátky, a vôňa šípok sa vymení s vanilkovou, makovou, orechovou ...tak čaute, ostávam s pozdravem: Ket napadne snech - nech :))))
bubaya
Arasidka, oprava. Môj recept vyznieva tak, že som bagrom vytiahla šípkový krík zo zeme, rozvarila to všetko aj so zemou a naliala do fliaš. Oprava:
Robím šípkový lekvár už roky tak, ako moja stará mama a mama:
1.Zo šípky odkrojím vrch a stopku /ak je/
2. šípky umyjem, namočím do vody a nechám 24 hodín stáť.
3. Pridám trochu cukru, stará mama pridávala, tak aj ja.
4. Varím dlho, kým sa šípky nezačnú samé od seba rozvárať.
5. Prepasírujem cez husté sito.
6. Pridám cukru podľa chuti - 300 -500 g na kg pretlaku. Podľa toho, aké boli šípky a podľa toho, či bude lekvár na palacinky, alebo k divine.
7. Ak je pretlak veľmi riedky pridám petozu, lebo sa mi nechce redukovať ho na polovicu. - vtedy postupujem podľa návodu. Kupujem ten, ktorý neobsahuje konzervanty, len petol a kyselinu citronovú.
8. Naplním do pohárov, zavriem, prevrátim, hotovo.
Idem hľadať do pivnice, možno mám ešte jeden z vlaňajšej úrody, tak Ti pošlem, či budeš chĺpky cítiť, alebo nie.
cathyc
Pri tom zbere šípok by bolo dobré myslieť aj na tú úbohú zver, ktorá v zime nemá možnosť zbehnúť do supermarketu a je odkázaná na to, čo jej my ľudia blahosklonne ponechávame v prírode.
arasidka
Cathyc, nemboj, tých šípok je tam toľko, že by bolo treba raz toľko zveri v našej prírode,ako jej v skutočnosti je. :)))
tatranka
Všetkých,ktorí pracujú a nejakým spôsobom konzervujú šípky či na lekvár,alebo dreň,obdivujem.Robila som to dva krát,lekvár bol ohromný,ale práca so šípkami bola jednoducho drina.Ešte týždeň po uložení lekváriku, som pociťovala pichanie zo štetiniek.
Teraz to robieva dcérka,no mám pocit,že už dlho nie.Aj tak ju obdivujem.
arasidka
Tatranka, nesmie pichať, ja som dnes toľko toho pooblizovala, najprv naberačku, než som ju umyla, potom velikánsky "šáfik", v ktorom bola šťavička,pretože aj keď to čo najlepšie vytrieš škrabkou dolu, ešte mi tam zostane toho toľko, že vždy sa zasmejem a spýtam sa, či máme nejaký rožok, že ja idem šáfik vytrieť rožkom. A fakt to aj tak spravím a než tú 25 litrovú nádobu vytriem dosucha, aj sa najem :))) a necítim pichanie. Práve že toto priťahuje ľudí, ktorí si odo mňa tú šťavu berú , necítia štetinky. Ani by tam nemali žiadne byť. A keby aj predsa sa nejaká našla, aspoň vieš, že je zo šípok. No, dnes som napasírovala posledných 12 litrov, do jednej fľaši od minerálky som to cez "trachtárik" liala, a musela som zobrať velikánsky, pretože nechcel stiecť, iba po kvapkách kvapkal do fľaši. Nechala som v kastróli nachystanú šťavu dozajtra na balkóne, dnes sa mi veru lekvár variť nechce. Zajtra ale zo 4 litre dám do veľkej nádoby, pridám l,5 - 2,O kg cukru a za hodinu bude už v pohárikoch . Zásadne nikdy okrem cukru nepridávam nič, pretlak je taký hustý, že nepotrebuje dlhý var, a aby som sa ubezpečila, že viečka dobre priľnú a nebude sa kaziť, pre istotu dám lekváriky sterilizovať cca na 5 - 7 minút do pary.
No a ešte niečo. Podľa receptov starých materí sa v iektorých odporúčalo nechať pretlak trošku nakysnúť. Vlastne, ak začal hádzať bublinky, vraj vtedy bol lekvár vynikajúci. Ja osobne som to nikdy neskúšala, varím ihneď po pasírovaní. A ak sa mi nechce, šťavu dávam vo fľašiach do mrazáka - na vypitie v zime a prípadne na šípkové omáčky k divine. No priznám sa, že sa mi už aj tak stalo, že som niekedy v apríli zistila, že v mraziacom boxe zostala fľaška. Tak som ju rozmrazila , niečo sme vycuckali s cukrom, a zo zvyšku som uvarila zo dva- tri poháriky lekváru.
arasidka
A mám kamarátku z četovania, ktorá robí aj šípkové vínko! Pozoooor - i to je interesantné, musím jej napísať, nech sem dodá recept.
evanaaa
Arašidka, ty tie šťavy a lekváre aj predávaš? Hneď by som si dala, len ja by som nemohla s cukrom a ako píšeš, že je to dosť hudté, šlo by to aj bez neho alebo so sldidlom? Mala by som to skúsiť na druhý rok, aspoň trošku, pre mňa.
arasidka
Evička, inak by som toho toľko nerobila. Už v lete ma ľudia oslovujú , či to budem robiť zase a ja pritakávam, že hej. A keď príde koniec septembra, idem sa pozrieť do chotára, ako sa nám úroda vydarila, keď sme ani neokopávali, ani nestrihali, ani nestriekali, neviazali :))))) Moja sestra má tiež problém - nemôže ho jesť varený s cukrom. Dnes somnachystala vedierko so šťavou a zajtra ho budú variť aj s mamou a použijú umelé sladidlo.Nemalo by to byť problematické, veď aj niektoré kompóty kvôli manželovi robím buď vo vlastnej šťave bez cukru, alebo použijem trošku umelého sladidla.Škoda, že si sa neozvala skôr, teraz už nemám doma naviac nič. Hoci si vravím, že pôjdem, jááááá ešte pôôôôjdeeeeem a nazbieraaaam... a budem pasíííírovať, ale keď to počuje môj dzedko, tak sa mi vyhráža, že ešte jednu šípku uvidí doma na stole, tak sa neudrží a bude zle! On sa tiež podieľal na tejto práci a už ho svrbí dlaň , dnes chystá mäso na tlačenku a jaterničky, tak šípkovú vôňu vystriedala aróma bravčového mäsa, cesnaku... No - mne ťá moja šípková voňala viac!
Evička, nezabudni - na rok mi to pripomeň , ak sa nič nezmení - budem znova "drátkovať".
evanaaa
Ano, Arašidka, nezabudnem, ďakujem za ponuku, už so reagovala aj na mail, dík.
Eraserhead, prepáč, že sme sa sem tak vmontovali.
celero
parádne fotky, dobrý recept. určite vyskúšam.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vďaka za mnohé informácie o šípkach. Aj ja mám na balkóne nazbieraných 5 kg šípok a teraz len rýchlo s nimi niečo urobiť. Inak budú len sušené. Ale skúsim ten tvoj recept.
jozka2
zavidim vam vsetkym tu drinu a hlavne vysledny efekt.Sikova stava ,marmelada atd su nesmierne dobre pre ludi ktori maju artritis a ja ju mam.Drzim ju pod kontrolou pouzivanim curcumy,dzusy zo zeleru,spenatu a mrkvy a obcasne pitie praveho jablkoveho octu s medom na lacno,ale ked je zmena pocasia tak to so mnou vie zatocit.Co by som za to dala keby som tie sipky mala kde nazbierat a spracovavat,tusim pridem k niekomu na navstevu.
ywett
perfektný recept a krásne fotky! :-)
peto1666
tiez varievame sipkovy dzem, ale pozivame po uvareni len nastavec na pasirovanie na stary kuchynsky robot ETA. v cerstvom dzeme citit chlpky, ale po 2-3 mesiacoch stania sa stratia.
a este pri vareni sipok pridavame asi 20% tvrdych , najlepsie zelenych jablk kvoli pektinu, krajsie hustne.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia