Rôzne

Rozmarín

mimi207 - fotkamimi207, 19. júna 2011

Prosím vás o radu čo spraviť s rozmarínom??? lebo včera mi priniesol pritel za tašku natrhaného rozmarínu a neviem čo stým tak mi prosim porade....

@zareaguj


Diskusia k téme

jatanika
rozmarínový olej ... rozmarínový ocot ... lístky usušiť a používať ako korenie ...
kucharronald
Usušiť celú stonku, a potom tie dlhé listy po usušení pozbierať. Ak chceš, treba rozdrviť, nasekať alebo v mažiari, a potom môžeš pridať k pečenými zemiakmi, k divine, do pácu alebo môžeš spraviť ten rozmarínový olej, alebo cesnakovo-rozmarínový olej. Keď máš čerstvé stonky, môžeš všetky zvlášť zasadiť do črepníka, každý druhý-štvrtý deň polievať, a bude ti rásť. Odporúčam, aby si takto zasadila okolo 5 stoniek. Tuším, že sušený rozmarín pridáva do plátených vrecúšok, zabalí sa, zavesí sa na okno alebo na balkón a je dobrý prostriedok proti komárom.
marcy
polovyzreté odrezky sa dajú husto napichať o črepníka,zaliať vodou ,dať mikroténový sáčok,dobre uviazať ,aby dobre zakorenili ( malo by sa orosiť vrecko )...mávam problém,vždy mi napadne nejaká choroba ( zbelejú lístky ) treba chemicky ošetriť,to už nepoužívam na mäsko...preto stále dopĺňam novými rastlinkami truhlíky,ktoré na zimu dávam na verandu
mimi207
@kucharronald dakujem za radu uz mam par vetiev vyvesenych na balkone a skusim zasadit aj do toho crepnika dufam ze sa to ujme a este vyskusam urobit aj ten olej som nad tym rozmyslala lebo mam aj 5litrov olivoveho oleja tak spravim jednu flasticku aj s tym rozmarinom a dam tam este aj cesnak bude to hadam dobre na salaty :))
kucharronald
@mimi27 daj normálne čerstvý rozmarín na dno fľašky, môžeš pridať cesnak, čierne korenie, rôzne bylinky a zalej olejom. Nechaj trocha odstáť, a potom to bude skvelé, aj ja to robím, a zvyknem s tým upiecť ,,Bundáš chlieb", alebo rôzne iné chuťovky :)
celeblith
alebo este mozes uviazat straaasne vela pierok pre nejakych svadobcanov :)
jozefj
Lístky z rozmarínu otrhaj a hole vetvičky použíj namiesto špiliek na ražniči. Je to vynikajúce .Videl som to v chorvatsku.
enge149
celé menšie vetvičky napchať do domác.pálenky/52 %/do tmavej fľašky alebo ja mám vyskúšané 3 dcl poháre na zaváranie,uzatvoriť,obaliť alobalom,aby boli v tme,dať do chladu/nie do chladničky/nechať vyluhovať 1 mesiac,potom scediť,preliať do malých fľašiek/napr.od liekov alpy/popíjať po lyžičke ako liek alebo ráno na lačno kloktať,takto mám naložené už všetky domáce čerstvé bylinky a je to super,dá sa použiť aj na natieranie klbov,unavených nôh,od bolesti pri odreninách.../Lunárny kalendár/
tokio
Tak toto je super.Vyskúšam všetky možnosti, Ďakujem za skvelý nápad