Zdravá výživa

Rastlinné tuky

afataga - fotkaafataga, 12. júla 2012

Diskusia k téme

martinis
Z toho som blázon - jedeň deň počúvame že treba preferovať margaríny a rastlinné tuky, druhý deň že maslo. Bude to asi jedna z tých vecí, na ktorých sa ľudia nikdy nezhodnú.
marianne69
Priznam,ze pouzivam Heru,ked nemam maslo alebo mi chyba do gramaze na cookies,babovku,ci kolac,tak dolozim Herou,mam ju po ruke vzdy v chladnicke.Ja peciem naozaj casto 2x do tyzdna,to maslo je na Slovensku pridrahe,ale davam do bublanin aj olej.Kdezto kysnute je vynikajuce s 1PL bravcovej masti alebo 1PL masla,s maslom ma tiez uzasnu chut,este lepsie ako s mastou,cesto ostane dlho vlacne,vybornu maslovu chut a nestvrdne,sice u nas nema kedy, ale aj tak....
marianne69
...u nas moc kremove zakusky nejdu,muz nema rad vobec ani dcera sa za nimi nejde potrhat,ale ked uz robim kremovy tak pouzijem maslo,najradsej mam varene plnky z muky....ja mam velmi rada kremove,ale koli sebe nebudem piect ani mi to treba nie je:-)...
turistka
Tiež robím nadstavované plnky, nie sú také mastné, najradšej robím rôzne plnky do rolád, kde po natretí plnkou ukladám rôzne ovocie a potom je na reze roláda pekná.
evanaaa
Už som toto niekoľkokrát čítala, vždy bol iný pôvodca čo o tom písal,a koby to všetci od slova do slova opísali od jedného. Margaríny jeme už teda tých 100 rokov, ak by sme ich nejedli, nemyslím, že by umieralo menej ľudí. Jedli by sme niečo iné....veď ten zoznam zlých potravín je dlhší, ako tých zdravých, ak by sme všetko vylučovali, čo by zostalo. Veľa teda nie. A nie každý má možnosť dopestovať a dochovať to svoje, nezávadné, ekologicky čisté. Takže, čo nám teda zostáva. Len čítať tieto články a spytovať si svedomie : toto by som jesť nemal(a), to ma zabije. Ja tie margaríny jem z niekoľkých dôvodov a chutia mi ( Dela, Rama....)a myslím si, že sa trochu zmenila aj technológia výroby k lepšiemu, že nás výrobcovia nechcú úmyselne zabíjať.
kuchticka
Akykolvek umely tuk povazujem za plastik - ako ked rozpustime plasove vrecia- dochutime , zafarbime a vynos v podobe odmeny je nesmierne vysoky, dolezity.
Nelakajte sa. trochu asi prehanam, ale zrejme tie umele tuky nie su skutocne velmi zdraviu prospesne. Vsetko prirodne je ovela lepsie pre nas vsetkych. Viem, ze maslo je drahe - vsade, i u nas, ale radsej si dam na chlieb kusicok masla ako akykolvek margarin.
hahaias
@kuchticka , máš pravdu radšej maslo ako margarín - a ked maslo nemôžeš lebo sa po ňom zvíjaš od bolesti tak čo ? suchý chleba? Ešte aj v ceste to maslo mi robí šarapatu. Ostávajú len tuky a vybrať podľa zloženia a chuti.
kimlo
Ktosi mi hovoril, že rozdiel medzi Ramou a tým umelým kelímkom v ktorom sa predáva je len jedna molekula.... :-)
rea1
do kolacov pouzivam vacsinou heru alebo heliu a kremove kolace casto nerobim. ale na natieranie iba maslo, vsetky umele margariny - vyskusala som ich, samozrejme, kto nie - mi decka odmietli jest. mama, mne to nechutiii. tak sme ostali pri masle. a mne, priznam sa, chuti aj "suchy" chlieb, ako pise @hahajas. alebo miesto masla potrety horcicou. :-)
afataga
bohuzial som mala moznost navstivit jednu fabriku, kde sa tieto odporne veci vyrabaju, ten smrad si neviete predstavit, podotykam, ze zamestnanci ich nechcu ani za polovicnu cenu
zirafninka1
to je to najhorsie - dostat sa do fabriky :))) na kadeco by nas presla chut :) pekar, ktoreho poznam tiez nikdy neda do ust chlieb, ktory tam pecu. Kamaratka videla vyrobu ovocnej drene a odvtedy ju uz nikdy nekupila...
astheart
A je to tady zase, hehehehe! Před pár dny jsem o tom psala. Totally confusing! @kimlo : To byl určitě vtip! Plastové polymery mají chemickou strukturu jinou, ale zas na druhé straně, obě ty chemické struktury jsou uměle vytvořené. Jediný rozdíl je v tom, že k výrobě plastů je většinou výchozí surovinou ropa (tedy minerální olej) a k výrobě roztíratelných tuků nějaký rostlinný olej. Rostlinné oleje jsou přirozené a většinou zdravé, ale je tu zase ALE: kdo ví, co za procesy proběhly při jejich zpracování..... Já jsem fakt už zmatená, i když jsem si myslela, že o organické chemii toho vím docela dost. Nevím! Takže já opravdu jsem zastáncem motta: Everything in moderation! = Všeho s mírou! To se týká jak másla a sádla, tak rotlinných tuků. :)
wegar
Určite nikomu neuškodí, keď bude používať a požívať čo najčerstvejšie potraviny i suroviny a minimalizovať priemyselne vyrábanú stravu. Mne osobne Rama a podobné rastlinné "náhrady" masla nechutia a v koláčoch a krémoch z Palmarinu a pod. cítim nepríjemnú chemickú? pachuť. Napríklad čokoládové polevy s Palmarinom mi prídu ako z umelej hmoty. Zachytila som, že podľa nových nariadení EÚ už nebudú môcť uvádzať v reklamách na rastlinné nátierkové tuky vedecky nepodložené závery typu ´prospieva srdcu´ a pod.
 www.eufic.org/article/sk/artid/trans-mastne-EFSA/...

Tabuľka dole:  www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=76812...