Rôzne

Rady pri odšťavovaní

ivocka5 - fotkaivocka5, 20. januára 2013

Milé varecháčky a varecháci, chcela by som Vás poprosiť o nejaké rady a typy pri odšťavovaní, čo s čím je dobré kombinovať (akú zeleninu a ovocie), ako dlho po odšťavení sa môže šťava skladovať, kedy je najlepšie piť šťavy (pred jedlom alebo po jedle) ,atď. :-) Niečo som si už naštudovala na nete, no zaujímajú ma aj Vaše skúsenosti :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

gordonko
už máš odšťavovač ???? ja nie ale pýtal som sa naň lepší je drahší čo lisuje bez peny a drť ostává suchá ...a ako kombinovať ???...tak aby to chutilo
rulik
nie som v tom odborník, ale neostáva v drti veľa šťavy? tie odstredivé to najprv akoby nastrúhajú a potom odstredia, niektoré skoro dosucha
mne by bolo asi ľúto vyhadzovať ten zbytok,lebo ako ho ešte spracovať?
ivocka5
@rulik , práveže pri tých lisovacích by mala byť drť suchšia, nemám to síce s čím porovnávať, ale myslím, že má dosť dobrú výťažnosť :-)
tornadolue
Ja si robim stavu najma rano, na lacny zaludok a ranajkujem az po hodine. Na plny zaludok by som stavu nepila. Moja najoblubenejsia kombinacia je mrkva, cvikla a jablko, niekedy tam prihodim aj zeler. A este dochucujem citronovu stavou. Pri kombinovani by si sa podla mna mala riadit hlavne vlastnymi chutami. Akurat nemiesat bezhlavo ovocie a zeleninu, ale pokial viem, jablko sa moze pridat do akejkolvek zeleninovej stavy a mrkva sa zase moze kombinovat s ovocim... ale uz si nepamatam, kde som to citala :) A zatial som stavu neskladovala, vzdy sa vypije hned :) Radsej odstavnujem len take mnozstva, co sa hned vypiju a odstavnovac ide kazdy den.
doktorina
Ano jablko a mrkva sa mozu pridavat do akej kolvek zeleninovej stavy,ale aj pri zelenine sa musi davat pozor.Nie bezhlavo miešat.
hubata
A čo teraz v januári odšťavujete?
Kyslú kapustu? Alebo z hyperbordelov hrozno, paradajky, marhule, blumy, pomelo, pomaranče, ananás .......?

Až sa mi robí koprivka.
lacquer
Uroda jablk nam poskytla litre jablkovej do ktorej davam mrkvu a cviklu to robim doma, v praci odstavujem pomarance a grepy s citronom
mariaklara
Počula som a aj čítala, že všetky šťavy sa musia riediť 1:1, aby to nebolo agresívne pre žalúdok a ľahšie sa strávilo.
ivocka5
@tornadolue , a šťavy si riediš 1:1 ako písala @mariaklara alebo nie? :-) ja ich zatiaľ popíjam medzi jedlami, väčšinou ich mám ako olovrant, prípadne ako desiatu :-) moja obľúbená kombinácia je tiež cvikla - mrkva - jablko, prípadne si do toho pridám ešte kúsok zázvoru (ako mi ešte skôr poradila @honestka ) :-) najviac ma zaujímalo ako je to s tými kombináciami, aby som si viac neuškodila, ako pomohla :-/
@hubata , neboj, neodšťavujem nič z toho, čo si napísala :-) skôr našu dobrú koreňovú zeleninu ako je cvikla, mrkva, zeler, atď. :-) aj keď pomaranče som už tiež skúšala odšťaviť, ale to len výnimočne :-)
tornadolue
@ivocka5 zeleninove stavy neriedim, bez problemov zvladnem 3 az 4 dcl cistej stavy. To riedenie sa myslim viac odporuca pri ovocnych stavach, asi kvoli fruktoze?
hubata
@tornadolue : konzumujeme, ale neodštavujeme: čo z nich sa dá v zime odšťaviť?
Čo nemáte zúbky aby ste si z nastrúhanej mrkvy urobili šalát s citrónom, kapustový šalát z kyslej alebo sladkej kapusty, cviklový šalát?
Akú šťavu pustí v januári scvrknutá mrkva, cvikla, jablko?
tornadolue
@hubata to by ste sa cudovali, kolko stavy dostanete z korenovej zeleniny aj v januari, ked mate kvalitny odstavovaci lis. Uz vam v jednej diskusii o odstavnovani svoje dovody opisala jedna varechacka a vy stale len s tymi zubami, iny nazor vas nielenze nezaujima, ani si ho nechcete vypocut... Co sa tyka surovej cvikly, salat si z nej spravit nemozem, lebo mi je zo surovej zle od zaludka, po odstaveni a odstraneni vlakniny s nou uz nemam ziadny problem. A tu na vareche mate o odstavovani cely clanok  varecha.pravda.sk/magazin/odstavujme-je-to-zdrave/11006-c...
nadia56
@tornadolue , vdaka za dobry clanok, keby si ho precitali niektore diskutujuce zistili by, ze denne nezjedia 10 ks mrkve ale 3 deci mrkvovej stavy vypiju bez problemov