Rôzne

Prosba

an3da - fotkaan3da, 21. januára 2012

Prosím o prepáčenie že uvádzam suroviny, vlastne názvy
ktoré sú vám neznáme. Budem sa snažit aby som v dalších
receptoch, ktoré budem zasielat, uvádzala suroviny s názvom
ako sa hovorí u vás. Myslím si že si kuchárky s dlhšou praxou
môžu aj domysliet o čo ide. Tak ako aj ja ked som po prvý krát
v recepte zo Slovenska prečítala že mám dat maizenu. Podla
ostatnych surovín som uvidela že je to isté čomu tu hovoria
gustin, pridáva sa to aj do slaných aj do sladkých jedál aby
zahustilo, npr. omáčku. Ináč, ešte som neskúsila, ale moja
kolegyňa mi povedala že ona niektoré zeleninové polievky
zahustí s kukuričnou múkou. U nás jesto kúpit aj kukuričnú
múku aj kukuričnú krupicu jemnejšie a aj hrubšie zomletú.
Tá špeciálna pre mamaligu sa tu povie palenta.
A čo je mamaliga? No, tá kukuričná krupica sa uvarí vo vode
so štipkou soli a trochu oleja alebo masla či margarinu a potom
sa to pridá do osladeného mlieka a tak sa je. Výborné na raňajky
alebo na večeru.

@zareaguj


Diskusia k téme

12 komentáre k článku
@an3da - ty si tu nová? Ak áno tak ťa pekne vítam a želám nech sa ti medzi nami dobre varí.
A ak niečo nebudeš vedieť, napíš to do diskusie, alebo do redakcie a spolu nájdeme riešenie.
Nie je gustin solamyl? No a solamyl nie je maizena. Kľudne pridávaj recepty. V diskusiách k nim ti pomôžeme presne pomenovať suroviny tak ako sa volajú u nás a ty to potom môžeš v receptoch opraviť. Teším sa na tvoje recepty.
Tie iné názvy ťa nemusia trápiť. Veď si videla ako pekne sme sa dohodli pri tom tvojom prvom recepte už si to aj opravila, takže všetko je úplne jasné. Iste sa dohodneme aj inokedy, aj vtedy, keď ty nebudeš rozumieť názvom, ktoré my tu pokladáme za samozrejmosť.
V sortimente Dr.Oetker sú oba druhy – kukuričný škrob Gustin a zemiakový škrob Solamyl. Oba dva škroby sú vhodné na zahusťovanie pokrmov, polievok, omáčok a pri pečení. Kukuričný škrob je na rozdiel od zemiakového škrobu jemnejší a hodí sa preto aj na zjemnenie koláčov, tort, prípravu náplní, dezertov a ovocných omáčok. Zemiakový škrob je zase vhodnejší na prípravu špecialít ázijskej kuchyne a do zemiakového cesta. Kukuričný aj zemiakový škrob sú oba bezlepkové. Zlatý klas je tiež kukuričný škrob, ale s prídavkom vanilkovej arómy a farbiva.
A maizena si myslím,že je teraz ten zlatý klas nie? Používala sa myslím v dávnej minulosti (ked som bola ešte decko),vtedy nebolo rozdeľované na kukuričný a zemiakový škrob.
Ja už som odhalila jeden rozdiel vďaka tomu, že som tomu vo Vojvodine holdovala (ako ináč, k bureku:). Keď an3da použije v recepte jogurt, u nás je to hustý kefír alebo acidko. U nich sa "jogurt" pije a je úúžasnýý.
pozná niekto recept na krém stratačela-píšem to takto lebo originál recept a názov som si omylom vymazala

Pridaj komentár do diskusie: