Varenie

Problém s múkou

adula76 - bez fotkyadula76, 22. marca 2014

Dobrý večer,

už pár mesiacov som nekupovala chlieb a pečivo, robím si ho sama. Aj vďaka Vám a Vašim receptom. Doteraz s tým neboli problémy, až v poslednom čase. Pečivo nevyrastie, pôsobí, ako by bolo prekysnuté, po nakrojení je tuhé.
Používala som hladkú a celozrnnú špaldovú múku Biomila, čas kysnutia sa nezmenil, droždie je ok. Dnes som robila opakovane vodové žemle od Iva63, zo špaldovej múky - 2 x nepodarok, ked som to isté vyskúšala z pšeničnej múky, vyšlo to. Môže byť problém v múke?
Nemáte nejaký nápad čo s tým?
Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
my používame tiež tú múku, neviem či používaš prášok do pečiva, niektoré majú inú gramáž, či to nebude tým
adula76
nie, prášok do pečiva nepoužívam, ide mi o kysnuté cesto....Bábovky a piškótove cesta su ok.
Prave to mi nejde do hlavy, že predtým to fungovalo a teraz nie... ale aj tak vďaka
rulik
nepíšem, že múku preosiať lebo to určite robíš, droždie je určite v poriadku? Samozrejme môže byť problém aj v múke, ja mám teraz doma špaldovú hl.múku T 630 ,taký svetlejší sáčok s bábovkou na obale, nemecká , distribútor Fin Trade
vyskúšaj túto býva aj v Kauflande, Freshi
smejkad
aj ja mam ten pocit, pouzivala som jednu znacku drozdia, ktore sa mi zdalo najlepsie, ale akoby sa pokazili, dala som ine a kvasok bol o par minut radost pozerat- neviem ako ty, ja momentalne prechadzam na ine drozdie
violin
Obcas zavisi aj na vlhkosti prostredia, je rozdiel to iste cesto v lete a v zime, je vela faktorov ktore to mozu negativne ovplyvnit... moze byt ze urcity typ muky je viac haklivy na ovzdusie a poveternostne podmienky. Pekny den!
babidka
Moze to byt aj mukou - moze obsahovat menej lepku alebo je vlhkejsia ci presusena .Pravdepodobne v mlyne nepouzili to "spravne" zrno na muku . Mala som uz niekolkokrat taky problem nedavno aj v minulosti . Hlavne pri kysnutom ceste .No a potvrdila mi to aj moja sestra ktora pekava kysnute este castejsie ako ja a kupuje muku vo vacsom baleni /su velka rodina /- vraj sa jej stalo , ze dokonca z celeho 10kg balenia /po 1 kg/ nedokazala upiect ani z jedneho sacku poriadny kolac . Takze si kup novu muku a skus to s tym istym drozdim a uvidis .
adula76
dakujem, skusim kupit inu muku, aj drozdie a uvidime. Aspon mam pecivo na struhanku :-)
Inak na tie poveternostne vplyvy - to mi tiez napadlo, no s tym nic neurobim. Idem skusat....
Pekny zvysok nedele vsetkym.
gubics
Tá múka, z ktorej nechce cesto vykysnúť obsahuje pravdepodobne málo lepku. Lepok sa dá kúpiť v BIO obchodoch, len si pozri keď ešte máš od tej múky sáčok, či tam nie je znížený obsah lepku, a potom môžeš doplniť podľa potreby. (ale aj trochu viac, kvalita múky sa zlepší) Tiež som to našla na maďarskom internete, ale dávnejšie takže Ti nemôžem dať link. Po maďarsky sa lepok volá "sikér" číta sa to šikér, nájdi si to a google prekladač Ti to preloží.