Prečo piť mlieko a konzumovať mliečne výrobky.
Dnes som si prečítala článok, tu na vareche, Prečo piť mlieko a konzumovať mliečne výrobky. Keďže sa nedá písať priamo k článku, vytvorila som diskusiu. Budem veľmi rada, keď napíšete svoj názor a budem veľmi rada, keď aj napriek iným názorom na seba nebudeme "štekať" (ako sa to niekedy zvykne zvrtnúť).
Chcem sa len uistiť, že inzercia znamená platená reklama. Dobre tomu tak rozumiem?
Na základe mojich vedomostí a skúseností si dovoľujem s informáciami v článku nesúhlasiť.
Mojej dcére, ešte ako malému bábätku, diagnostikovali bronchiálnu astmu. Užívala niekoľko liekov, chorá bola dosť často. Po zaujímaní sa podrobnejšie o chorobu a najmä zdravie sme lieky komplet vysadili a keď som pár rokov na to vysadila z jej jedálneho lístka kravské mlieko a postupne aj mliečne výrobky, astma sa zrazu vytratila. Moja dcéra už niekoľko rokov neje vôbec živočíšne potraviny a astma sa stále nevrátila, dokonca jej zmizli aj alergie či už potravinové alebo na prach, roztoče.
Ja osobne som v tehotenstve pila denne aj 1-2l mllieka, žiadalo sa mi. Milovala som biele smotanové jogurty a akékoľvek syry vo väčšom množstve nehovoriac. Vtedy som ale nevedela čo viem dnes. Aj ja som na čisto rastlinnej strave. Ale aby som prešla ku konkrétnemu článku.
Aj napriek tomu, že nie som zástancom konzumácie živočíšnych potravín, dovolím si tvrdiť, že je rozdiel vypiť mlieko čerstvo nadojené a vypiť mlieko v krabiciach, ktoré si môžeme zakúpiť v obchodných reťazcoch.
Mlieko zahlieňuje telo - ľudský organizmus a hlien je živnou pôdou pre baktérie, parazity, plesne,...
Kravské mlieko je určené teľatám, obsahuje kazeín, ktorý je potrebný pre stavbu kostí teľaťa, ktoré bude v dospelosti vážiť niekoľko stoviek kg. Dospelá krava mlieko nepije. Vápnik, ktorý kravské mlieko obsahuje, nie je vhodný pre ľudský organizmus, pretože ho zaťažuje.
Hlavný proteín (živočíšna bielkovina) mlieka je kazeín, ktorý je karcinogénny, t.z., že podporuje rakovinu. Vedeli ste, že sa používa pri výrobe lepidiel?
Je dokázané, že mliečne výrobky môžu vyvolať u žien rakovinu prsníka a u mužov rakovinu prostaty.
Ale súhlasím, že ak jesť mliečne produkty, tak kyslomliečne a to tvaroh, jogurt bielky, acidko. Tiež by som si v tomto prípade vyberala ktoré, nie priemyselne vyrábané, ale z nejakého salaša, napr. kde kravičky púšťajú sa napásť a najmä im doprajú pobyt vonku na slniečku - čerstvom vzduchu.
Výborným zdrojom vápnika je mak, ktorý ho obsahuje 12x viac ako samotné mlieko. Ďalšími zdrojmi vápnika sú chia, brokolica, nelúpaný sezam, tmavá listová zelenina,... Pre využitie vápnika je potrebný horčík.
Deťom dávame zlý základ pre ich vývoj. Pijú mlieko od útleho veku, tým sa zaťažuje ich organizmus a následkom toho nastáva zahlienenie pľúc, alergie, astmy, čo môže prerásť až do chronického stavu.
Je na každom z nás, zvážiť pre a proti (hoci ja pre žiadne nemám), dôležité je byť s tým vnútorne stotožnení.
Nie som výživový poradca, svoj názor zdieľam na základe vlastných skúseností, čítania rôznej literatúry a zúčastnenia sa rôznych prednášok.
Pripájam odkaz www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2015/najlepsie-zdroje-vap...
Zuzka
som zastánca potravín, ktoré sa nachádzajú v našom okolí, ale na druhej strane nebránim nikomu nech si zvolí jedálny lístok podľa svojich potrieb a chutí
Zuzka píšeš, že Tvoja dcéra už niekoľko rokov neje živočíšne potraviny, nie je z toho jesné či je dospelá alebo dieťa, lebo pre vývin sú potrebné látky, ktoré neživočíšnymi potravinami nenahradíš (nedostatok sa môže prejaviť v neskoršom veku)
clanok som necitala, vyjadrim sa k tvojim nazorom
suhlasim s tym, ze priemyselne vyrabane potraviny prestavaju byt tym, cim by jedlo pre organizmus malo byt
a ked pojdeme k podstate, tak ani krmenie a celkovo zivot zvierat nie je ako ma byt, aby ich produkty boli v poriadku
nie som vsak zastanca ziadneho dietetickeho extremu, pretoze clovek vo svojom vyvoji hladal rozne zdroje potravy a na to je jeho telo po generacie aj usposobene
co sa mlieka tyka - je to velmi jednoducho ziskatelny zdroj zivin a clovek ho vyuziva vela generacii, napriek tomu astma ako taka je prakticky novodobe ochorenie, rovnako ako alergie
tie prisli v case, ked sa rozmohla priemyselna vyroba
o pridavnych latkach nejdem pisat, bolo by to nosenie dreva do lesa myslim :-)
ale mozno sa ti nedostala do usi informacia podla mna celkom zasadna - a sice, ze pri uprave mlieka ( pasterizacia, homogenizacia atd) sa meni priestorova orientacia niektorych molekul , myslim, ze su to prave mliecne bielkoviny a tym sa oni v tele spravaju trochu inak, ako original cerstve mlieko a naozaj sposobuju zahlienenie
uz som to pocula aj od lekarov, pri chorobach dychacich ciest mlieko ano, ale nie osetrene
tesim sa na dalsie prispevky, dobra diskusia :-)
a keď prídeme na to - čo nám škodí-a dokážeme vyradiť z jedálnička-výborne..moja úcta..môj obdiv..
môj syn teraz začal meniť stravu /43r./..nie zo zdravotných dôvodov...vraví-že je spokojnejší..cíti sa lepšie..tak mu fandím..
ja som generácia vyrastajúca na poctivom kozom a kravskom mlieku..mlieko mám veľmi rada..i všetky mliečne výrobky..radšej ako mäso..
ja mám vlastne rada všetko..teraz-na staré kolená -bojujem so sebou -chcem znížiť cukry v strave mojej dennej..bolestivo sa posúvam..
mám rada novátorov..mám rada ľudí-ktorí hľadajú novú cestu..
je mi sympatický pokus o inakosť v jedle každý..
nie som zástancom =len takto a nikdy inak=
Zuzka-fandím ti a želám radosť i úžitok na tvojej ceste..
www.popsci.com.au/science/what-are-the-most-lactose-intol...
určite skôr, ako soja, chia... tým ale nechcem povedať, že tieto sa nemajú konzumovať
laktózova intolerancia neznamená, že mlieko je zlé... je to len o nedostatočnom trávení mliečneho cukru - laktózy - čo je spôsobené nedostatočným množstvo laktázy - teda enzýmu, čo štiepi laktózu ...je podmienený geneticky, ale kyslomliečne produkty títo ľudia tolerujú spravidla bez problémov
...o mlieku by sa dalo diskutovať veľmi veľa, každý má nejakú skúsenosť, ale nedá sa všeobecne zatracovať kravské mlieko !!
Kravské je podľa teba pre kravu, kozie potom pre kozu , ovčie pre ovcu, ťavie pre ťavu...
@janara : dcéru som dojčila 21 mesiacov a úprimne, ak by som materské mlieko nemala, neviem aké by som jej podávala, keďže som vždy bola proti "sunarom". Riešila by som to potom v tej chvíli keby to bolo aktuálne. Neterke som pripravovala sušené mlieko, som ho ochutnala a skoro som sa dovracala. Áno, podľa mňa mlieko kravské nie je určené ľuďom. To je môj názor.
Probiotiká som jej kúpila v lekárni, ktoré bola bez živočíšnych zložiek a chvíľu ich užívala. Inak v stravovaní sa riadim svojím telom - intuíciou čo je pre mňa dobré a telo si žiada. Ešte ma nesklamalo a iba sa mi odvďačilo. Dcéra má 19 rokov a je zdravá.
@elka21 : presne tak, súhlasím s Tebou: koľko ľudí má prístup k skutočnému mlieku? Lenže tu prezentujú mlieko v krabiciach. A tak je to aj s inými výrobkami - potravinami.
@radost : áno, každý z nás je jedinečný. Čo robí dobre mne Tebe nemusí. Tak to je, ja viem. Ale veľakrát je to iba o zvyku, o nechcení niečo zmeniť. Ďakujem veľmi pekne :-)
@smejkad : nie, tá informácia sa mi do uší nedostala. Myslím, že logiku-zmysel to má :-) Teda nech si ľudia nájdu radšej zdroj čerstvého mlieka, ako kupovať krabicové a tým aj podporovať priemyselnú výrobu. Viem, že na to nemá každý čas, ale je to minimálne investícia pre nás samotných do budúcnosti a prevencia v neposlednom rade. Ďakujem za Tvoju radosť, ktorá z Teba vyžaruje :-)
Nechcem rozpútavať žiadne vášne, každý má právo na svoj názor, na výber..a to je to podstatné.
Táto, ale i mnohé iné témy sú ako tá o sliepke a vajci.....
Prajem pekný deň !
btw. sunar a "sušené mlieko pre kojencov" nie je mlieko, ale srvátka s fortifikujúcimi látkami
Inak velmi pekna diskusia.
Ja konkrétne som mala problém s pečivom...zjedla som dva rožky (teda nie naraz ale na výlete v priebehu dňa) a nafúklo mi brucho akoby som zjedla pol svine....tak som si tie rožky upiekla doma...no a čuduj sa svet z tých mi nebolo nič...takže evidentne mi nevadila múka, ale tie sajrajty čo do toho dávajú. Takže pečivo nejem vôbec, chlieb si dám občas.
A presne tak isto to mám s jogurtami...z bieleho mi nie je nič a z tých ochutených akože ovocných mi je zle...
Myslím, že je dobré počúvať svoje telo a vylúčiť čo mu robí zle...
2. Bielkoviny znižujú tlak
Vzácne mliečne bielkoviny majú významné antibakteriálne, antivírusové a antikarcinogénne účinky. Ochránia nás teda pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Kyslomliečne výrobky (tvaroh, jogurt, kefír) blahodarne pôsobia na činnosť žalúdka a čriev a tiež zlepšujú imunitný systém. Syry navyše obsahujú mliečne bielkoviny, ktoré zabraňujú vzniku trombózy a pomáhajú znižovať krvný tlak.
@duliz presne tak,ak zistím,že mi nerobí niektorá potrava dobre,tak ju vylúčim zo stravy a pátram,prečo (čo obsahuje).Alergia a intolerancia sa môže vyvinúť aj v neskoršom veku,treba sa sledovať celý život.
/a isto to nik nemyslí zle, tobôž ja nie.../, tak by sme nejedli a nepili nič. Mlieko mi nechutí, ale jogurty, syry a kyslomliečne výrobky áno. Zaujímavá diskusia, ďakujem!
aj ja som za to..by pojedli bezozbytku teda cugrunt teda všetko N-A-T-O..!!
to by boli kravky na Nobelovku..za mier..zatiaľ som počula len o jednej..:-)
Zamienat olivovy olej za mast je ako zamenit mak za piesok. V jednom je pravda - olivovy je pre nasinca absolitne nestravitelny a nerozlozitelny, takze okrem potravinoveho (ne)vyznamu nema pre nas vyznam ani v kozmetike. Olivovy olej sice obsahuje potrebny vitamin D, ale na jeho extrakciu je potrebne slnecne ziarenie v takej intenzite, ako je v subtropickom a tropickom pasme. V nasom miernom pasme si vitamin D v olivovom oleji ani nepipne.
Co sa tyka ekvivalentu, tak k olivovemu ma v nasom pasme najblizsie repkovy, potom makovy, tekvicovy a lanovy. Makovy sa pre obsah opiatov zamerne nepouziva, tekvicovy je vyborny skor na studenu kuchynu, lanovy je skor ma technicke ucely. Takze mam ostava repkovy. Zabudol som ma nieco? Nezabudol. Je tu sice este olej slnecnicovy, ale plati o nom to iste co o olivovom. Slnecnica je dovezena zo subtropickeho pasma. Aj napriek tomu, ze sa adaptovala na nase pasmo, olej na rozklad stale potrebuje extra vysoke davky exotickych castic zo Slnka. Ako olej na vysmazanie, fritovanie alebo na mazanie retaze motorovej pily je samozrejme dobra, ale nie ako sucast jedalnicka.
Ako tu uz niekto spomenul, mlieko nezahlienuje. Je to povera. A lahko vyvratitelna. Ak by mlieko zahlienovalo, preco by potom nase babicky a prababicky davali detom na dobry spanok pit teple mlieko s maslom a medom? Ved ak zahlienuje, tak by decka celu noc boli hore, vychrchliavali sople a nemohli by dychat!
Co sa kazeinu tyka, prevarenim kazein degraduje. Aj to nase stare mamky vedeli a cudujem sa, ze vy ste, po spuste literatury a prednasok, na to este neprisli. A ak tak velmi zatracujete kravske mlieko, preco nepijete ine? Ak by ste fakt pozorne studovali literaturu a pozorne sledovali prednasky, tak by sta davno vedeli, ze najblizsie k ludskemu mlieku je mlieko macacie (lenze skuste nadojit 5000 maciek, aby ste mali kybel mlieka), potom mlieko kobylie, za nim kozie a ovcie. Paradoxne, prasata maju DNA A RNA najpodobnejsie cloveku, ale mlieko nie. To je skoro az na konci rebricka pouzitelnosti pre cloveka. Takze preco ste si nezadovazili kobilie alebo kozie? Jaaaaj, zabudol som, tieto mlieka "smrdia"...
Ja som notoricky pijan mlieka, liter mlieka vyexujem za par sekund. A nikdy som nebol zahlieneny! Akurat, ze clovek pribera. Lebo vsak tuk...
A dovolim si tvrdit, ze vasa dcera nema ani tak problem s kazeinom, ako s laktozou. Retazec bielkoviny sa da velmi lahko pootocit, napr. kvasenim, cize ziadnou extra pridanou chemiou. Skuste davat dcere viac fermentovanych potravin a napojov, ktore dokazu pootacat retazce a uvidite, ze neznasanlivost mlieka zmizne. Co sa laktozy tyka, staci do mlieka pridat enzym laktaza a laktoza sa rozstiepi na fruktozu a galaktozu. Bezlaktozove mlieko je sice sladsie, ale zasa nie akoby ste do neho narvali tonu cukru. Detto bezlaktozovy tvaroh alebo roztieratelny syr. Ine vyrobky (maslo, jogurty, bezlakt. acidko, tvrde a zrejuce syry,...) laktozu neobsahuju, aj ked to vyrobca predava ako lactose free za dvojnasobne ceny. Kvasenim a kysnutim laktoza degraduje a meni sa na alkohol (z neho na ketony a octany) a oxid uhlicity. Vyrobca sice neklame, ze neobsaguje laktozu, ale nie priemyselnym odstranenim. Takze premrstene ceny maju jediny ucel - zarobit na neinformovanom zakaznikovi...