Zdravá výživa

Pre dietárov nič pečené?

evanaaa - fotkaevanaaa, 6. mája 2010

Nedávno mi zistili cukrovku, čo je pre mňa úder pod pás,ja som totiž mala rada (a aj
mám)sladkosti,aj keď len nejakú tú tyčinku alebo som si kupovala linecké koliečka či
vanilkové rožky,mala som oblúbené jogurty, mrazené výrobky,ap.,no vneposlednom rade
aj sem -tam nejaký ten krémový zákusok,a teraz,keď vidím o čo som prišla je mi aj ľúto.Už
som niečo skúšala piecť,aj keď so sladidlom to nie je ono a preto by som bola rada,ak sa
nájde nejaká diabetička tu na vareche,keby sa podelila so svbojimi receptami na sladké
,nebolo by od veci, možno by sa aj iným zišiel nejaký ten sladký recept. Už teraz dopredu
ďakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

enge149
ahoj evanaa,nepíšem recept iba odkaz"cukrovka nie je až také strašidelné ochorenie,ale diéta je tam veľmi dôležitá!podľa toho akú máš poslednú glykémiiu/cukor v krvi/norm.hladina má byť 5,5-6,/pokiaľ to nie je ešte na inzulíne/to je najlepšie,keď si nemusíš pichať inzulín/treba dodržiavať diétu diabetickú č.9 a môže byť aj kombinovaná ak je tam zvýšený TK/tlak krvi je aj neslaná,na zákusky a koláčiky moc nemyslí,treba ich nahradiť nie veľmi sladkým ovocím,tvarohom,jogurtami/neslad./kávu a čaj najlepšie nesladiť ak si nemôžeš zvyknúť použiť umeleé sladidla,ale na začiatok sladiť všetko menej ako pred tým,nezabúdať na sladké nápoje a colu to nie je povolené!tak nesmúť ale iba malá zmena Jed.lístka možno aj pre Tvoju rodinku....
kuchticka
Evana, citam tvoj pripad a vopred ta lutujem, ale nie si sama s tymto ochorenim. S cukrovkou beha plno ludi a ani o tom nevedia, az maju problem y a idu sa nechat vysetrit. Niekedy je i trochu prineskoro, ked je to uz v stadiu ze si musia pichat inzilin.
Mam to doma. Moj manzel ma cukrovku tiez. Nastastie mu ju zistili hned na zaciatku, tak uz si desat rokov berie iba tabletky. Ja som sa musela prisposobit a varim i pre seba podla jeho potieb, lebo ma i vysoky cholesterol a TK. Takze varim vsetko iba s olivovym olejom, prestala som vypekat rozne dobroty kazdy tyzden a to prospieva i mne. Nemusim sa kontrolovat ci zjest ojednu buchticku viac....
Dieta je skutocne velmi dolezita!!! Nepouzivaj cukor a tiez obmedzuj vsetky skroboviny, ktore tiez obsahuju cukor. Vsak doktor ti poradi.
tykadielko
awoj Evanaaa,som tiež diabetička na inzulíne a tak ako teba,aj mňa táto choroba poriadne zaskočila...ale dá sa s ňou žiť a celkom úspešne...bolo by ideálne,pokiaľ sa tak nestalo,aby ťa nadstavila diétna sestra na denný príjem sacharidových jednotiek,ktoré budeš môcť skonzumovať v 5-6 jedlách počas dňa....potom,aj keď si niečo upečieš,budeš si vedieť vypočítať,koľko sladkého môžeš skonzumovať,aby si nerozkolísala glykémie....určite to už nebude,to čo predtým,ale zvykneš si...90% úspešnosti je v tvojich rukách a to sa týka hlavne diéty....ja si občas pečiem koláčiky s fruktózou,hoci to nie je ono,ale až chcem mlsný jazýček skrotiť,tak je to menšie zlo,ako rafinovaný cukor...nemusíš sa vzdať ani jogurtov,kúp si nesladený biely jogurt,pridaj doň kakao a mletú škoricu a troška to oklameš,nepapkaj mastné,sladké ovocie,sladené nápoje úplne vypusti ...tých obmedzení je pri tejto diagnóze veľa,ale zvykneš si....a tu je jeden recept na keksíky s ovsenými vločkami....takže: 12 lyžíc polohrubej múky,75 g ovsených vločiek,1 lyžička kypriaceho prášku,1/2 lyžičky sódy bikarbóny,60g fruktóza,50 g horkej čokolády - nasekať na jemno, 150 g hery,2 vajcia - všetko spolu v miske vypracovať,z hmoty potom vytvarovať placky s priemerom asi 3 cm,uložiť na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba a piecť 10 -12 minút pri teplote 175 °C...je to rýchle a mne to chutí,až ma prepadne mlsná...ešte ti pošlem zopár receptíkov...drž sa a nebuď smutná, zvládneš to.
huck
evanaaa a tykadielko, s diabetesom sa netreba zahravat. On je tu a treba ho rešpektovat so všetkou važnostou. Ale ani čert nie je vždy až taky čierny ako sa zda ! Neviem či ste počuli o bylinke stevia. Je to priam dar Boži! Urobte si same usudok, ale skor si prečitajte niečo o tomto zelenom zazraku zdravia.

 zahradkar.pluska.sk/zahradkar/clanky/bylinky/stevia-nahrada...
hefi
kočky, veľmi ste pomohli aj mne, ďakujem, aj mne minulý týždeň zistili zvýšené hodnoty, tak sa mám diétovať a o 6 týždňov bude repete. ďakujem za recept tykadielko.
huck
zabudla som pripomenut, že nemusit zhanat bylinku steviu po roznych zahradnictvach ale už hotovy vyrobok vo forme kvapiek alebo prašku možete kupit v špecialnych predajniach Zdrava strava, Bio obchody a pod. Neviem ako sa na SK volaju, ale viem že su velmi dobre zasobene.
huck
Velmi by som vam evenaaa, tykadielko a hefi chcela pomoct, ale kedže je neslušne davat cudzie recepty pod svojim menom, skuste pregooglat na tychto linkoch , kde sa o stevii dozviete viac ba aj super recepty na pripravu chutnych zmrzlin , kolačikov a napojov..:  www.google.sk/search?q=stevia+recepty&hl=sk&s...
tykadielko
huck....ďakujem za radu,skúšala som to,ale každé telo reaguje ináč a mne bohužiaľ stévia dvíha glykémiu...tak som to musela prestať užívať...možno dokáže pomôcť pacientom s DM2...ja som DM 1 a tu je treba byť skutočne opatrní , bádať a učiť sa,ako reaguje na potraviny moje telíčko...ja mám vynikajúce skúsenosti so škoricou,tú skutočne doporučujem,urobiť si z nej čajík alebo pridať do tvarohu,jogurtu...ono diabetes,či už je to DM1 alebo DM2 má rovnaké riziká,takže diéta je žiadúca aj pri DM2...podľa mojich pozorovaní,paradoxne DM2 má väčšie problémy s tlakom,cholesterolom aj kožnými chorobami na nohách,ale je to len disciplínou v stravovaní,stále totiž prevláda názor,že DM1 je ťažká cukrovka,lebo si musíte pichať inzulín a držať prísnu diétu ...pacienti s DM2 veľmi často jedlo ani neriešia...v mojom okolí sa bohužiaľ práve takíto pacienti s DM2 vyskytujú a nestačím sa diviť,ako to podceňujú...až ešte môžem diabetikom doporučiť čajíky,osvedčila sa mi žihľava,imelo biele aj alchemilka....hefi,strašne ti prajem,aby sa ti to vrátilo do normy a hodnoty boli o.k....vydrž a diétuj,držím ti palce...:D:D:D
enge149
pridávam jednu super potravinu-tekvica "hokaido"znižuje glykémiu,je to taká oranžová pekná aj chutná tekvica,ja som ju kúpila na výstave Agrokomplex,dá sa jestť aj surová postrúhaná na strúhadle na chlebík alebo pokvapkať olejom /oliv/a dať zapiecť do trúby..je to vyskúšané/mám veľmi dobré skúsenosti,našťastie nie som diabetik,l//len špecializová asistenkta lieč.výživy/,tak vyskúšaj,nabudúce pripíšem niečo iné,veľa úspechov...
evanaaa
Všetkým vám - enge149 , tykadielko, huck, kuchticka, a aj ďalším ďakujem za príspevky,rady,duševnú aj tú praktickú podporu,ani neviete,ako som rada,že vás táto téma zaujala natoľko,aby ste mi odpovedali.Tykadielko,ďakujem aj za recept,vyskúšam.V júni idem na prvú kontrolu,aj keď si myslím,že nič nové sa nedozviem, akurát to,koľko mi namerajú a ako sa budem liečiť.Stále som dúfala, že to je len tak zvýšený cukor,ale nie,manžel má tiež cukrovku,on mi pár krát odmeral ešte pred tým,ako mne bola potvrdená.A to som si dávala od istého času pozor,rozdala som všetky sladkosti,ktorých som mala peknú zásobu.No,už sa s tým musím zmieriť,len tie koláčiky mi budú chýbať.Možno sa niektoré z normálnych receptov budú dať prerobiť na dietársku verziu.Ešte raz vám ďakujem,dúfam,že sa tu na vareche občas niečo objaví.Vďaka!
marlen
mne sa vždy páčilo, ako na istej TV v programe o chudnutí vždy išiel dolu krvný tlak, aj glykémia, aj iné strašidelnosti. ľudia začali držať diétu, aby schudli, a oni, potvory potvorské, sa ešte aj uzdravili! milí priatelia, mám plakať za niečím, čo mi škodilo, nad tým, ako budem musieť kontrolovať každé sústo? nuž, niekedy mi to je veľmi ľúto. ale iba niekedy. Poviem si, že............................. svoje zlé jedlo som si už odjedol, teraz si zaslúžim to dobré zdravé. preto tu na vareche blúdim jak holanďan, hľadám, čo môžem, čo nie a hľadám skvostné a priznám sa - pre mňa vlastne luxusné kombinácie. tí najbohatší ľudia jedia v drahých reštikách šalátový list za sto dolárov, mňa vyjde lacnejšie...chápem šok keď sa niečo zlého o zdraví dozvieme............................................................... zdravý rozum začne pracovať do 24 hodín. ................................ hlavu hore , vieme čo nám je aj čo robiť, aby sme nepomreli...... .......nepotrebujeme ľutovať, , potrebujeme sebadisciplínu......... držím palce......:))))))))))))))))
evanaaa
A tebe huck tiež ´dakujem, o stévii som už počula a čítala, ale mne sa nejako rastlinkám nedarí,radšej by som mala hotové výrobky z nej,len sa budem musieť poobzerať po nejakých zdrojoch - predajniach,stránkach,atď.Tvoje rady si vezmem k srdcu,aj tie ostatných "dievčat".A,enge149,keď uvidím tekvičku hokaidó,kúpim si ju,niekde doma mám pár receptov na ňu.
evanaaa
Pekná myšlienka,marlen, ja som sa už aj pred "tým" snažila trochu nnzdravšie žiť, ale človek je pokúšaný a sem-tam neodolá a zhreší.oOno sa to potom niekde odrazí aupozorní,čo bolo zlé.
evanaaa
Ešte jedno by ma veľmi zaujímalo,nikde sa o tom nemôžem dočítať:koľko SJ môže jeden človek-diabetik požiť za deň?Bola by som rada,ak by to niekto vedel,veď ako si mám počítať,koľko môžem zjesť,ĎAKUJEM!
marlen
milá@evanaa , ku niektorým receptom som dopisoval aj veci o glykemickom indexe, na nete to určite nájdeš aj ty. niektoré recepty tu boli naozaj veľmi vhodné, ale nebolo to pri nich napísané. a o sladkých chutiach - netreba príliš cukor nahrádzať a udržiavať stále v obehu sladkú chuť. preto pokladám umelé, či poloprírodné sladidlá najmä v začiatku diéty za škodlivé. to akoby alkoholikovi hovorili, že má alkohol vyraďovať postupne, ha,ha. to sa nedá. aj so závislosťou na sladkom to treba urobiť rázne. pomôže ti v tom hliva, preto je to moja princezná. odvykneš si za + -ľ msiace, a ani potom s tý netreba začínať, naozaj dvakrát v roku - vianoce a narodeniny....ja mám aj zmrzlinu bez cukru, je to len otázka zvyku. a tie jednotky nasadzuje dietológ tým, čo musia mať inzulín, tvoj prípad to ešte nie je.....:))))
evanaaa
Vďaka,marlen,ale aj tak,práve preto,že som v začiatkoch a nechcem si to pokaziť tým,že zjem viac sacharidov ako by som mala sa po čase môžem naozaj dopracovať k tomu inzulínu,či nie?
cinkla
Stevia rebaudiana - senzacna bylinka.Poznam ju uz par rokov.Pestuje sa ako bazalka. Da sa aj prezimovat v chladnej svetlej miestnosti, ale dost je chulostiva.
V BIO predajniach ( a zda sa mi , ze aj v DM ) v Rakusku i Nemecku ( a mozno aj inde ) dostat extrakt zo Stevie, ktory ma nazov Steevia fluid 50 ml , stoji okolo 13 Eur. Na osladenie pohara caju - ci kavy potrebujes tak 2 kvapky. Ma malinko inu chut ako cukor, ale na to sa da zvyknut. Ja si ju neviem vynachvalit. A aka je to super vec pre male deti. Ved cukor je zabijak hlavne pre ne ...
Existuje aj kucharska kniha : Stevia od Brigitty Speck - ale v nemcine. Ci je prelozena aj do slovenciny neviem. Ale rastlinky Stevie sa daju na jar kupit aj na SK - prvykrat som ich mala prave odtial dobierkovou sluzbou. Vrelo doporucujem.
evanaaa
Stéviu pestovať nemienim, asi by sa mi nedarilo v tom, ale budem sa pokúšať zohnať finálne výrobky. Ja by som veľmi chcela niečo, čím by somsladila pri pečení, aby som sa nemusela len pozerať na obrázky koláčikov.Neviem, či sa dá stévia použiť aj v tomto smere.
evanaaa
Jej, prepáč, cinkla, ja som sa ti aj zabudla poďakovať za príspevok,teraz som si uvedomila. Kuchárka na tú tému by sa zišla, možno zájdem do kníhkupectva a popýtam sa .Len pochybujem, že tá nemecká je u nás preložená.