Rôzne

Potravinárska farba

veronika1984 - fotkaveronika1984, 1. apríla 2011

Milí varecháči, mohli by ste mi prosím vás poradiť. Chystám sa farbiť marcipán na tortu môjho dvojročného synčeka. Vedeli by ste mi poradiť, aká farba je najvhodnejšia a kde by som ju zohnala? V podstate by som chcela marcipán zafarbiť, vyvaľkať, vyrezať a z vyrezaných plôch poskladať obrázok. Základná hmota by mala byť domáci marcipán z mandlí a práškového cukru a je taká béžová, dá sa takáto hmota zafarbiť na bielo, alebo mám radšej kúpiť priamo biely marcipán? Okrem bielej potrebujem ešte čiernu, červenú, sivú, ružovú a zelenú. Ak by ste mali nejaké tipy, čomu sa vyvarovať, alebo ako to spraviť lepšie, bola by som vám vďačná . Ďakujem veľmi pekne.

@zareaguj


Diskusia k téme

honestka
v speci predajniach na kolacove pomocky predavaju flasticku ktora dokaze veci od masla po marcipan vybielit.
Je od firmy "Wilton a vola sa Icing Colors White" pouziva sa iba par kvapiek, obsahuje Titanioum, dioxide, glycerin a H2O.
Osobne som ju pouzila ako novacik iba raz. chut mi pripadala velmi "kriedova".
janger
Doma mam celu sadu farieb znacky Wilton, pekne farby... Na bielenie je okrem Wilton aj znacka: Sugarflair Superwhite Icing Whitener (E171, E551). Ja som este ale nebielila. Co som citala, ze je toho farbiva treba pouzit dost a to potom ozaj citit...Hlavne ak potrebujes vacsie mnozstvo tej bielej hmoty, tak to by som asi radsej pouzila napriklad cisto biely marshmallov fondant (hoci osobne mam marcipan radsej).
puntodadino
Snazne Ta prosim!!Ako chemik s 35r.praxou Ti radim: pouzi :na cervene-stavu z cvikly,na orange mrkvu,na modre cucuriedky,na zelene spenat,na hnede karamel,doma vypaleny/das cukor na panvicu,az zacne bobtnat,stipku soda bicarbony,az bude hnedy-pridaj sprt vriacej vody/ NEVER NIKDY FIRMAM!!!!
julica
súhlasím s @puntodadino , do takého malého drobca pchať také chemikálie, to mi nepripadá práve najsprávnejšie. pozri si moju diskusiu o farbivách
pusta
to čo potrebuješ, julica, nájdeš na Timidecor - e schop v Trebíči, v česku, dávam si odtiaľ všeličo posielať alebo v cukrárskych pomôckach, majú aj e-schop aj predajňu v ba na Hany Meličkovej 18. osobne si myslím, že najlepšie ti poradil puntodadino . Ja som pre detského oslávenca teraz v sobotu na tortu potrebovala červenú a ružovú farbu , použila som cviklovú šťavu, bola som veľmi spokojn á a chuť to nevplyvnilo. spravila som to z núdze, lebo som nemala potravinárske farbivo k dispozícii, ale aj na budúce dám prednosť prírodným farbivám pred chemikáliami vdaka starým vedomostiam,ktoré mi výborne vypomohli.
pusta
veronica1984, ospravedlňujem sa ti, komentár, ktorý som napísala nedopatrením julice, patrí tebe a zároveň sa ospravedlňujem za chybné nasmerovanie aj julice. dakujem za pochopenie.
veronika1984
@puntodadino : ja ako chemicka s 3-rocnou praxou :))) by som to uz mala vediet :)))
@julica : chcem malemu vyrobit na torte krtka, lebo tu rozpravku ma strasne rad, v podstate pocitam s tym, ze ta vrchna cast nebude jedla pre neho, teda ani pre ostatnych, len nech tam je ten jeho krtek :)
Vsetkym dakujem za rady a urcite si to najprv vyskusam s tymi prirodnymi farbami, len na ciernu neviem, co by som pouzila.
gubics
Vždy pred sviatkami, či sú to vianoce alebo veľká noc zvyknú byť v Lidli rôzne pomôcky na pečenie, ako potravinárske farbivá ale aj rozne esencie do pečiva. Majú veľmi dlhú životnosť, preto si ich môžete kúpiť aj do zásoby. Nechcem tu robiť Lidl i reklamu, ja popri nej chodím do záhrady a keď sa tam zastavím po minerálky alebo pečivo tak sa poobzerám a vždy objavím niečo aj na pečenie.Je to tovar dovezený z Nemecka, a zatial som s kvalitou nemala poblém. Prtirodzene prírodné farbivá sú oveľa zdravšie!