Zdravá výživa

Poraďte bylinky na stres

zdenika - bez fotkyzdenika, 8. augusta 2023

V poslednom čase mám problémy so stresom. Som si istá, že to má svoje príčiny, ale nedokážem sa ich tak ľahko zbaviť. Zaujímalo by ma, či máte skúsenosti s nejakými bylinkami na stres. Niečo, čo by človeka trochu uvoľnilo a zlepšilo spánok. Počula som, že vraj pomáha ľubovník bodkovaný, ale ten som už skúšala a nezabral mi.

@zareaguj


Diskusia k téme

3baby
Skús levanduľu v kombinácii s medovkou. Lenže samotný čaj nie je zázračné riešenie, ak máš stres, treba s tým robiť aj niečo viac. Riešiť problém, relaxácia, dychové cvičenie, šport....
farbuska
Ako už bolo vyššie spomenuté, v prvom rade treba odstrániť príčiny stresu, niekedy treba dokonca prijať aj radikálne riešenia, t.j. uskutočniť podstatné zmeny v tom, čo a ako robíme (pokiaľ nejde o prechodný stres spojený napr. so skúškovým obdobím, nové zamestnanie, narodenie dieťaťa alebo naopak úmrtie blízkeho človeka, zmena zamestnania, a pod.). Pri normálnom dennom strese však pred spaním pomáha fáza určitého zvoľnenia a upokojenia: napr. prechádzka vonku, počúvanie príjemnej hudby, relaxačné cvičenia a techniky, pohár teplého mlieka s medom, upokojuje aj čaj z konope (nemá narkotické účinky). Možno treba skúsiť rozličné bylinky alebo ich zmes a nájsť tú, ktorá pôsobí na tvoj organizmus najlepšie. Držím place!
mamka4
Ľubovník bodkovaný je dobrý spolu s repíkom a mätou, ak stres robí problémy aj pri trávení. Ľubovník sa ale nesmie užívať s antidepresívami. Najlepšie by bolo odstrániť príčinu stresu, ale v dnešnej zrýchlenej dobe je to priam nemožné. Ak stres spôsobuje nespavosť, treba organizmu pomôcť sa vyspať, dobrý je melatonín. Má s ním dobrú skúsenosť môj manžel a teraz sa á kupiť aj v spreji. Potom sú kvapky valeriány, ale tie sú dosť nechutné. Sú aj bylinné prípravky v lekárni. Najlepšie je to riešiť včas a nenechať si to prerásť cez hlavu. Možno aj navštíviť odborníka, ktorý niečo predpíše.
bugout
Vraj Valérian, ale niekto to tu písal je naozaj hnusný....
blissofplants
Bylinky môžu mať upokojujúci účinok na organizmus ale stres neodstránia!
Mne vyhovuje jazmínový čaj a kamilkový.:)
Vyskúšaj čaj Ashwagandha/indický ženšen/, znižuje stres, má upokojujúce účinky, zlepšuje spánok atď./mne ale nechutí🤷‍♀️, vyskúšaj a zisti ktorý tebe vyhovuje;)
Bylinky používaj aj pri varení, buď sušené alebo čerstvé.:)
dvorka
Tak ako to už vyššie bolo písané, valeriána lekárska je na vnútorné ukľudnenie. Mala som obdobie asi pol roka keď som bola pod veľkým tlakom a aby som "prežila", denne som brala tabletku s extraktom koreňa valeriány lekárskej. Nechutila, ale mne veľmi tieto tabletky pomohli. Keď som si zabudla ráno zobrať, cítila som rozdiel. Teraz mám doma čaj, sem tam si uvarím. Mäta a medovka sú fajn, no na mňa až tak neúčinkujú.
nadia56
@zdenika

okrem dobrych rad uvedenych vyssie, si mozes okamzite pomoct pri prichadzajucom strese prstovou jogou,
tu mozes robit kedykolvek a kdekolvek ked zacnes pocitovat diskomfort, posielam ti link, prestuduj si cely material / ma 4 stranky / a vyskusaj ktora pozicia prstov ti bude nalepsie vyhovovat,
 www.dobrarada.sk/clanok/prstova-joga-2-zakladne-mudry.ht...


upriam pozornost na upokojujuce dychanie, napriklad jogove techniky su velmi ucinne
 www.jogaprezdravie.sk/pranajama/item/59-jogove-dychove-cvicen...


okrem toho pomoze aj aromaterapia, nielen so stresom ale aj so zaspavanim,
na trhu je dostatocne mnozstvo eterickych olejov, nemusis si na ne kupovat drahy difuzer, staci privoniavat k olejicku, alebo si olejicek nakvapkat na vreckovku a vdychovat, ten mozes nosit vsade so sebou,
 naturhome.sk/kategoria-produktu/stres-psychika-nervo...


okrem uz odporucanych bylinnych cajov mozes vyskusat aj yzop lekarsky, je velmi lahodny a posobi upokojujuco okrem ineho,
 zdravopedia.sk/prirodna-lekaren/bylinky/yzop-lekarsky...


pokus sa skombinovat viac aktivit : hudba, cvicenie, aromaterapia, bylinkove caje, chce to vsak dlhsi cas a vytrvalost

prajem ti vela zdravia, pohody a spokojnosti,
nech sa ti stale dobre dari ☺
natascha1
Ak užívate lieky na tlak, tak by ste mali s ľubovníkom opatrne. Ľubovník potláča účinok liekov na vysoký tlak. Mala som s tým veľmi zlú skúsenosť.
Medovka je super. Vraj obsahuje až 400 účinných prírodných látok a syntetické lieky sú proti nej nič. Na mňa pôsobí jemne ukľudňujúco v kombinácii s materinou dúškou.
Valeriána je silnejšia a dobré skúsenosti mám aj s chmeľovým čajom. Uvarím si ho cca 45 min pred spaním. Potom zaspím ako "drevo".
Proti stresu je dobré správne dýchanie do bránice.
Teraz beží dobrá reklama na O2 .
4-7-8. Na 4 nádych, na 7 zadržať dych, na 8 výdych.
Stresu som si užila až až. Niekedy je človek v takom kŕči, celý stuhnutý. Je to potom veľký problém.
Prajem z celého srdca, aby to stresové obdobie čo najskôr skončilo.


felcrova
@zdenika

Určite je to dobrá kombinácia všetkého. Už tu odznelo veľa tipov a najdôležitejšie je nájsť príčinu stresu. Mne však veľmi pomohla bylinka ašvaganda, ktorá má veľa výhod. Samozrejme, nelieči stres, ale má dobré účinky na upokojenie, pomáha proti úzkosti a zlepšuje spánok. Ja osobne užívam výživový doplnok Ašva. Je vraj najsilnejší a naozaj mi pomáha, ale ako som už povedala, nie je to zázračný liek. Chce to podporiť aj ďalšími spôsobmi.
1x martau
sobon
Veľmi pomáha dychové cvičenie, ale musíš dýchať iba nosom, na YouTube pozri, volá sa to dýchanky…. správnym dychom sa upokojiš, funguje to…