Rôzne

Pomoooc ludia,ako mam vyudit slaninku?

zuzidohle - fotkazuzidohle, 30. marca 2011

Diskusia k téme

ernest
Netušim ako je to v DE no ak nemáš poruke udiareň inprovyzuj s grilom ,čistýmy bukovými pilinamy ,pozor nesmú vzplanúť iba ponmaly tlieť stačí ich navlhčit vodou(radšej viac ako menej) ,dym pri slaninke by mal byť už studený a slaninka vysolená aspoň 5 dni .
ancicka
Najlepšie najsť si nekoho kto to ozaj vie,pretože nieje,, vyudiť ako vyudiť",pretože aj to je kumšt.
analusia
My máme takú menšiu udiareň, každý rok tam udíme kolbásky slaninku atď :-) v udiarni spravíš oheň z tvrdého dreva, aby ti vznikla riadna pahreba, do pahreby primiešaš piliny (tie musia byť trošku vlhké- musia tlieť a tvoriť dym), necháš udiareň vydymiť, vložíš slaninu, pokračuješ v dymení/údení. Po nejakej dobe..zdá sa mi že jednom dni klobásu/slaninu vyberieš a hotovo.Druhá fáza..
slaninu dáš na SUCHÉ miesto bez svetla a múch, silno posypeš soľou a necháš pár dní schnúť. Potom bude slaninka vysolená a vyudená :-))
abdul
Jeden deň na údenie je ukrutne málo. Za jeden deň predsa nemôže tá krásna vôňa vniknúť do slaninky. Môj starký údil 2 týždne. Pomaly a na slabom " kadíku ". Ja údim 10 dní, ale mohol by som aj dlhšie. Občas prihodím aj dvero ovocné - slivku a čerešňu.
enge149
súhlasím,najlepšie údenie je na dedine v udiarni aj 10 dní -2 Týždne,pomaly a najlepšie drevo slivkové,vlastne údiť dymom pomaly nakladať a sledovať apotom si postupne slaninku dávať/z obchodu nikdy nie je taká fajn"..
marcy
údenie je umenie....raz nám pokazil jeden ujko várku klobások ,aj slaninku....zadechtoval,čo je hrôza :((
analusia
Je to pravda :-D Jeden deň je málo záleži od toho , kde tú slaninku udíš :-))) my udíme max.3 dni :-)
hubata
Najprv nechať odležať na chladnom
mieste v páci a potom až údiť, inak nebude chutná
pachola
tri týždne v páci zo soli ,vody cesnaku a obracať aby sa dostalo do celej potom po opláchnutí posypať čiernym korením a červenou paprikou a dať do udiarne najlepšie to vedel môj otec, ešte teraz cítim tú chuť na jazyku
zuzidohle
ja mam udiaren:),len dobry recept my chybal.Za vsetky odpovede velmi pekne dakujem:)))vyskusam a napisem:))
haston
ešte lepšie než drevo, sú korene ovocných drevín, prípadne bukové.
milos1966
Ahojte všetci údiarenskí nadšenci. Údiť je fakt kumšt a treba na to veľa, veľa praxe. Buď ju získate sami, alebo vám niekto poradí. Lepšie je nechať si poradiť od viacerých a potom si spraviť podľa seba. Tiež som to tak urobil. Vlani som si svojpomocne postavil vlastnú trojkombináciu vonkajšieho krbu a poviem vám všetkým, že som na to fakt pyšný a to nemám hore nos!!!!. Prvý krát som kládol tehlu na tehlu, ale dopadlo to fakt dobre. Šporák, gril, udiareň. To je tá trojkombinácia. Všetko perfektne funguje, ale zavolal som si starého krbára, ktorý mi bez obalu povedal, ako to mám urobiť a čo všetko použiť. Z toho všetkého som si vzal príklad a pridal som svoje nápady a všetko super dopadlo.

Ale teraz k tomu údeniu. Čítajte na nete čo chcete, od všetkých slovenských, ale hlavne českých bratov. VYHREJTE UDIAREŇ NA 50 STUPŇOV, ABY MäSO NAJSKôR VYSCHLO A POTOM POMALI ÚDIŤ AŽ DO ZLATOVA.Hlúposti, fakt.
Inštaloval som do mojej udiarni teplomer a poviem vám, že je to fakt super. Na sušenie mäsa som si zvolil tiež udiareň. Do dvierok som namontoval ventilátor s počítačového zdroja. Za 30 min. je mäso super vysušené.

A teraz k tomu údeniu. V udiarni nikdy nedovoľte zvýšiť teplotu dymu na viac, ako 10 stupňov. Žiadne vyhrievanie na 50. takto vám údenie namiesto jedného dňa sa predĺži na štyri dni, ale fakt to za to stoji. Mäso, alebo slaninka, či už klobásky sú vyúdené až do hĺbky a chutia super, ale čo je najdôležitejšie, dlho vydržia.

Ešte sa zmienim o dreve. Ovocné drevo, najlepšia jabloň, ale nechcem týmto zatratiť iné ovocné dreviny, treba vyskúšať. Len vás prosím , žiadne piliny a ani hoblovance a už nie vôbec poliate vodou. To je hotová katastrofa. Mokré piliny vytvárajú decht a suché zase sadze, a toto všetko sa lepí na údeninu.
Čiste , ale hlavne suché drevo, ktoré priduste natoľko, aby nehorelo, ale iba tlelo. Fakt iba tlelo.

Ak chcete. 0902209040
milos1966
A k tomu udeniu este. Udilo sa vzdy a vzdy sa bude. Udenie vraj vzniklo tak, ze si niekto schoval klobasku do komina, aby sa mu viac uslo, no netusil, ze urobil prevrat v skladovani masa.
Postavili sa udiarne a odvtedy vznikol stale trvajuci problem. Ako, cim a ako dlho a pri akej teplote udit. Vyskusal som novy typ udenia a to studenym dymom. Tento dym sa vyraba v dymovom generatore. Nasiel som na nete rozne generatory. Niekolko som ich postavil no potom som si postavil podla uvazenie ten svoj. Vsetky generatory su na peletky. Tie sa vyrabaju z dreva. No, ale , vieme co v tom je? Vieme, ze kora nieje vhodna na udenie a ta tam napriklad nie je? Urcite? V mojom generatory spalujem svoje nastiepane drevo. A poviem vam, ze si tam mozete dat, ake chcete. Nic vas to nestoji a tie peletky su drahe. Je pravda, ze plny generator vydrzi 8 a viac hodin. Ten moj dymy 3 hodiny, potom treba doplnit, ale udite svojim a hlavne cistym dymom. V udiarni pri 5 stupnovej vonkajsej teplote po dvoch hodinach udenia, vystupila teplota v udiarni na 8.4 stupna. No, nie je to super?


milos1966
Ahojte všetci. Vždy, keď sa dozviem niečo nové a poučné , napíšem sem. Keby som ešte raz vyrábal dymový generátor , tak ho urobím takto isto, ale s oveľa väčším priemerom zásobníku na drevo. Teraz mám priemer 100 mm a budem voliť 200 mm. Tento generátor môžete použiť , ako na peletky, štiepku, alebo na tenko naštiepané drevo, ako na zakladanie. Aj potom budem voliť sacie otvory s klapkou. Otvory treba radšej väčšie, asi 20 mm a klapkou ich môžete škrtiť až na doraz. Keď otvor bude príliš malý , bude problém. Ale píšem kvôli niečomu inému. Dozvedel som sa, že by bolo vhodné a tak to aj všetci výrobcovia robia, odstrániť s dymu decht. To sa dá jedným a veľmi účinným spôsobom. Viesť dym cez vodu. Keďže tieto generátory nie sú tlakové, dá sa to tak, že dym sa vedie kolenom teste nad vodou, tak , aby dym do hladiny narážal. Decht nepriaznivo pôsobí na naše zažívanie a spôsobuje, alebo napomáha vzniku rakoviny. Práve sa chystám toto zaviesť do udiarne. Keď to spravím, vyskúšam , urobím foto a uverejním sem. Dosť dechtu zadrží aj ten odkaľovač. To som sa presvedčil na vlastné oči. Po niekoľkých údeniach a zlievaniach kondenzátu , sa vo fľaške nahromadilo viac, ako polovica objemu hustého dechtu, ale aj na priek tomuto sa pri ústi dymu v udiarni objavil stekajúci decht na stene. Takže odporúčam toto vyriešiť. Zatiaľ sa majte. Teraz som dal baraninu do soli. Klasika, soľ - udiareň.
milos1966
Ahojte. Tak som tu zas. Mozno uz niekomu aj trosku leziem na nervy so svijimi prispevkami, ale dufam, ze je to iba mansina. Vsetci mame predsa narok na svoj nazor.

Slubil som, ze, ked sa nieco dozviem, ozvem sa. Tak som tu.
Ked budete na Yutube pozerat videa, ako sa spravne udi a budu vam tam hovorit, ze uz to udim 6 dni, tak to je uz zle. Cokolvek udene tak dlhu dobu a intenzivnym dymom , musi byt preudene. Maso je potom stiplave. A samozrejme, ze nezdrave. Sam som sa o tom presvedcil s mojim generatorom.

Ale nie len preto som tu. Dal som sa na vyrobu susiarne na prosciutto. Zasolit sunku dokaze hocikto. No trpezlivy a spravny proces susenia je veeeeelmi dolezity. Nikde na nete som navod na susiaren prosciutta nenasiel a tak som zacal pracovat podla parametrov na susenie. Dodrzat teplotu a vlhkost a cas. Uz onedlho bude dokoncena a spustena. Verim, ze som nepracoval a nevymyslal celu zimu zbytocne.
Viete si predstavit miestnost asi 3,4 kubika, ktora musi byt vetrana, vykurovana a chladena? Verte mi, ze sa to da.