Diskusie
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 0 zatiaľ bez komentárov
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 166 najnovší komentár dnes 13:43
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 166 najnovší komentár dnes 13:43
- Mamka4: Kuchynské váhy 7 najnovší komentár včera 19:53
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
- Helca103: lenivá štítna žľaza 43 najnovší komentár 19. novembra 2024
- Elalea: Jazvečia masť 29 najnovší komentár 10. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 116 najnovší komentár dnes 13:43
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Orechový koláč s citronovo-žĺtkovou polevou
- Vajíčková nátierka so šunkou ideálna na sendviče +video
- Mrkvovo-cviklový šalát +fotopostup
- Indické Aloo gobi - karfiolovo-zemiakové karí s basmati ryžou
- Plnené žemle podľa Maroša Molnára
- Tvarohová žemľovka s opitými jablkami
- Jablkovo-hruškový crumble po brniansky +fotopostup
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Pistáciová baklava rýchlo a jednoducho VIDEO
- Boli aj budú: 12 nesmrteľných retro zákuskov ako z cukrárne za minulého režimu
- TOP rebríčky: Najlepšie októbrové recepty, to je prehliadka koláčov. A tento vyhral na celej čiare
- Chutné spomienky: Lahôdky z bufetov a stánkov spred Nežnej revolúcie. Na tieto sme chodili pravidelne!
- Pečenie pre každého: 10 koláčov z kyslej smotany. Jednoduché rýchlovky z hrnčeka, aj kráľovské pre hostí
- Sacherka 8x inak: Upečte si slávny čokoládový dezert ako bábovku, muffiny, minitortičky alebo rezy
- Zahrajte sa na Pečie celé Slovensko: České koláče, pražské gule, slané torty. Upečte si ich aj vy, máme recepty, s ktorými všetko vyjde
- Prázdne regály: Aj vo vašom obchode chýbajú vajíčka? 10 koláčov, na ktoré žiadne nepotrebujete
slaninu dáš na SUCHÉ miesto bez svetla a múch, silno posypeš soľou a necháš pár dní schnúť. Potom bude slaninka vysolená a vyudená :-))
mieste v páci a potom až údiť, inak nebude chutná
Ale teraz k tomu údeniu. Čítajte na nete čo chcete, od všetkých slovenských, ale hlavne českých bratov. VYHREJTE UDIAREŇ NA 50 STUPŇOV, ABY MäSO NAJSKôR VYSCHLO A POTOM POMALI ÚDIŤ AŽ DO ZLATOVA.Hlúposti, fakt.
Inštaloval som do mojej udiarni teplomer a poviem vám, že je to fakt super. Na sušenie mäsa som si zvolil tiež udiareň. Do dvierok som namontoval ventilátor s počítačového zdroja. Za 30 min. je mäso super vysušené.
A teraz k tomu údeniu. V udiarni nikdy nedovoľte zvýšiť teplotu dymu na viac, ako 10 stupňov. Žiadne vyhrievanie na 50. takto vám údenie namiesto jedného dňa sa predĺži na štyri dni, ale fakt to za to stoji. Mäso, alebo slaninka, či už klobásky sú vyúdené až do hĺbky a chutia super, ale čo je najdôležitejšie, dlho vydržia.
Ešte sa zmienim o dreve. Ovocné drevo, najlepšia jabloň, ale nechcem týmto zatratiť iné ovocné dreviny, treba vyskúšať. Len vás prosím , žiadne piliny a ani hoblovance a už nie vôbec poliate vodou. To je hotová katastrofa. Mokré piliny vytvárajú decht a suché zase sadze, a toto všetko sa lepí na údeninu.
Čiste , ale hlavne suché drevo, ktoré priduste natoľko, aby nehorelo, ale iba tlelo. Fakt iba tlelo.
Ak chcete. 0902209040
Ahoj. Práve som sa k tomu vyjadril. Čítaj.
Postavili sa udiarne a odvtedy vznikol stale trvajuci problem. Ako, cim a ako dlho a pri akej teplote udit. Vyskusal som novy typ udenia a to studenym dymom. Tento dym sa vyraba v dymovom generatore. Nasiel som na nete rozne generatory. Niekolko som ich postavil no potom som si postavil podla uvazenie ten svoj. Vsetky generatory su na peletky. Tie sa vyrabaju z dreva. No, ale , vieme co v tom je? Vieme, ze kora nieje vhodna na udenie a ta tam napriklad nie je? Urcite? V mojom generatory spalujem svoje nastiepane drevo. A poviem vam, ze si tam mozete dat, ake chcete. Nic vas to nestoji a tie peletky su drahe. Je pravda, ze plny generator vydrzi 8 a viac hodin. Ten moj dymy 3 hodiny, potom treba doplnit, ale udite svojim a hlavne cistym dymom. V udiarni pri 5 stupnovej vonkajsej teplote po dvoch hodinach udenia, vystupila teplota v udiarni na 8.4 stupna. No, nie je to super?
Slubil som, ze, ked sa nieco dozviem, ozvem sa. Tak som tu.
Ked budete na Yutube pozerat videa, ako sa spravne udi a budu vam tam hovorit, ze uz to udim 6 dni, tak to je uz zle. Cokolvek udene tak dlhu dobu a intenzivnym dymom , musi byt preudene. Maso je potom stiplave. A samozrejme, ze nezdrave. Sam som sa o tom presvedcil s mojim generatorom.
Ale nie len preto som tu. Dal som sa na vyrobu susiarne na prosciutto. Zasolit sunku dokaze hocikto. No trpezlivy a spravny proces susenia je veeeeelmi dolezity. Nikde na nete som navod na susiaren prosciutta nenasiel a tak som zacal pracovat podla parametrov na susenie. Dodrzat teplotu a vlhkost a cas. Uz onedlho bude dokoncena a spustena. Verim, ze som nepracoval a nevymyslal celu zimu zbytocne.
Viete si predstavit miestnost asi 3,4 kubika, ktora musi byt vetrana, vykurovana a chladena? Verte mi, ze sa to da.