Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 216 najnovší komentár dnes 19:34
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 1 najnovší komentár 4. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 4 najnovší komentár 9. júla 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 2 najnovší komentár 30. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 216 najnovší komentár dnes 19:34
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 1 najnovší komentár 4. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Cesminaz: Obľúbené miesta a zaujímavé jedlá 208 najnovší komentár 31. júla 2025
- Mimka946: Platkova želatina 9 najnovší komentár 29. júla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 216 najnovší komentár dnes 19:34
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 76 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 1 najnovší komentár 4. augusta 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 35 najnovší komentár 26. júla 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Už ste o tom počuli? Túto účinnú zbraň proti otravnému hmyzu na balkóne má doma každý VIDEO
-
Kuracie rezančeky s pestrou zeleninou VIDEO
-
Jednoduchý trik, ako šikovne dávkovať lepkavé suroviny VIDEO
-
Ľahučká maková bublanina s ovocím VIDEO
-
Pikantný vajíčkový šalát VIDEO
-
Demikát, to je svetový unikát! Takto sa jedinečná slovenská bryndzová polievka varí na Liptove VIDEO
-
Slaná bublanina VIDEO
-
Uľahčite si život: 11x obed z jedného pekáča. Toto sa urobí skoro samé!
-
Zásoby do komory: 12 variácií ako spracovať uhorky na zimu. Zaváranej klasike tu konkurujú aj netradičnejšie chuťovky
-
Letné pečenie: 11 receptov na osviežujúce citrónové rezy
-
Najlepšie recepty: Starostove rezy, bryndzový koláč, bublanina... V júli sa pieklo vo veľkom a toto vám najviac zachutilo
-
Obedy aj večere: Sezónna zelenina, nedeľné mäso aj niečo sladké pre deti. 14 tipov, čo variť tento týždeň
-
To naj z Varecha.sk: 11 najklikanejších receptov na slané cuketové koláče
-
Sladké inak: 12 receptov na koláče bez pridaného cukru
slaninu dáš na SUCHÉ miesto bez svetla a múch, silno posypeš soľou a necháš pár dní schnúť. Potom bude slaninka vysolená a vyudená :-))
mieste v páci a potom až údiť, inak nebude chutná
Ale teraz k tomu údeniu. Čítajte na nete čo chcete, od všetkých slovenských, ale hlavne českých bratov. VYHREJTE UDIAREŇ NA 50 STUPŇOV, ABY MäSO NAJSKôR VYSCHLO A POTOM POMALI ÚDIŤ AŽ DO ZLATOVA.Hlúposti, fakt.
Inštaloval som do mojej udiarni teplomer a poviem vám, že je to fakt super. Na sušenie mäsa som si zvolil tiež udiareň. Do dvierok som namontoval ventilátor s počítačového zdroja. Za 30 min. je mäso super vysušené.
A teraz k tomu údeniu. V udiarni nikdy nedovoľte zvýšiť teplotu dymu na viac, ako 10 stupňov. Žiadne vyhrievanie na 50. takto vám údenie namiesto jedného dňa sa predĺži na štyri dni, ale fakt to za to stoji. Mäso, alebo slaninka, či už klobásky sú vyúdené až do hĺbky a chutia super, ale čo je najdôležitejšie, dlho vydržia.
Ešte sa zmienim o dreve. Ovocné drevo, najlepšia jabloň, ale nechcem týmto zatratiť iné ovocné dreviny, treba vyskúšať. Len vás prosím , žiadne piliny a ani hoblovance a už nie vôbec poliate vodou. To je hotová katastrofa. Mokré piliny vytvárajú decht a suché zase sadze, a toto všetko sa lepí na údeninu.
Čiste , ale hlavne suché drevo, ktoré priduste natoľko, aby nehorelo, ale iba tlelo. Fakt iba tlelo.
Ak chcete. 0902209040
Ahoj. Práve som sa k tomu vyjadril. Čítaj.
Postavili sa udiarne a odvtedy vznikol stale trvajuci problem. Ako, cim a ako dlho a pri akej teplote udit. Vyskusal som novy typ udenia a to studenym dymom. Tento dym sa vyraba v dymovom generatore. Nasiel som na nete rozne generatory. Niekolko som ich postavil no potom som si postavil podla uvazenie ten svoj. Vsetky generatory su na peletky. Tie sa vyrabaju z dreva. No, ale , vieme co v tom je? Vieme, ze kora nieje vhodna na udenie a ta tam napriklad nie je? Urcite? V mojom generatory spalujem svoje nastiepane drevo. A poviem vam, ze si tam mozete dat, ake chcete. Nic vas to nestoji a tie peletky su drahe. Je pravda, ze plny generator vydrzi 8 a viac hodin. Ten moj dymy 3 hodiny, potom treba doplnit, ale udite svojim a hlavne cistym dymom. V udiarni pri 5 stupnovej vonkajsej teplote po dvoch hodinach udenia, vystupila teplota v udiarni na 8.4 stupna. No, nie je to super?
Slubil som, ze, ked sa nieco dozviem, ozvem sa. Tak som tu.
Ked budete na Yutube pozerat videa, ako sa spravne udi a budu vam tam hovorit, ze uz to udim 6 dni, tak to je uz zle. Cokolvek udene tak dlhu dobu a intenzivnym dymom , musi byt preudene. Maso je potom stiplave. A samozrejme, ze nezdrave. Sam som sa o tom presvedcil s mojim generatorom.
Ale nie len preto som tu. Dal som sa na vyrobu susiarne na prosciutto. Zasolit sunku dokaze hocikto. No trpezlivy a spravny proces susenia je veeeeelmi dolezity. Nikde na nete som navod na susiaren prosciutta nenasiel a tak som zacal pracovat podla parametrov na susenie. Dodrzat teplotu a vlhkost a cas. Uz onedlho bude dokoncena a spustena. Verim, ze som nepracoval a nevymyslal celu zimu zbytocne.
Viete si predstavit miestnost asi 3,4 kubika, ktora musi byt vetrana, vykurovana a chladena? Verte mi, ze sa to da.