Diskusie
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár 17. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 283 najnovší komentár včera 19:07
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 283 najnovší komentár včera 19:07
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 8 najnovší komentár 17. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár 17. januára 2025
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 173 najnovší komentár včera 19:07
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 14 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 2 najnovší komentár 17. januára 2025
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 1 najnovší komentár 17. januára 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Krehký jablčník bez vaľkania
- Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom +fotopostup
- Halušky s tvarohom z roku 1989 +video
- Reindling - korutánska plnená bábovka
- Pirohy z lístkového cesta plnené mäsom z roku 1989 +video
- Jednoduchý banánový koláč bez lepku +video
- Slané syrové hviezdičky +fotopostup
- Chuťovka takmer bez práce, zato s veľkým efektom. Na Silvestra úspech zaručený! VIDEO
- Čokoládové kolieska s karamelom a so soľou VIDEO
- Rýchla cukrovinka na poslednú chvíľu? Skúste túto len z 3 surovín! VIDEO
- Poznáte tento menej namáhavý spôsob, ako používať strúhadlo? VIDEO
- Domáci kurací gyros. Pozrite si tú vychytávku, ako ho upiecť v rúre! VIDEO
- Salámový šalát na Silvestra VIDEO
- To ste ešte nejedli! Upečte si skvelý slaný snack z kyslých uhoriek VIDEO
- Úžasný receptár: Jednoduché koláče na plech, nestarnúca klasika, rýchlovky aj sviatočné rezy. Toto sú najlepšie koláče roka 2024
- Pochúťka i liek: 8 receptov na domácu huspeninu plus návod, ako ju zasterilizovať
- Nemalo by vám ujsť: 15 najsledovanejších videoreceptov uplynulého roka
- Zbierka receptov na jablkové zákusky: Upečte si aj sladkú bombu od Ďoďa z Pečie celé Slovensko
- Bohaté jedlo: Mäso, ktoré sa rozplýva na jazyku a hustá omáčka k tomu, to je ragú. 11 receptov, ako si ho doma uvariť
- Vyberte si: 14 tipov, čo variť a piecť tento týždeň. Slané aj sladké recepty na pracovné dni aj víkend
- Fazuľová, šošovicová, zemiaková, ale aj kuracia: 10 receptov na polievky nakyslo, ktorých sa oplatí uvariť plný hrniec
slaninu dáš na SUCHÉ miesto bez svetla a múch, silno posypeš soľou a necháš pár dní schnúť. Potom bude slaninka vysolená a vyudená :-))
mieste v páci a potom až údiť, inak nebude chutná
Ale teraz k tomu údeniu. Čítajte na nete čo chcete, od všetkých slovenských, ale hlavne českých bratov. VYHREJTE UDIAREŇ NA 50 STUPŇOV, ABY MäSO NAJSKôR VYSCHLO A POTOM POMALI ÚDIŤ AŽ DO ZLATOVA.Hlúposti, fakt.
Inštaloval som do mojej udiarni teplomer a poviem vám, že je to fakt super. Na sušenie mäsa som si zvolil tiež udiareň. Do dvierok som namontoval ventilátor s počítačového zdroja. Za 30 min. je mäso super vysušené.
A teraz k tomu údeniu. V udiarni nikdy nedovoľte zvýšiť teplotu dymu na viac, ako 10 stupňov. Žiadne vyhrievanie na 50. takto vám údenie namiesto jedného dňa sa predĺži na štyri dni, ale fakt to za to stoji. Mäso, alebo slaninka, či už klobásky sú vyúdené až do hĺbky a chutia super, ale čo je najdôležitejšie, dlho vydržia.
Ešte sa zmienim o dreve. Ovocné drevo, najlepšia jabloň, ale nechcem týmto zatratiť iné ovocné dreviny, treba vyskúšať. Len vás prosím , žiadne piliny a ani hoblovance a už nie vôbec poliate vodou. To je hotová katastrofa. Mokré piliny vytvárajú decht a suché zase sadze, a toto všetko sa lepí na údeninu.
Čiste , ale hlavne suché drevo, ktoré priduste natoľko, aby nehorelo, ale iba tlelo. Fakt iba tlelo.
Ak chcete. 0902209040
Ahoj. Práve som sa k tomu vyjadril. Čítaj.
Postavili sa udiarne a odvtedy vznikol stale trvajuci problem. Ako, cim a ako dlho a pri akej teplote udit. Vyskusal som novy typ udenia a to studenym dymom. Tento dym sa vyraba v dymovom generatore. Nasiel som na nete rozne generatory. Niekolko som ich postavil no potom som si postavil podla uvazenie ten svoj. Vsetky generatory su na peletky. Tie sa vyrabaju z dreva. No, ale , vieme co v tom je? Vieme, ze kora nieje vhodna na udenie a ta tam napriklad nie je? Urcite? V mojom generatory spalujem svoje nastiepane drevo. A poviem vam, ze si tam mozete dat, ake chcete. Nic vas to nestoji a tie peletky su drahe. Je pravda, ze plny generator vydrzi 8 a viac hodin. Ten moj dymy 3 hodiny, potom treba doplnit, ale udite svojim a hlavne cistym dymom. V udiarni pri 5 stupnovej vonkajsej teplote po dvoch hodinach udenia, vystupila teplota v udiarni na 8.4 stupna. No, nie je to super?
Slubil som, ze, ked sa nieco dozviem, ozvem sa. Tak som tu.
Ked budete na Yutube pozerat videa, ako sa spravne udi a budu vam tam hovorit, ze uz to udim 6 dni, tak to je uz zle. Cokolvek udene tak dlhu dobu a intenzivnym dymom , musi byt preudene. Maso je potom stiplave. A samozrejme, ze nezdrave. Sam som sa o tom presvedcil s mojim generatorom.
Ale nie len preto som tu. Dal som sa na vyrobu susiarne na prosciutto. Zasolit sunku dokaze hocikto. No trpezlivy a spravny proces susenia je veeeeelmi dolezity. Nikde na nete som navod na susiaren prosciutta nenasiel a tak som zacal pracovat podla parametrov na susenie. Dodrzat teplotu a vlhkost a cas. Uz onedlho bude dokoncena a spustena. Verim, ze som nepracoval a nevymyslal celu zimu zbytocne.
Viete si predstavit miestnost asi 3,4 kubika, ktora musi byt vetrana, vykurovana a chladena? Verte mi, ze sa to da.