Varenie

Podplameníky

kulinarka - fotkakulinarka, 20. novembra 2010

Chcem sa opýtať, či niekto nepozná recept na podplamenník..

@zareaguj


Diskusia k téme

marikasu
@kulinarka neviem, ale toto som našla - pri dverkach pekarnej peci sa piekol podplamenik, abo poškrobok. Podplamenik bol kus chlebovieho cesta. S neho sa urobil tlaplavy kuchen. Ženy ho po vrchu podzipkali dakof paličkof a rucili do peci. Ket sa upiekol, po vrchu sa pomascil šmalcom. Jel sa ceply, s mliekom. Bars šmakal!
vcelka
Podplamenik je vlastne langoš, to ľahko nájdeš aj na googli.
babi
u nás sa podplameníkom hovorilo osúch. Keď sa miesil chlieb, tak s toho cesta sa spravili aj placky a piekli sa na šporáku.
sovka62
Naša starká piekli podplameník presne tak, ako napísala Marikasu. Mali chlebovú pec, ale chlebík si nosili piecť k pekárovi, dva razy do týždňa si mohli dať upiecť dva pecne. Bol na to rozpis, aby pekáreň stačila pre celú dedinu. Keď sa dostavili prázdninári, hocikedy päť-šesť vnúčat, štyri chleby na týždeň nestačili. Vtedy prišla na rad pec a samozrejme podplameníky, lebo tie sa dali jesť hneď a chlebík najprv musel vychladnúť. Všetko, čo nám starká pripravili nám chutilo, ale podplameníky boli jednotka. Mohli sme sa nimi zadrhnúť. Ešte horúce, potreté masťou alebo mletými škvarkami, trošku cesnaku, skrátka báseň. Aj teraz by som si veru dala.
babidka
@marikasu a @sovka - presne tak , to bola dobrota ! Ale u nas sa este robili na sladko - hned po vytiahnuti z pece sa potreli smotanou a posypali krystalovym cukrom ....Alebo sa na jednej strane potreli pomletymi skvarkam a druha sa na tie skvarky prelomila-preklopila .Urobilo sa z toho take "calzone" a bolo to neskutocne dobre :-) Minule som ich robila ked som piekla chlieb , ale uz mi tak nechutili ako v detstve . Chlebova pec predsa len pecie inak ako normalna rura .
evanaaa
Vcelka, ako vidíš, nie sú to langoše. Ináč, keď som bola v Pezinku na vinobraní ( o ktorom som písala v zážitkoch), piekli priamo pred nami podplameníky v peci, ktorú tam nainštalovali. A robili ich, ako píše Babidka, nasladko aj na slano.
hannah22
keď mama piekla chlebík robila pre nás hladošov presne tak placky ako píše @sovka a @babidka z chlebového cesta s rôznymi plnkami či nátierkami čo dom dal ,hoci len malý bochníček s varenými zemiakmi a kmínom, moje pokusy sa dali jesť ale už to nie to pravé orechové, škoda..... :))
darinka55
Joj to sú dobroty až mi sliny tečú také jednoduché a veľmi dobré u nás pečú cesnakové tiež z chlebového cesta a chutia.
maskrtnicek
Kulinárka aj Maskrtnicek ďakujú za rady na Podplameníky.Keď vyskúšame dáme vedieť ako to dopadlo.Dík.
danculka
Veru @sovka je to o tej peci a tej atmosfére okolo pečenia chlebíka,murovaná pec sa nevykúrila len na 1 chlebík ,ale sa vždy zamiesilo na 4-5 chlebov a bolo chleba na celý týždeň,bola to pracná robota a preto si ho aj viac vážili a nebudem sa opakovať @marikasu má právdu,čo je podplameník.