Varenie

Pekárnička - odložený štart

sandra - fotkasandra, 2. novembra 2010

Mám otázku - už ste niekto skúšali na pekárničke odložený štart? Že ste nasypali suroviny a nastavili pekárničku na ráno, aby ste keď sa zobudíte mali hotový teplý čerstvý chlebík? Ak hej, ako je to s kvasnicami? Nebudú robiť spolu s vodou cez noc šarapatu? Alebo múka s vodou?....

@zareaguj


Diskusia k téme

ketty3811
Ja som to skúšala asi dva krát a všetko bolo ok.Tiež som tomu veľmi neverila.Už som svoju pekárničku dlho nepoužila na pečenie chleba,ale teraz sa tu o tom toľko diskutuje,tak asi zase nejaký upečiem.Ale kysnuté cestá v nej miesim stále,je výborná.
tati2008
S odlozenym startom nie su problemy.Ale kvasnice musia byt susene!S cerstvym drozdim moze ,ale nemusi nastat problem pri kysnuti.
tetuska
Odložený štart je výborná vec, ráno je čerstvý chlebík upečený. Ja používam tiež len sušené droždie, bojím sa použiť normálne kvasnice. Ak máte niekto viac skúseností s kvasnicami a pekárničkou, prosím odpíšte...Ďakujem...
mamimna
Súhlasím s tati2008, musia sa použiť sušené kvasnice a nasypú sa hore na múku, do kontaktu s vodou sa dostanú až pri miesení.
dorisa
Ja som to neskúšala, ale keď to tam vravia, tak určite je to tak, že ti upečie pekárnička tvoj chlebík načas, ak teda nastavíš si odložený štart. A ked dodržíš postup dávkovania, že prvé majú byť tekutiny a potom sypké hmoty ako píše aj @mamina ,nemalo by sa tomu nič stať,napr. cez noc. Musím to aj ja vyskušať. Ja inak pekávam najviac celozrnný chlebík a dávam sodu bicarbonu, lebo kvasnice sposobuju kandidu(prekyslenie organizmu), a to pečiem superrýchly chlieb, tak nepotrebujem odložený štart, ten je za chvilu upečený a ešte používam sypké hmoty na pečenie chleba napr. z Lidl, a to postuoujem tak,ako je na balení.
ketty3811
dorisa,mohla by si pridať recept na superrýchly chlebík.Ja som to robila iba raz a veľmi sa to nevydarilo.Ale to som robila asi s droždím,už sa ani nepamätám.Dosť ma od pečenia chleba odrádza,že to trvá tak dlho.:-)
dorisa
@ketty3811 , dám na varechu receptík. Je to recept od mojej dcery, tej robím, tiež takýto. Neviem, či nespravím aj fotorecept, aby ste videli,aký je chlebík, ale nečakaj, že bude napučaný,ako od droždia, ale je zdravý. Ja používam kombináciu múk, tam potom napíšem,aké.
sovka62
Aj ja sa teším na ten recept, niekedy je dlho čakať tri hodiny, kým sa upečie ten kysnutý chlieb.
jerica
Akú má spotrebu el.energie pekárnička , elektromer sa musí točiť raketovou rýchlosťou , tri hodiny tak to musíí byť aj pálka kWh, maral to niekto ?
ketty3811
Nemá až takú veľkú spotrebu.My sme to merali,keď sme ju kúpili,ale presné údaje som už zabudla :-).Kým miesi a kysne cesto,tak je to zanedbatelné a až pri pečení má vyšiu spotrebu,čo trvá asi 1 hodinu.
dorisa
Teraz som pozerala, príkon má 620W, to je 0,62 kW nie? a taká chladnička, alebo pračka má okolo 0,89kW/hod,tak toto nikdy neviem, ako sa to vyratáva tá spotreba. Ja doma, či pečiem v pekárničke, alebo nie, vždy mám okolo 100kW minuté za mesiac.(ako to robím?)
dorisa
Už som dala chlebík na varechu, bez foto, ak by boli fotky,doplním.
viera1
@dorisa ,mám pocit,že u chladničiek sa udáva spotreba za 24 hod.To by bola riadna pálka,takáto spotreba u chladničiek.
coldbery
Keď dávam piecť normálny chlieb,trvá to 2,50 hod.ale je v tom všetko...aj miesenie...kysnutie...odpočívanie a pečenie a ty nemusíš sa o to vôbec starať...urobí všetko same....tak si myslím,že to ani není veľa a čo sa týka el.energie...ja som nepostrehla väčšiu platbu....
ejta
ja kupujem v Rakúsku také kilové zmesi na chlieb, majú ich asi 6 druhov (z jedného sáčku, ktorý stojí 99 centov mám dva chleby). Večer nalejem vodu, prisypem pol sáčku, nastavím pekáreň a ráno už rozvoniava po kuchyni čerstvý chlebík
samanka
Sandra, s odloženým štartom pekávam skoro stále, aby bol chlieb ráno čerstvý. Na mojej pekárni sa nedá použiť OŠ jedine na program Sprint (alebo býva napísané aj "rýchly). Pozriem koľko je hodín a pripočítam k tomu hodiny, kedy ho chcem mať ráno upečený.( je 22.00, chcem mať chlebík o 6.00, aby aj ochladol do 8.00, tak nastavím 8 hodín.) Úplne v pohode. Vstaneš a vonia Ti celý byt. Len sa neodporúča pri OŠ dávať suroviny ako mlieko, vajcia a jogurt. Čo sa týka el. energie, vôbec žiadna zvýšená spotreba, tá pekáreň sa zapne v momente prípravy cesta, u mňa je "klasik, sendvič a toastový cca 3.20 hod. Príkon má 800 W. Používam ju už 3 roky, dokonca som mala el. energiu "ušetrenú" na asi 2 mesiace.
samanka
najbližšie, keď budem piecť s OŠ, pridám fotorecept, lepšie raz vidieť, ako 100 x počuť....:-)))
janadelfi
@sandratamer , používam aj ja OŠ. Ale pravidlo nesmieš porušiť naspodok tekutiny a navrch múka a droždie, soľ..... Nepoužívam zmes na pečenie, ale objavila som v Kaufe múku z Mlyna Trenčan, je to múčna zmes "pšenično ražná", "ražno-pšeničná" ďalej si nepamätám... na zadnej strane je postup a chlieb je výborný.
mikat
Ja používam len čerstvé kvasnice a všetko je OK. Na jeden chlebík pripadne cca 1/3 kocky kvasníc. Naučil ma to kamarát, ktorý používa tiež zásadne iba čerstvé kvasnice a on robieva chlebík aj s odloženým štartom. Ale naozaj je nutné dodržať postup pri dávkovaní surovín, tak ako písala @janadelfi a myslím, že aj niekto pred ňou.
sandratamer
Ďakujem všetkým za rady. Musím to vyskúšať, zistila som totiž, že piecť chlieb u mňa doma, keď to tam "žije" (testovanie tlačidla STOP, či ozaj funguje, prípadne odpojenie zástrčky na desať minút - samozrejme nechtiac, alebo drgnutie do stola, keď končil proces kysnutia), nemá zmysel, tak uvidíme :-)
marienka44
@dorisa tie zmesi z Lidla predsa obsahuju susene kvasnice a ty sa im vyhybas. Ako Ti zistili kandidu? Hladala som Tvoj chlebik, nie je uverejneny zatial. Co sa stalo?
megdesign
Navrch v stave, ako sa kupili. Aj ja s nich robim, ale len ked peciem hned. Ak mam odlozeny start, tak zasadne susene. Co sa tyka muky, skuskal som vseliake, aj uz namiesane, ze sa prida len voda. nikdy to nebolo ono. 250g hrubej muky, 250g polohrubej, lyzicku soli, lyzicku drveneho kminu, 2dcl vody, 1/3 kvasnic a chlieb ako od pekara :) Kto chce, moze dat aj pol lyzicky octu. Ziadne namiesane muky s eckami sa nechytaju :)