Varenie

Pecenie vianocnych oplatok

lea74 - fotkalea74, 18. novembra 2012

Dobry den! Chcela by som sa spytat ak tu je niekto kto si pecie vlastne
vianocne oplatky ako dosiahnem aby boli oplatky blede a nie do hneda.
Mam novy pristroj na pecenie a neviem si poradit ako ich spravne upiect
aby boli rovnomerne svetle. Dufam ze som to napisala zrozumitelne.
Vopred dakujem za kazdu radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

helica
Neviem, či máš na mysli rovné oblátky, alebo ruličky. Ja pečiem na forme od fy Magprom (tuším tak sa to volá) a som spokojná. Ruličky sú aj krajšie, aj chutnejšie, ak sú upečené viac do hneda, teda nie biele ako smrtka. Rovné oblátky neznášajú moc cukru, možno preto Ti viac hnednú - cukor karamelizuje. Skús dať maximálne 2 PL cukru na liter tekutiny. Ja dávam, 1/2 l vody a 1/2 l mlieka + 1/2 bal. vanilk. cukru.
Termostat nastav od stredu nejaký ten milimetrík naľavo, aby platňa nebola moc horúca. Treba sa s tým trochu pohrať a sama prídeš na to, aby boli podľa Tvojej prestavy. Taktiež nenechávaj platňu moc dlho pritlačnú, radšej znova zatlačiť, ak sa Ti zdá byť neupečená.
Mne sa zase nedajú uchovať krásne rovné, ale sa mi trochu krútia. Ale to je bagateľ, hlavne , že chutia.
lea74
Vdaka za odpoved. Tiez mam formu z Magropomu. Ano mala som namysli hlavne rovne oplatky, moje sa zase nekrutia su celkom rovne az na tu farbu. Skusim teda menej pritlacit formu ci to pomoze.
rulik
opatrne s cukrom pri vyššej teplote rýchlo karamelizuje a hnedne preto sú tmavšie
helca103
aj ja pečiem vianočné oblátky veľa rokov a moja skúsenosť je,že POZOR na cukor presne ako píše aj @rulik. Sama si musíš vyskúšať ako dlho ich piecť ale po 1-2 dávkach na to prídeš aj sama. Želám Ti veľa šťastia pri pečení :-)
lea74
@helca103 na akej teplote priblizne pecies a ako dlho? Ja mam "termostat" nastaveny od stredu trosku do lava teda v minusovej polohe.
sovka62
Keď som ich pekávala, skončila som výlučne pri trubičkách. Tie rovné naozaj treba menej osladiť, ale potom je tá chuť taká akási nijaká a dajú sa zjesť len s medom (aspoň tie moje boli také). Tak som rovné vzdala, na radosť rodiny, lebo trubičky sa im aj tak lepšie chrumkali.
niniatko
Pečiem oblátky intenzívne už asi tri roky a poviem ti, že doteraz sa mi stáva, že niektoré sú viac "kakavkové" ako iné a nielen sladké, ale aj slané
to preto, že každé cesto sa správa inak, každé znáša inú teplotu a tiež záleží aj od toho aká elektrina práve "ide", treba si vždy na začiatku pečenia vyskúšať rôzne teploty a čas pečenie, i za cenu, že pár zničíš
dankasamka
recept na oblátky mi dala jedna pani , ktorá piekla pre široké okolie dlho pred sviatkami a cukor nahrádzala sacharínom , namiesto 25 dkg kryštálového cukru dávala 28 tabl. sacharínu , ale iba do rovných , do ruličiek dávala zásadne cukor a nedávala bielka z vajec . Tu je jej recept 1 liter mlieka uvariť do vrelého 2 vanilkové cukry , 25 dkg kr. cukor , nechať vychladnúť , potom 60 dkg hl.múky , 4 celé vajcia rozšľahať a 6 PL oleja . Prešľahať dobre s mliečnou časťou . Možno niekomu poslúži , mne sa neoplatí piecť , kupujem si .
helca103
@lea74 nechám si stroj rozpáliť tak,že mi už pri prvej oblátke zaškvrčí no ja mám stroj starý vyše 20 rokov no princíp by mal byť ten istý. Termostat mám nastavený PRESNE v STREDE a za 20 rokov som ho asi len raz posunula o milimeter na mínus. @niniatko moja skúsenosť pri pečení je taká,že možno si musí stroj,,prestaviť" na rovnomerné pečenie.Ja mám na to vystrihnuté v tvrdého papiera /výkresu/ 1-2-3 kolieska velkosti formy a podľa toho akú hrúbku chcem si to nastavím imbusovým kľúčom. Ja to mám na klbe kde sa stroj ohýba hore-dole... povolím na oboch stranách šrobiky a dám si jedno koliečko v strede pritlačím jednou rukou a druhou zatiahnem imbusákom tie šrobiky... no a mám nastavené na trubičky . Na rovné oblátky používam 2. papierové kolieska a na syrové a bryndzové používam 3. papierové kolieska lebo oblátky maju byt hrubšie... snád som to napísala zrozumitelne...ak nie nafotim to ale už len zajtra dnes nestiham.
bambuch
A nemohol by mi niekto napísať celý recept na vianočné oplátky...vopred ďakujem !
lea74
Dakujem vsetkym za rady! Teraz uz len treba skusat...
veronika2224
Čítam, čítam tú vašu konverzáciu a tak som sa rozhodla, že poradím. Ja pečiem oplátky, aj trubičky. Nie síce na takom stroji, ako vy, mne ho dal vyrobiť svokor, ale slúži mi už pekných pár rôčkov. Do oplátok dávam málo cukru. Keď sú sladké, ako trubičky, nevynikne chuť medu. My máme takú tradíciu, že medové jeme iba na Vianoce. Do trubičiek 250 g cukru a vanilkový cukor, prípadne orechy, ale do oplátok vanilkový cukor a lyžicu cukru. Sú nasladlé akurát.
miminkozv
AHOJTE,MAM NA PREDAJ STROJ NA VIAN.OPLATKY A KORNUTKY !
STROJ JE ORIGINAL Z NEMECKA,V KRABICI ,NEPOUZITY :)
CENA JE SKVELA -LEN 89 EUR + POST.

AK JE ZAUJEM KLUDNE MA KONTAKTUJTE NA MAIL :

chaell1981@gmail.com
nocka
@Helca103 (19.11.2012 15:15)

Ďakujem za radu. To by ma nenapadlo. Naozaj platí, že všetci ľudia všetko vedia.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Máte oblátky po upečení mäkké ? neprepečené ? Akú múku používate.. Preferujete nejaký mlyn alebo T 650 ?
kubka56
Oblátky (trubičky) pečiem už veľmi dlho. Pri samotnom pečení za najdôležitejšie považujem správne množstvo cukru a optimálnu teplotu formy. Cukor (okrem chuti, samozrejme) je dôležitý pre elastičnosť-keď chcem zakrúcať trubičky. Ak ho dám málo, oblátky sú rovné, ak priveľa-aj sa lepia na formu, aj sú tmavé. Inak - u nás najviac chutia bryndzové 😊.
kubka56
Oblátky po upečení NESMÚ byť mäkké. Ak sa aj pečú v predstihu, musia byť do Vianoc správne uskladnené v suchom prostredí, aby neodvlhli a nezmäkli.