Varenie

Pečenie na plechu a v jenskej mise - rozdiel

sean - bez fotkysean, 1. júla 2021

Piekol som pernik z 250 g muky (1/2 davka ako na velky plech) + jablka+hrozienka v jenskej mise.
V postupe je uvedena teplota rury 180 st. a doba pecenia 20 min. V jenskej mise to trvalo pri rovnakej teplote skoro 1 a 1/2 hodiny, dovtedy to bolo vnutri neupecene. Vysledok bol, ale OK. To iste som mal aj s bublaninou pecenou v jenskej mise. Je mozne, ze pecenie v jenskej mise trva tak dlho oproti plechu a pekacu?

@zareaguj


Diskusia k téme

janamaria
ja si myslim ze kym sa nahreje jenska mysa tak na pekaci to uz mas do polovice upecene. No zato ked upecies v jenskej myse maso tak ti dlhzie udrzi teplotu ako pekac. Aspon z mojho pozorovania tak to funguje u mna.No mozno ti niekto odpovie nieco ine,trebars ze mas zlu pec {robym si srandu}.Ale casovo mam rozdiel len nieakych10-15 min.hodina a pol to je strasne vela a v tom ti uz poradit neviem.Takze zazelam aspon krasny vykend a nech sa dari.
dvorka
Aj ja mám skúsenosť, že ak pečiem v sklenenej mise, čas pečenia je o niečo dlhší, ale treba si dať pozor na nastavenie pečenia. Pečenie horúcim vzduchom trvá naozaj vééľmi dlho. Osobná skúsenosť je, že dávam pečenie zhora - zdola. Sem tam pečiem v skle aj múčniky.
haji
Je to těžké. Miska, pekáček z jenského skla mají zpravidla tlustější stěny. Např. forma na bábovku z jenského skla je tenká a tam se nic moc v délce pečení čas neliší od klasickej formy. Měla jsem několik forem na bábovku a např. vinný list z kameniny, těsto se v tom peklo o hodně déle. Časem prasklo oboje, už jsem kameninu nekupovala.
Maminka měla silnou mísu s poklopem z jenského skla, pekla v ní zpravidla šunkafleky. Nemohla si ji vynachválit, že se potravina tak nepřichytává. Ale fakt se to peklo dlouho. Pamatuji si větší pekáč s poklopem, ve kterém jsme pékávali maso v mém dětství a to byl nekonečný příběh. Pak praskl a nikdo se nedožadoval nové koupě.
Na bublaniny, koláče je nejlepší plech. Na maso plechový pekáč s poklopem a nebo litinový kastrol. V litině to také trvá o něco déle, ale zdaleka ne jako v jenském tlustém skle. V plechovém pekáči s poklopem nejlépe upeču maso, kuře - s kůrčičkou. U litiny je kůrčička nic moc. Chce to vyzkoušet víc variant, ona i spotřeba elektřiny je dnes vodítko.
Souhlas s @dvorka , peču většinou na klasický ohřev - spirála zdola i zhora. S horúcim vzduchom se nekamarádím téměř vůbec, bo vysušuje a spoléhat na to, že se prúba povede, tolik odvahy a síly nemám.
janulla
V jénskej mise skôr zapekám ako pečiem. Neviem, mám to tak nejak podelené :)