Rôzne

padá zlato :-))

marcy - fotkamarcy, 28. mája 2012

som rada za dnešnú výdatnú dávku z nebíčka :-) cez víkend sme boli v lone prírody ďaleko,kde líšky dávajú dobrú noc.Všade v doline boli nachystané protipovodňové bariéry a paradoxne strašné sucho :-( ani rosy nebolo,lebo výdatný vetrisko jej nedal šancu.....po druhé roky bohaté trávnaté porasty sa zvykli vlniť,tentoraz stráne vypelíchané.....aj v záhradkách všetko porastie ako z vody :)))

@zareaguj


Diskusia k téme

jelenik
dakujeme za vlahu, ktora bola prepotrebna a rastlinky v zahradke az tak poskocili po takomto "poliati". Pri vecernom krmeni mojich stravnikov "jezkov" sa mi zdalo, ze za par hodin po dazdi aj podrastli. Nuz maj nebol ani studeny /na vynimku, ked nas prekvapil mrazom/, ani vlhky, tak nebude asi v stodole raj.
evusik
no tak u nás hrmelo, krútilo sa to dokola a nakoniec 10 minút výdatne pršalo a potom občas len také spŕšky.... no nič moc.... keby pršalo dva dni v kuse nič by sa nestalo... poľnohospodári už hovoria o 100 ročnom suchu :-(
kuchticka
U nas je to naopak - prsi, prsi len sa leje..... a je k tomu chladno, talze uz mi odisla bazalka, odchadza i majoranka, fozolky sa este ani nenakukli z hliny, len libecek/ligurcek raste a rastie, mam ho vsade viac ako potrebujem. Cviklu som siala uz podruhe, dufam, ze aspon nieco vyrastie. Uz po treti rok nam chyba normalna jar.
evusik
@kuchticka tak ten dážď ti určite závidime ale tú zničenú úrodu určite nie... na počudovanie, pri takom extrémnom suchu mám moju mini záhradku úplne, že krásnu... teraz máme špenátove hody, a z čoho mám najväčšiu radosť že tekvice, patizóny a cukíny sú úplne ukážkové lebo tie ja môžem jesť stále... ale musíme každý deň polievať a polievať, ešte že máme vlastnú studňu :-)
pivonka
V Kysuci nepršalo vyše mesiaca. Včera ráno boli trošku vlhké chodníky, ale na záhradke prašno. Všade naokolo napršalo, iba my sa kýblikujeme, ale ako keby napľul, lebo studňu nemám a ani nevládzem vláčiť toľké kýble.
kuchticka
@evusik , tak ten spenat ti zavidim :-)) . Ked niekedy nasejem spenat mam z neho iba take male listocky, ktore si mozem dat iba na namasteny chlieb, neostane nic do slatu, toboz na varenie. Musim platit za to, ze byvame blizko lyziarskeho strediska, kde je chladnejsie.
evusik
@kuchticka všade je čosi, niekto ti možno závidí ten vlek... s tým špenátom je to tak, ja som špenát hádam aj 40 rokov nejedla vôbec a preto som ho ani nikdy nesadili a to sme mali záhradu rovno za domov... teraz keď máme záhradku na chalupe, čiže musíme tam dochádzať, našťastie 10 minút autom, tak som zistila, že špenát je úžasný a ja sa ho neviem dojesť, len čo tento zjeme už aj podsadím nový ak sa bude dariť tak do jesene budú aj tri úrody :-)
dobryhrncekvar
kuchticka, ja žijem na Liptove, nie najteplejšia časť Slovenska, špenátu sa darí tu dobre. Musíš ho zasiať prvý do zeme, dokonca slabé mrazy mu nič neurobia, potrebuje len veľa vody...môj je už v mrazničke, nechala som si len načerstvo. V lete môžeš vysádzať tzv. novozálandský špenát, ktorému nevadí dlhší slnečný deň /latin.názov Tetragonia tetragoniaides/, má viac mäsnaté lístky, je super na šalát, či polievku...
dobryhrncekvar
po špenáte zvyknem vysádzať uhorky alebo mrkev skorú, tak máš aj lepšie využitie plochy v záhrade.....o tomto čase už normály špenát nevysádzaj, lebo by išiel do kvetu, skús ten novozélandský