Varenie

Ovocná nepečená torta špeciál

julica - fotkajulica, 21. marca 2013

Ahojte, rada by som vás poprosila o tipy. Prijala som pozvanie na
jeden nedeľný brunch a predpokladám, že priniesť svieži dezert je
pri takejto príležitosti vítané. Z viacerých príčin (alergia na mlieko, zlá
rúra) som sa rozhodla pre nepečenú ovocnú tortu, najčastejšie som
v receptoch videla jablkovú (rozvarené jablká, puding...). Zdá sa mi
však trochu nudná, rada by som ju nejako zdramatizovala, nie som
si však celkom istá ako. Prípadne myslíte si, že sa podobne dá
pripraviť aj hrušková? K tej by som doplnila mandle, avšak nie som
si istá, či by to nebolo "mdlé". Čím by sa dali oživiť jablká, aby bol
celkový dojem trošku luxusnejší? Poradíte? Ďakujem už teraz.

@zareaguj


Diskusia k téme

jody
mliečne výrobky sú teda vylúčené? lebo ako prvý mi napadol tvaroh... alebo nejaká jeho nemliečna náhrada...
no to je jedno, ja by som možno skombinovala dva druhy ovocia. Alebo aj viacero, neviem, aby to zas nebolo prekombinované, ale určite by sa mi páčilo viacero vrstiev a to aj farebne dosť odlišných...
Jablká sa dajú chuťovo oživiť cukrom, citrónom, škoricou, hrozienkami, alebo vanikou, obyčajným kakaom, chuťovo výrazným lekvárom, mletým makom, orechami... čo ti len napadne...
Druhá vrstva by mohla byť čučoriedková...
Nekonečné kombinácie sa mi víria v hlave :DDD
Kurnik, tak som sa rozšupla, že neviem, či to rovno doma dnes nespravím... :D
stefik
v podstate sa to dá z rôzneho ovocia, ja zvyknem z jahôd alebo čučoriedok ale aj tie hrušky môžu byť dobré. ovocia alebo kompótu dáš množstvo jak je uvedená na pudingu tekutina a uvaríš puding, ja zvyknem miesto cukru pridávať sirup je to také aromatickejšie. ozdobiť to môžeš rastlinou šlahačkou, keď alergia len na laktózu ak je alergia na mliečnu bielkovinu tak nie.
babidka
@julica , namiesto klasickeho peceneho korpusu skus "korpus " z drvenych keksov a mletych orechov/mandli.Ako spojivo pouzi namiesto klasickeho masla nejake rastlinne.Ja som minule dala namiesto klasickeho masla trochu javoroveho sirupu a drzalo to .No a potom namiesto skrobu ci zlateho klasu pouzi do rozvareneho ovocia zelatinu alebo agar .Pouzi viac druhov ovocia -hrusky su fajn , este lepsie by boli hrusky susene , tie maju krasnu chut aj vonu . Ako druhu vrstvu mozes pouzit farebne kontrastne ovocie -napr. maliny .Kup ich zmrazene , maliny maju aj po zmrazeni svoju typicku krasnu vonu . No a ozdobit dalsim ovocim a mandlami ci pistaciami. Vyzera to zlozito , ale je to iba take zdlhave ako klasicky kolac . Akurat musis pocitat s casom na tuhnutie vrstiev .
irenaw
iba ilustračne ;-) do jabĺčok pridávam okrem škorice aj muškátový oriešok a citrónovú šťavu, z každého iba štipku. do hrušiek zázvor, do čerešní mandľový likér. dobré sú aj jabĺčka podusené na karamele. dá sa urobiť aj ovocnú vrstvu a krémovú vrstvu z hodvábneho tofu. do tofu by som dala citrónovú šťavu, kôru a med, spevnila tiež želatínou alebo agarom. to sú len také nápady. držím ti palce.
irenaw
mäkké tofu natural s dobrým mixérom tiež rozmixuješ na hladko ;-)
julica
Ďakujem vám veľmi pekne. Dnes som začala tým, že som kúpila krásne voňavé jahody - čo myslíte, viac ladia k hruškám či jablkám? Maliny som zatiaľ nenašla (som v Belgicku), hodvábne tofu však áno, asi ho spojím s mandľami. @babidka , veru piecť nemôžem, zase som bez rúry, ach ja nešťastná, resp. mám mikrovlnku s grilom, ale na túto príležitosť nechcem riskovať. Ty by si spojila keksy, orechy a rastlinné maslo a nechala len tak ucapkané postáť? Myslíš, že by sa to dalo aj preniesť ako korpus? (nemám tortovú formu, takže budem preklápať z misy na podnos. Ináč ste super, naberá to reálnejšiu podobu.
jody
K jahodam skor hrusky, si myslim...
ankabanka
nasa mama nedopustila na kombinaciu hrusky s brusnicami pre ich nenahraditelnu chut ci sa jednalo o kompoty alebo ako prilohy k divine a roznej hydine.
alebo skus tortu s mixovanymi naplnami v stvrtinkach a kazdy si pride na svoje a tak vyskusas aj najlepsiu kombinaciu od nich ako feedback pre buducnost.