Ked som bola malá,tak moja babka pekávala chleba ešte v pekarniku.Vždy sa piekol chlieb na celý týždeň.Cesto sa zapravovalo v korytku.Ked sa cesto z korytka vybralo a vyváľali sa chleby,tak vždy babka ešte korytko "vyžgrapala" lyžicou od zvyšného cesta a urobila z cesta guľku. Táto guľka s cesta sa nechala vyschnúť a bola na budúce zarobenie cesta.
Potiaľ sa ja pamätám!Ale neviem ako sa s tým cestičkom robilo ked sa išiel daľší chleba piecť.
Chcem sa Vás milé varecháčky opýtať,či si náhodov niektorá na to nepamätá.Či sa to tak robievalo aj niekde inde.
Ja mám taky dojem,že je to podobne ako pri kvásku.
Budem rada,ked to niekto bude vedieť a popíše to.
Isto to bude viacerých zaujímať,lebo čo raz viac nás doma pečie chleba.
Dakujem!
@marianne ,ja som tie dolománky akosi nezaregistrovala.dakujem za link.
Isto vaskúšam aj dolománky,ale aj takto upečený chlieb.Ja túto myšlienku nosím v hlave asi dva roky,verím že chlebík bude výborny.