Rôzne

Otázočka na Vás varecháči.

ancicka - fotkaancicka, 19. júna 2012

Ked som bola malá,tak moja babka pekávala chleba ešte v pekarniku.Vždy sa piekol chlieb na celý týždeň.Cesto sa zapravovalo v korytku.Ked sa cesto z korytka vybralo a vyváľali sa chleby,tak vždy babka ešte korytko "vyžgrapala" lyžicou od zvyšného cesta a urobila z cesta guľku. Táto guľka s cesta sa nechala vyschnúť a bola na budúce zarobenie cesta.
Potiaľ sa ja pamätám!Ale neviem ako sa s tým cestičkom robilo ked sa išiel daľší chleba piecť.
Chcem sa Vás milé varecháčky opýtať,či si náhodov niektorá na to nepamätá.Či sa to tak robievalo aj niekde inde.
Ja mám taky dojem,že je to podobne ako pri kvásku.

Budem rada,ked to niekto bude vedieť a popíše to.
Isto to bude viacerých zaujímať,lebo čo raz viac nás doma pečie chleba.
Dakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

margaretka28
Moja 85- ročná teta pečie takto chlieb stále,ale len v rúre.Tú guľku cesta namočí do vody na 2 hodiny,potom pridá kvasnice a nechá do rána stáť.Ráno to použije na zamiesenie chleba a zase si tie zvyšky odloží,vysuší a ked ide piecť,zase namočí do vody a tak stále dookola...:-)
margaretka28
a ešte som zabudla,tých kvasníc potom stačí dať menej ako obyčajne a ten chlieb má potom lepšiu chuť,takú "chlebovejšiu" ja som to už skúšala.
irenaw
@ancicka je to kvások (alebo sa tomu hovorí aj staré cesto). ako @margaretka28 napísala, rozmočí sa v teplej vode, primieša múka, ale len tak aby bolo cesto tekuté a nechá kvasiť, po vykvasení prvého cesta sa pridá ostatná múka, soľ, rasca (poznám recept bez prídavku droždia) vymiesi sa chlieb a nechá v ošatkách kvasiť. preklopí na plech a upečie. v mojej knihe o chlebe mám niekoľko postupov s malými odchylkami ale princíp je stále rovnaký.
irenaw
aj môj kvások skladujem ako tuhú guľku, ale ho nenechávam vysušiť, mám ho v chladničke. odporúča sa oddeliť si kúsok cesta na ďalšie pečenie pred pridaním soli, korenín, masti, cukru. taký kvások by sa nemal pokaziť.
garanco
Anička, pamätám si presne, ako moja mama pekávala chleby v "pekarniku", ktorý slúžil celej našej ulici. To piekli tri - štyri žienky naraz, večer "zapravila" na chlieb: trochu múky, prelisované zemiaky, droždie a namočený kvások od minulého pečenia a nechala v korýtku do rána. Ráno som obehala susedky s odkazom: miesime, to dorobili celé množstvo cesta a dobre vymiesili. Neskôr so mala odkaz: "váľame", to išiel chlebík do slamienok, a odniesli ho k "pekarniku". Tam prebiehal ten najkrajší postup: moja mama bola šéfpekár: poodhŕňala žeravé uhlíky nabok, posádzala chleby a dopredu šli "pagače", tie sa vyberali prvé a ešte horúce sa koštovali, či sa podarili. Zatiaľ ženičky na lavičke pri peci predebatovali najnovšie správy z okolia aj z ďaleka..., porozprávali rôzne "prípoviedky", ale dnes ostali už iba spomienky.
izabella929
@garanco ,,vtedy sa ešte ľudia mali radi.-)vychádzali si v ústrety slovom aj v práci na poliach...dnes prekvitá nenávisť a závisť a nie len u cudzích, ale aj v rodinách...veľká škoda....krásne spomienky, ako by som čítala knihu Babička od Boženy Němcovej...
ancicka
dakujem Vám veľmi pekne za vaše odpovede.
@marianne ,ja som tie dolománky akosi nezaregistrovala.dakujem za link.
Isto vaskúšam aj dolománky,ale aj takto upečený chlieb.Ja túto myšlienku nosím v hlave asi dva roky,verím že chlebík bude výborny.
marianne69
@ancicka tie su moje oblubene,pekavam ich velmi casto su vynikajuce,takze to cesticko mam stale odlozene a vysusene aj chlebik som uz z toho cesta piekla,naozaj odporucam ti ho vyskusat,budes spokojna....
hahaias
aj moja babka piekla v pekarniku. A také záviny a buchty /o chlebe ani nehovorím/ v elektrickej rúre neupečiem. Voňali pecou, drevom a takou "človečinou" - škoda , ale spomienky sú krásne....
tancotanka
@ancicka , aj moja babička pekávala chlebík, ale cesto sme v ošítke vozili do obecnej pekárne. Ten kúsok cesta, ktorý ostal do budúceho chlebíka sa volal "nácesto" (u nás)
nesi
Moja mama tiež používala toto suché cesto volali sme ho jednoducho kvások postup bol ako všetky opisujete a v slamienkach sme cesto vozili k dedinskému pekárovi pred obedom a poobede sme si išli pre upečené chrumkavé chlebíky a veru niekedy sme ho cestou domov aj viditeľne na prsklinkách ochutnali za čo nás mama nechválila