Rôzne

Orchidea prosí o radu

mariaklara - fotkamariaklara, 16. januára 2011

Viem, že toto nepatrí do varechy, ale snáď mi niekto poradí. Moja orchidea má na kvetoch také čudo, je to taká malá biela bodka, jemná ako pierko. Na listoch pod nimi to zostáva lepkavé. Kúpila som také žlté lepkavé platničky, vraj sa prilepia tie potvori, no nič. Aj sprej som kúpila, tiež sa mi nezdá, že by pomáhal. Dnes som tie potvori zbierala z kvetov špáradkom. Ak ste niekto od fachu, snáď poradíte. Vopred ďakujem za radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

tinca
@mariaklara ja mám doma dosť orchideí, lebo ja na moje sviatky nechcem rezané kvety, ktoré mi odídu za 7 dní. Takže ako ja pracujem z orchideami: Každý týždeň ich dám do vane a zalejem odstátou vodou po vrch a tak ich nechám cca 1hod. Potom ich zbavím vody odtečením a dám ich do ozdobného rajtopa. To je vsio a funguje to. Tie bodky čo tam máš to sú zvyšky kvetov, nerob s tým nič!!
mariaklara
Tinca, ja to všetko robím obdobne, ale tie potvori sa hýbu, je to živé. Aj parapeta pod orchideou je lepkavá.
babav
To su vosky a ak ti napadli orchideu neviem ci ju zachraniis,zalezi na tom ako sa rozmnozili.Su to potvory a kvet aj celu rastlinu znicia.
Skus ju presadit a osetrit chemicky,ale cim ,neviem poradit?!Udajne ich znici tabakova voda,ak nechces pouzit postrek.
foska
To nie su vosky. Presny nazov neviem, ale mala som ich tiez a je dost obtiazne sa ich zbavit. Su to take biele chlpate potvorky s chvostikom a robia take vatickove gulicky, ze? Manzel niekde vycital navod, ako s nimi bojovat. Najskor mechanicky odstranil vsetko, co videl a spravil aj domaci "postrek", bola to voda s jarou na riady a olej myslim, a tym potieral stetcom postihnute miesta, alebo tam, kam sa nedostal povytahovat tie potvorky. Skus si to niekde vyguglit. Je to dost zdlhave, trvalo tyzdne, kym sme sa toho zbavili, vzdy, ked sme si spomenuli, tak sme orchidejky skontrolovali a "odvsivovali" ich. No podarilo sa a moje kvietky veselo kvitnu a dari sa im.
foska
Link od @alzbetka2 je fajn, a tie potvory sa volaju vlnatky. Trosku som pogooglila a na Internete je kopa rad, ako s nimi bojovat (niektori preferuju potierat so stetcom namocenym v alkohole, ale to som neskusala).
pachola
takú orchideu treba dať bokom od druhých,lebo tie vlnatky sú pažravé a idú aj inde... dobre je zmiešať pálenku s olejom 1:1 a štetcom to potierať alebo to narobiť do rozstrekovača a tým to striekať aj každý druhý deň,trvá to dlho ale stojí to zato dá sa tak kvet zachrániť
tatranka
Pestujem orchidee a je to jeden z mala kvetov,ktoré sa mi držia a rodia krásne kvety.Ak sú to vošky a urobila si aj postrek,a nepomohlo,myslím,že kvetinu nezachrániš.Naopak,treba ju izolovať,aby si si nepreniesla vošky aj na iné kvety.Nech ti nie je ľúto sa jej vzdať,ale to bude asi to najmúdrejšie riešenie.
ailuj82
Aj mojou naj kvetinou je orchidea. Tieto potvorky som nemala, mala som nejaké chrobáčiky. Manžel mi kúpil krásnu orchideu, ale bola napadnutá. Celú som ju vyhodila. Bolo mi jej ľúto, ale inak by mi napadli tie potvorky aj ostatné a to by bolo ešte horšie. Irčite ich izoluj a snaž sa ich zbaviť. Skús odstrániť najviac napadnuté listy, namočiť do octovaj vody a presadiť do novej nádoby aj s novou zemou na orchidee. Ale stále ju izoluj, kým si nebudeš istá, že si sa tých chrobákov zbavila.Držím palce :)
dorisa
@mariaklara , ak si aj na facebooku tak si tam daj Pestovanie orchideí do vyhladávača a tam ti poradia. AK NIE, TENTO ODKAZ TVOJ SKOPÍRUJEM A SPÝTAM SA, ANO? Ja mám 5 orchideí, zatial nemám s nimi žiadneč starosti, kvitnú a su zdravé.
arasidka
presne s tým istým bojujem na granátovom jabĺčku a oleandrocj,zberám to dolu, sú to potvory, dokonca pred vianocami som zistila, že na leme okan na balkńe zvonku sú nejaké súvislé biele bodky, až chvíľami čiarky - pozriem sa a to tie potvory, už nemali kam vliezť, keď som kvety dala dnu, tak sa snažili natlačiť sa okolo tesnenia okna, vzala som jarový roztok a potom, ako som najprv celé okno umyla, ešte som to nastriekala okenou a dobre, dobre pretrela suchou handrou. Je to taká "vojna svetov", aj keď sa ti zdá, že víťazíš, trt, len potom pozeráš...
ernest
k môžem poradit tak sa orchidei podakujza skrášlenie bytu a spoločnost a vyhod to do pece mne to napadlo takmer dvadsať ročné bonsaje ,šíri sa to ako ohen a teraz si predstav čistit bosnaje každá s asi 500 lístočkami nepomáhalo ani utierat ani alkohol ,sprchovanie chémia ta jemnejšia .Dúfam že nemáš zasiahnuté ostatné rastliny ,ja som to už vzdal a iniciatívu preberá moja polovička tej sa tie potvory akosi viac boja .
enge149
@mariaklara ,tiež mám pekné orchidei a tu je moja rada,ktorú podávam ďalej,bolo to na rádiu"Lumen"býva tam odborník z bot,.záhr.KE a poradil,ako už bolo napísané je to živé/vlnatka,má aj odbr.názov/nedá sa to zničiť,je mi ľúto,ale rastlinku vyhodiť,lebo veľmi rýchlo sa to množí na iné,je nato jeden chem.postrek,ale nemusí byť vždy účinný ,ak je to už vo veľkom štádiu,treba si pozerať pri kúpe kvetinky a naozaj ak sa to už stalo"vyhodiť"sú to maličké živé chrobáčiky,ktoré rastlinku ničia a rýchlo sa množia,polievať sa má podľa návodu biologa,Kvetináč dať do misky s odstátou vodou,stačí do polovice na 1-2 hod.raz zatýždeň,ale pozor!iba cez deň pokiaľ je denné svetlo,nie už večer,pretože tam,kde rastlinka pochádza rastie iba cez deň a v noci spí,listy nemumývať vodou,iba utrieť pomaly vlhk.handričkou,musí mať kvetináč originál,aby bol priesvitný,alebo vložiť ho ešte do ozdobného,ale iba zo skla,aby mala dostatok svetla,položiť na svetelné miesto/dobre sa darí v kuchyni,kde sú vlhké výpary alebo tam na parapetnej doske,ale pozor na prievan pri otvorenom okne/,ak je veľmi vysilená kvitnutím,odsrtihnúť,keď odkvitne a nechať kvitnúť iba jeden dva výhonky,dúfam,že Ti to možno aj ostatným "kvetinkárom"pomôže,ináč sú najlacnejšie v IKEA za 4,90,sú krásne a veľa farieb a tento víkend bola ich výstava aj poradenstvo v Nitre"veľa úspechov..
evanaaa
No, keď toto čítam, celkom som rada, že orchideu nemám, aj keď ma to lákalo, ale pdvtedy, ako sem do zážitkov- alebo diskusie? niekto napísal ako sa v kúpenej orchidei skrýval jedovatý pavúk, nemám záujem. Na margo toho článku písali, že orchidee, ktoré u nás predávajú nie sú na dlhodobé pestovanie, dlho nevydržia , je to niečo ako umele pestované, nie tie pravé, kultivované. Tak to ma odradilo duplom, veď to nie je lacná záležitosť. A je plno iných pekných kvetín.
hubarka35
no ja mám tiež ale 7 orchidiek a všetky mi kvitnu su nadherné,a mám ich treti rok-dva razy mi kvitnu do roka-teraz od novembra maju kvety ešte to potrvá,ja im tak raz mesačne do zalievky pridavam hnojivo pre orchidky....tiež mam na jednej lepkave slzičky-akoby rosa na kraji listov-no to nieje pliaga to je taká orchidea....no mne to vobec nepripada umelo pestované-daju sa aj lacno kupit-a ja som ich dostala-ja mam zas puklice a bojujem každy den ich ničim na jadnej palme....a sem tam sa mi na hline po poliati objavia take biele skakavkyminiaturne-neviem čo to je-vyplavujem to vkupelni sprchov...samozrejme že nemáme niktorá z nás právu orchideu niekde z pralesa-ale máme krásne rastlinky,ktoré nás potešia a obdaria kvetmi.a už sa tešim na jar ked dám von kaktusy a budu tiež kvitnut cele leto.....a mám malu rastlinku manga-vyrastla mi z kostky aj ananásu sa začina darit-to som z kupeneho ten zeleny vrch zasadila...no mna to teši...@enge149 máš niekde aj album s fotkami orchidei?a v tej ikei ich esšte maju za tu cenu?u nas neni ikea ale behnem do blavy.....
honestka
orchideu by si okamzite mala odstranit od inych kvetov, lebo tato hnusota napadne vsetko v dosahu.= Lepsie ako stetcom je dobre namotat si vatu na spajdlu, alebo pouzivat Qtips a namacat do 3% peroxidu s troskou vody a vatickou poumyvat listky a tiez stonky kvetu.
mne to raz napadlo voskovec a trvalo niekolko mesiacov pokial sa odstranili a kvet znova zacal prosperovat. Ak ti nic ine nepomoze, odstrihni stonky s kvetmi a nechaj len listy, ktore nadalej budes osetrovat pokial neprejde cely cyklus a vtedy ti uz nove kvety porastu na zdravych stonkach. Je celkom pravdopodobne, ze orchidea nema dostatok vzduchu ku korenom, ak nemas specialny crepnik s otvormi urob do obycajneho plastikoveho diery.
mariaklara
Som vám vďačná za vaše rady. Alzbetka2, prečítala som si to, tá potvora je tam odfotená, má chvostik ako ju opísala foska, volá sa vlnatka. Dorisa, nie som na facebooku, ak ťa môžem poprosiť, spýtaš sa na to? Ďakujem!
2010
To je to ked clovek chce pestovat daco exoticke , ja som sa tiez hral dva roky sadil ruze , piplal ,vsetky cert zobral .Tie tropy in nesedia .Ale zato orchideje sedia v zahrade na strome ako je rok dlhy tak sa na ne nepozriem len ked kvitnu odrezem do vazy.
enge149
@hubarka35 ,som teraz tiež v TO,v Ikea sme boli v piatok a sú tam stále,ak nie tam ,tak"Hornbach"v BA,tam sú fialky nádhera za 0,50euro,/toto bola debata žien na WC v Ikea a všetky tam potom leteli,lebo tržnica ich ponúka za 1,5O/album nemám,ale orchidei mám ako darček k sviatku a kvitnú stále aj v izbe aj kuchyni,ešte jedna rada na pokračovanie:zalievať iba vtedy,keď sú tie veľké výhonky v kvetináči hnede alebo šedé/majú už málo vody/ak sú stále pekné zelené nezalievať/tak utekajte pozerať svoje kvetinky...a dúfam,že sa mňa nikto nenahnevá,naše cudzie názvy obchodov sa podľa jazykovedcov neskloňujú používa sa iba názov aký je napr."Ikea,Tesco"veľa pekných kvietkov prajem..
hubarka35
v pohode to som nevedela že sa nesklonuju-no dik jak budem v blave behnem tam pozriet-aj fialky mám zas v kuchyni na okne-biele,fialkové,ružove,s bielimi okrajmi.....no parada ak začnu tiež kvitnut....
enge149
tak som Ti pomohla,fajn,dajú sa tam v Ikea kúpiť j sklené misky pod orchideu aj veľa kvetináčov adoplnkov na kvety aj do kuchyne,vybav si kartu "Ikea klub"a sú tam zľavy a káva,čaj je zadarmo,bezdnový pohár na džús padne vhod doplniť tekutiny..
alexdidi
Tak vám je hej, keď do Ikea máte dosť blízko, ale čo my na ďalekom východe?! Občas si aj niečo objednáme, ale, ale, ale....ten východ je vždy v nevýhode a akosi sa naň zabúda.......
tetuska
@evanaaa
ja som v živote nepestovala kvety, mám 10 orchideí, darí sa im, tiež ich nechám napiť vody a potom ju zlejem, sú krásne, kvitnú, nepotrebujú veľa starostlivosti, najdrahšiu mám za 9 eur, najlacnejšia stála 5 eur, keď kúpiš kyticu vydrží najviac možno 7 dní, ale tieto kvety kvitnú skoro stále, mám z nich obrovskú radosť, keď sa pozriem do okien ako keby som týždeň relaxovala, skús a vyskúšaj, určite neobanuješ...
janadelfi
Milá @Mariaklara , tie malé biele potvorky sú Červce, ktoré chráni jemný voskov povlak. Podobajú sa tak malým chumčikom vaty. Máme ich doma na Orchideách, ktoré si ku mne priniesla moja mama. Bola z nich nešťasná.... Pozri do môjho profilu, pošli mi e-mail a ja ti naskenujem ako na ne.... Pomáha to....
vlnatka
No tak, presne to biele čo máte na kvetinkách sa volá VLNATKA, je to malá biela voška. Ak ich chcete zničiť musíte celú orchideu presadiť pretože to vychádza z mulčovacej kôry. Kvetinky treba vlažnou vodou osprchovať a poumývať korene, tie zlé odstrániť!!! Nepomôže nič. Vrátia sa!!
turistka
@alzbetka2 , nabehla som na stránku o orchideách od @mariaklary , a tak som si dala do archívu Tvoju radu, nikdy neviem, kedy sa zíde. Sú to vzácne kvety, už mi kvitne od konca novembra a má teraz posledný kvet a je skoro koniec júna, je pekná biela.
mariaklara
@vlnatka , ďakujem za radu, totiž ešte stále ma trápia tie potvory, na tej stránke, ktorú tu uvádza @alzbetka o orchideách si to písala určite ty. Aj som sa tam pokúšala písať, ale nešlo mi to. Už je to skoro 2roky, čo s nimi bojujem. Vďaka za radu.
mariaklara
Jéj, už tam ten komentár mám, medzi tým, ako som písala sem, tak sa to zrealizovalo.