Varenie

Obličky, ľadvinky - akosi ich niet

jody - fotkajody, 5. januára 2010

Už odmala mám rada obličky. Rada som ich jedávala, rada som ich pripravovala, ale od
určitého času mám pocit, že po prvé - iné ako hovädzie nedostať a po druhé - neviem, čo s
nimi stvárajú, ale niekedy z nich močový zápach nie je možné dostať nijakým spôsobom.
A ešte niečo, aj receptov s obličkami je (a to nielen na Vareche) akosi poriedko.
Tak mi akosi nostalgicky zachýbali.
Ak máte nejaké recepty, prípadne tipy a triky ako ich upravovať, či náhodou dobrý zdroj
na ich zaobstaranie - sem s tým...

@zareaguj


Diskusia k téme

nyja
U nás z vnútorností pripravujeme iba pečeň. Ty si z BA, tak skús sa opýtať u Orbána, či to nemajú? Asi vieš, kde to je, ale pre istotu - na Chalupkovej (pri moste Apollo za križovatkou) alebo oproti tej vysokej budove VUB, čo stojí povedľa autobusovej stanice. Ja viem len o týchto dvoch jeho prevádzkach, ale možno má ešte dáke.
viktoryafajn
ahoj, ja som z Trnavy, a chcem vam len tolko povedat, že v našej predajni máme bravč.ladvinky každý utorok a stvrtok
bozulka
Je pravda,ze ladvinky nebyvaju tak casto ako volakedy,ale daju sa obcas zohnat.Ja ich tiez milujem a u pravujem ich takto: lavinky rozkrojim na polovicu a dobre vykrojim vsetky kanaliky/ poriadne kazdy kusok/ potom ich dobre vyumyvam dam do misky,zalejem mliekom a dam do chladnicky/najlepsie cez noc.Potom ich vyberiem z mlieka trosku osusim a najradsej pripravujem na cibuli paprike,okminujem okorenim a dusim,/samozrejme pokrajane na sliziky/nie velmi dlho.pred dokoncenim zaprasim hl.mukouosolim a necham prejst varom/aby sa prevarilla muka.Este sa moze dochutittroskou majoranky.Podavam s varenymi zemiakmi,ryzou alebo s cerstvym chlebikom. Tiez som robila aj vyprazane v trojobale /do mlieka som pridala rozotrety cesnak a potom som pouzila iba polovice v celku/Nechajte si chutnat
alena45
Aj na nám. Hraničiarov v Mirane som videla ľadvinky, ale nikdy som ich nejedla. Možno sa stačí len spýtať, ktorý deň ich mávajú. Moja kamarátka z Komárna mi ich nedávno veľmi vychvaľovala, tak ich skúsim tak, ako bozulka píše...
peter64
Ten močový zápach odstrániš keď ich sparíš horúcou vodou a potom ich na 1/4 hodiny namočíš do studenej vody.
delikatesa
Koľko ľudí,toľko chutí.Ja by som to ani za nič na svete nejedla.Ani srdce atď..Moja mam sem tam pripraví pľúcka na smotane bŕŕŕŕŕ´:((((
bozulka

Moja maminka / bohuzial zomrela pred rokom vo veku nedozitych 94 rokov/ hovorievala a teraz to hovorievam aj ja - na vsetko musi clovek dorast.Neznasala som od detstva chrenovu omacku,pri morskych potvorkach mi naskakala husia koza a ine..Ale neoblubene jedlo podane v pravy cas na spravnom mieste urobia divy.Nikdy si nehovorte..brrr..dobre nemam to rada ,ale zivot ide dalej Raz to mozno pride aked nie Svet sa nezruti.
jody
Radšej obličky ako Campbellovu polievku... :-)))
verka1
My obličky jedávame tak 4x do roka. Máme ich radi, len musia byť čerstvé. Ešte v obchode treba ovoňať a potom stačí vyrezať kanáliky dôkladne a udusiť na cibuli a na záver hodne majoránky.
No a ryžu a kyslú uhorku. Mňam