Zdravá výživa

O chlebe

pivonka - fotkapivonka, 11. novembra 2010

Nedávno som si prečítala tento článok:  hn.ihned.cz/c1-43505500......
J Myslím, že situácia na Slovensku nie je odchodnejšia.

@zareaguj


Diskusia k téme

janazjarku
Ja tu na horehroní, kde okrem najkrajších stromov :-) máme aj výborný chlieb nesmútim. Máme chlebík , ktorý vyrábajú malé súkromné pekárne. Napríklad kto cestuje cez Lopej nemal by si nechať újsť možnosť zastať v pekárni pri ceste /okoloidúci isto poradia/ pečú nielen výborný chlieb, ale aj cesnakové posúchy a rôzne sladké lúpačky. Niečo podobné je na Mýte pod Ďumbierom, Polomke. Raz som v obchode šomrala pri pokladni, že Slatinský chlieb má už na tretí deň riadnu modrú plieseň a čuduj sa svete za pokladňou sedela vyučená pekárka, ktorá ma ubezpečila, že práve ten chlieb ktorý takto plesnie je upečený ozajstne so všetkým čo ma byť. Takže poučená v zásade nekupujem balené chleby, ktoré majú trvanlivosť 14 dní :-) A ešte prezradím, že v poslednej dobe mi veľmi chutí aj chlebík "Dukát" s cibuľou, ktorý býva zabalený v celofáne a nie v igelite .-)
babidka
synovec robi pekara v malej pekarni a vravel , ze pre nich je lepsie robit chlieb tradicne s kvaskom a zmesi si tiez robia sami - hotove zmesi su pre nich pridrahe a ludom take chlebiky nechutia . Maju sice nove stroje na miesenie a nove pece , ale receptury aj normy si robia sami . V nasom okrese je asi 10 malych pekarni a kazda ma svojich stalych zakaznikov , pre velkopekarne sme ako hranicny okres nastastie nezaujimavi....
2010
V pondelok som pozeral program kde jeden stary francuzky sefkuchar ukazoval ako sa pripravuje klasicky staromodny dedinsky chleba zdlhavym procesom.
Len tak mimochodom pri priprave spomenul ze tiez spolupracuje s vedcami , ktrory studuju ci sucastna explozia celiakov vo svete nieje napriklad sposobena aj nevhodnym spracovanim muky.velmi rychlo neprirodzene.Tradicne sa chleba pripravol ovela dlhsie a gluten v muke mal cas prikysnuti a pouzivani "starterov" prejst chemickym procesom .On hovoril ze pri pokusoch davali "staromodny" chleba celiakam bez vedlajsich ucinkov.( neskusal by som to ) ale pisem co som videl a pocul.
julica
v častej maju super chlieb. inak ani neviem, obcas na trznici, taka poldruhakilova stvrtka bieleho...
elenitsazante
u nas na ostrove sa pecie vyborny chlieb veru, v ostatnom Grecku su to len take biele veky, ale u nas klasicky sedliacky chlieb, ktory niektore pekarne pecu dokonca v starych peciach na uhli, ma potom taku lahunko zaudenu chut. Slovensky chlebik mi preto nechyba vobec, iba ak tak rascovy, kedze tu rimsku rascu moc nepoznaju a nepouzivaju ju
vcelka
V Jednote bola veľká sláva, že tam inštalovali stroj na pečenie chleba. Len raz som to kúpila, ten chlieb nebol "odstáty", nebol upečený, ale uvarený. No hnusné, striedka sa po stlačení okamžize zmenila na lepkavú hmotu. S chlebom je to ako so stavbami a maliarmi. Kedysi potrebovali na to dlhší čas, lebo to muselo vyzrieť, usušiť sa, a dnes majú 3-izbový byt sdvoma nátermi hotový za jeden deň a idú ďalej. Presne tak je to aj s chlebom, a tá celiakia... môže byť a podľa mňa aj iné tráviace problémy, zanesenie tela, nadváha...
julica
@vcelka , ten chlieb z pece z jednoty je velmi zly, stvrdne za pol dna, vyslovene, s prepacenim, fuj. Celkovo mám problém nájsť v BA dobrý chlieb, všetky sa mi zdajú kyslé, nevoňavé.
julica
A ešte je jedna vec, čo naozaj nechápem, a tou sú tie krájače na chlieb v obchodoch. Začali to tuším v kauflande, teraz to má aj tesco, a ľudia krájajú a krájajú. Veď ten chlieb aj nepokrájaný rýchlo zostarne do nechutnej podoby, nieto ešte pokrájaný :-/
tetuska
Myslím, že krájač je dobrá vec. Mám ho aj doma, ale keď sa dá pokrájať v obchode, prečo nie. Robím v obchode a veľa zákazníkov si krája chlebík,prídem domov a mám hotové, vidím ako to funguje v praxi, mnohí si to pochvaľujú...
torticka
Keď som bola v Kováčovej, tak som tam jedla výborné rožky a chlebík. Dodávajú im ho zo Sliača. Jedla som aj chlieb robený v jednej reštaurácii z Novej Bane. Veľmi dobré chlebíky aj rožky. Mňam.
julica
@tetuska , mne krajany chlieb nechuti, lebo vyschne strasne rychlo, doma si nakrajas, kolko zjes, a zbytocne ostatok nevysycha, kedze sme len dvaja a chlieb nam vydrzi niekolko dni.
vcelka
@julica ; @tetuska ; ten krájač v obchodoch považujem za super vec. Tam, kde ho nemajú, nekupujem. Vďaka nemu sú krajčeky pekne tenučké a to mi chutí viac. Vždy zopár krajcov nechám vonku a ostatné dám do mrazničky - podľa potreby vyťahujem. Sú potom znovu ako čerstvé. Krájače si pochvaľujeme celá široká rodina...
julica
no vidis, a pre mna nie, kedze sme dvojclenna rodina a mame ostre noze :)