Varenie

Nevyšľahateľné bielka

frauakbari - fotkafrauakbari, 19. júla 2012

Sestra dnes chcela upiecť bábovku.Keď ale začala šľahať bielka
(samozrejme bez cukru),nedal sa jej z nich ušľahať sneh ani po 10-
15 minútach.Ešte sa mi také niečo doposiaľ nestalo.Myslíte,že to
mohlo byť tým že vajíčka boli čerstvé domáce?Poznáte niekto trik
ako ušľahať nevyšľahateľné bielka?

@zareaguj


Diskusia k téme

honestka
ked su vajicka starsie je niekedy velmi tazko ich vyslahat na sneh.

TRIK: je naliat VAriacu vodu nie len "Teplu" /na 6 bielok 2-3 lyice/ pocas sucasneho slahania; nedavat ziadne umeliny ani sol a uvidis ci sa podari.
Mna este nikdy tento trik neprekvapil naopak;
a veru ked nekupim vajicka z trhu - tu v obchodoch niekedy stoja chladene velmi dlho.
Cukor vzdy pridaj len vtedy, ked su uz bieka jemne nadslahane - tak nikdy sneh nepresahas a dosiahnes najlepsiu kvalitu.
kuchticka
Este sa mi nikdy nestalo abych bielka nevyslahala. Mozno stare vajicka? i ked pises, ze boli cerstve. Pre mna je to zahada.
sjuz
stačí, keď je v nich čo len troška žĺtku, a nevyšľahajú sa...
rea1
zvykne sa pridavat aj stipka sody bicarbony, vtedy sa tiez dobre vyslahaju. myslela som, ze to je len nejaky vymysel v mojej rodine ale nedavno som videla na tv paprika akehosi kuchara, co tak slahal bielka. aj komentar k tomu mal, ze preco, ale to som uz zabudla. :-)
s nevyslahatelnym bielkom som sa este nestretla (ak v nom nebolo zltko).
alexdidi
Pri šľahaní bielok treba vždy pridať štipku soli(možno aj sóda bikarbóna poslúži rovnako/.Moje skúsenosti :práve staršie bielka sa vyšľahajú lepšie,dokonca predtým zmrazené najlepšie a veľmi čerstvé sa ušľahať nemusia.Lepšie je ich šľahať,ak majú izbovú teplotu a nie práve z chladničky.Samozrejme aj s malou kvapkou žĺtka sa neušľahajú.
2010
Aj u nas sa stavalo nemali ste tam moc teplo a vlhko ? to je nas problem , ked myslia bielka izbovej teploty tak okolo 20-25 C nie 40. Co pomaha neviem preco miesat v kovovej miske a jasne ze ziadne zltko a masne , ked nejde pridat spetku soli a citronovej stavy a este lepsie ako @rea1 pisala sodu bicarbonu tu sa dava specificky Cream of Tartar ( neviem co je to po Slovensky ).
 www.mckenziesfoods.com.au/product/91/McKenzies_Cream_of_Tartar...

astheart
Cream of Tartar je vinný kámen - hydrogenvinan draselný. Používá se pro stabilizaci bílkové pěny a také jako kypřící prášek do těsta. Taky jsem se s tím setkala poprvé v "západních" receptech. Koupíme ho u vinařů nebo v prodejnách se zdravou výživou.
"Vygooglujte " si obrázky. :)
slavnicanka
Já tiež pridávam štipku soli,a dajú sa v pohode vyšľahať.Ale raz mi tam padlo mááááálinko žltka,a bolo po snehu:((((
pachola
šľahám spolu bielka s cukrom a ide to dobre,sú krásne husté
tiginko
veru nesmie tam byť ani stopa žĺtka a pozor na mastnú nádobu alebo šľahacie metly!
3sandra3
presne, všetko musí byť čisté, suché.... ja pridávam štipku soli .
leninkq
áno, súhlasím - nesmie byť nič mastné, ani nádoba, ani šlahač, to je základ, či sa pridá soľ alebo niečo iné, už na tom tak nezáleži.
frauakbari
varecháči,veľmi pekne ďakujem za tipy a triky,v budúcnosti sa určite zídu...tuším som už niekde počula o tej sóde bikarbóne,ale včera ma to akosi nenapadlo :) a možno sa tie bielka nedali vyšľahať práve kvôli nebadateľnej kvapke žĺtka ako ste už spomínali,len to sa už teraz nedozviem,lebo pri rozbíjaní vajíčok som neasistovala :))) ináč tú štipku soli pridáva moja babka do bielok aby boli belšie
mariaklara
Dnes som čítala v nejakom časopise, že aj veľmi chladené vajíčka - bielka sa nedajú vyšľahať. Aspoň hodinu a pol pred spracovaním ich treba vybrať z chladničky alebo z komory.
mamina71
Ja si dávam do mrazničky bielka,ktoré nepotrebujem a po čase , keď ich idem použiť na penu, nechám ich iba na toľko rozmraziť aby som ich z tej fľaše vedela vytihnuť . Šľahám ich napoly zmrazené a krásna pena je z nich. A bolo aj tak,že sa mi dostalo malé množstvo žĺtka do bielkov a aj vtedy som to pekne vedela vyšľahať. Niekedy mám vajíčka veľmi čerstvé , niekedy nie a vždy sa mi pena podarila . Nedávam ani soľ,ani nič podobné. Iba cukor , keď si to recept žiada. A vajíčka používam vždy priamo z chladničky a nebol koláčik či torta , ktorá by sa mi nepodarila. A pečiem každý týždeň ,niekedy aj dvakrát . Toto píšem iba preto,lebo tu čítam veľa dôvodov na nevyšľahané bielka a nič z toho nedodržiavam.Okrem čistých nádob .
45678
ja mám k tomu iba jednu poznámku s dovolením..nepoznáte zákon schválnosti, ak najviac chcem just sa nepodarí ? myslím, že to nemá žiadne pravidlá aj keď máme radi podporné veci/soľ, citron, sóda/ staré cukrárky zasa tvrdili, že niet na vyšľahanie ručne, vtedy vraj sneh najlepšie drží :-))
frauakbari
@45678 a vieš že máš asi pravdu...asi sa nám ta bábovka nedarila práve preto,že sestre mal prísť kamarát na návštevu a ona sa chcela asi ukázať ako šikovná gazdinka :)