Rôzne

Nenarastená torta

llucik - fotkallucik, 30. augusta 2011

ahojte, chcela by som sa spytat skusenejsich :) uz 4x za sebou som piekla toru v okruhlej forme s priemerom25 cm, robila som ju zo 6 vajec , klasicke piskotove cesto , a vobec mi ta potvora nehcce narast , narastie asi tak do plky formy vobec nie vyssie, neviem co robim zle, ci davam malo muky (nevazim, ale davam ju po lyziciach), alebo malo kypr. prasku, davam leen polovicku, alôebo to kratko slaham, aj formu mam vymastenu az po okraj, tak preco nechce narast ? poradte mi, dakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

ancicka
napíš postup,ako si to robila.ťažko je takto radiť.
michsamant
Mas dobre rozohriatu ruru ked ju vkladas? Neotvaras ju pocas prvych asi 20 minut pecenia? Ak sa dvierka na rure otvoria prilis skoro torta vacsinou klesne.
vevericka321
Najprv treba vajce s cukrom poriadne vyslahať, okolo 15 min. Hmota sa stvornasobi. Potom pridaj muku zmiesanú s kypr. praskom. Musi byt zmiesana s mukou....a je dobre si odmerat
evanaaa
Je pravda, že úspech správneho upečenia závisí od niekoľkých faktorov, akomje postup prípravyspôsob prípravy, teplota pečenia, to, na čo upozorňuje aj Michsamant, atď. Preto by bolo dobré, keby si, ako chce aj Ancicksa popísala ako si to robila, tak sa skôr uvidí, kde je chyba.
llucik
no takze som si vymiesala zltka s cukrom, je pravda ze som ich nemiesala snad ani 5 minut , nechce sa mi :) tak dlho :) a potom tak ako aj pisete kypr.p. zmiesany s mukou a nakoniec pridam sneh , medzitym davam ale aj vodu a olej....ruru mam dobre vyhriatu, vsetko ostatne sa mi pecie krasne, kolace , babovka...len torta nie, a ani ju neotvarm skoro, viemze potom moze klesnut, uz som nestastna z toho....mamem pozicany mixer od starej mamy taku rachotinu 100-rocnu, a strasne to vrci, pisti , huci, joj, a mozno preto sa mi to tak dlho nechce slahat , to fakt treba az 15 minut ?
marianna76
aj teplota pre piškótové cesto je dôležitá... asi na 160, pomaly sa to bude dvíhať, asi okolo 15 min. viac teploty nedávaj , lebo narastie a splasne sa. a lievať je treba po obvode, nie do stredu. ja miešavam asi iba 7 min.
tatarka58
skus si nevymastit tortovu formu ale daj iba naspodok papier na pecenie, okraje netreba mastit ani vysypavat mukou, ja si iba nozikom uvolnim okraje torty od formy a opatrne otvorim formu aby sa korpus nepotrhal a vzdy mam cesto pomaly aj vyssie ako je forma
elisticka
@llucik aku mas formu? ja som si kupila 2 rovnake tie cierne a myslela som ako som dobre urobila a predsatv si v nich su tiwe cesta naozaj nizke a spodok sa mi zda taky mokry... no a v obycajnej plechovej to iste cesto je vynikajuce ... ja myslim ze v tom je chyba aspon u mna... napis aku mas formu....
angiek
ja peciem cesto tak, ze nedavam ani kypriaci prasok a olej len tak mozno za lyzicku, ono ten olej ak je ho vela tak stiahne to cesto, to mam odskusane, do piskotoveho cesta na tortu netreba skor ani olej davat..a zaklad je dobre vyslahat zltky do peny a ked to cele zmiesas dokopy tak zbytocne to neudupat, aby bielky moc v tom nesplasli, zatial sa mi nestalo, zeby mi cesto nenarastlo
angiek
este odporucam ak davas ten olej, tak az ked mas vyslahane zltky s vodou a cukrom az potom dat olej
kata50
odporúčam tak ako @angiek , žĺtka šľahám dosť dlho s cukrom a postupne pridávam po lyžiciach vodu (mlieko). Vyšľahám krásnu penu-robia sa kopčeky ako pri bielkach. A až potom pridáme trošku oleja(alebo roztopené maslo ) a teraz opatrne zamiešam múku s práškom do pečiva a na koniec sneh z bielkov. Boky tortovej formy nevytieram. Cesto sa lepšie " vyšplhá hore" po stenách formy. Počas pečenia neotvárať rúru, najskôr po 20-30 minútach ( pri 6 vajciach). nech sa podarí :-))
evanaaa
A je dobré podľa možnosti si tú múku spoločne s PDP preosiať a tak pridávať do žĺtkov. Ja som nedávala ani olej, ani vodu, nič, ale už túto piškótu nerobievam, dávam žĺtka do snehu. A teplota surovín by mala byť približne rovnaká.
tatranka
A ja robím asi všetko naopak.Našľahám bielka s kryštálovým cukrom potom pridám žĺtka.Pomaly premiešam.Do múky pridám lyžičku prášku do pečiva a pomaly v miešavam do masy.Nakoniec pridám lyžicu oleja.Ale ako kedy.Niekedy aj nie.
Formu vymažem len na zo spodua vysypem múkou.Boky nemastím ani nevysypávam.Pečiem vo vyhriatej rúre na 170 stupňov asi 25 minút.Potom teplotu stiahnem na 150 stupňov a dopekám Ešte asi 25 minút.Drevenou špailou vyskúšam,či je torta prepečená.
Tortu nechám trochu schladiť,potom boky obrežem ostrým nožom popri plechu formy. / to som sa naučila od cukrárky,ktorá mi piekla svadbu/ Má to svoj význam.Odvtedy mi ani dlhých pekáčoch ani v okrúhlych cesto nesadne.
marienka44
@Ilucik ,ja si myslim, ze treba dno formy vylozit /zacvaknut / peciacim papierom, boky vymazat tukom, napr. rastl. olejom a potom tie boky vysypat mukou hladkou. Muka nedovoli cestu, aby sa smykalo dolu. Piskotove cesto sa vklada do nevyhriatej rury.
llucik
och boze tolko rad a tipov, ktore si mam vybrat ? :DDDDD starsia skuseniejsia pani od nas mi praveze poradila aby som vymastila obvod formy, tak som to aj tak robila, ze pokial si ju vymastim potial mi narastiie, a ta potvora ani do polky !!! o a naspodok aj ja davam papier na pecenie, mam staru plechovu formu este po starej mame, rozmyslala som mame este jednu doma novu,je sice mesia ale tak z tych 6 vajec by mohlaa byt vyssia :) no dievcata dakujem vemo pekne, asi o tyzden idem piect znova tak podumem, spojim si vase rady do jednej a dam va vediet :) dakujem
llucik
dievcata takze piekla som odvtedy uz dve torty a krasne mi narastli dokonca len zo 4 vajec!!! a to vdaka vasim radam, dakujem este raz, konecne to vyzera tak ako ma , dakujem :)
jac37
@ IIucik -Na tortovu formu (26cm) by malo stačiť 6 vajec, cca 300 gr polohrubej múky, cca 300 gr piesk.cukru a rovná ČL kypr.prášku (správne sa máme riadiť váhou vajec - koľko vážia vajcia toľko váha múky a toľko aj váha cukru). Žltky šľaháme ručným šľahačom za postupného pridávania cukru 10-15 minút. Ak sa nám nechce tak dlho šľahať možemeˇk trocha vyšľahaným žltkom pridať vriacu vodu (v množstve na 2 vajcia 1 PL). Múku zmiešame s kypriacim práškom a po častiach zľahka pridávame k vyšľahaným žltkom. Na koniec zľhka vmiešame bielkový sneh. POZOR Tukom sa vymazáva len dno formy. Pri prenášaní formy do trúby nebuchnuť - cesto by sa zrazilo. Pečieme pri 175 st.C cca 45 min.
Recept získaný od vnuka majstra cukrára. Má odzkúšaný. Prajem šťastie a veriím, že sa podarí - držím všetky palce.
jac37
@Llucik - Som sice slovák, ale dlhé roky a školy mám české, takže moja slovenčina je asi len taká hovorová a preto sa za možné chyby v texte ospravedlňujem. Ď
llucik
ano ano presne takto som to robila, aj tolko cukrunsom pouzila, ale dala som aj trosku teplej vody a trolinku oleja, formu dom u podla vyssie uvedenych rad nevymastila, a ona fakt krasne vysoko narastla, som stastna, lebo raz som nevdela prist na to conrobim zle , ae uz viem, mamina nieje daka "cukrarka" :_) pecie babovku,m a jednoduche kolace, takze soms a spytala tu a dobre som spravila,m tprta rastie ako ma ! dakujem este raz :)
angiek
no vidis :) super, ze sa uz dari, vsetko potrebuje prax a dobre rady a vela skusania :))
majo51
toto je fantastické na tejto vareche že všetci čo majú nejaké skúsenosti sa ti snažia čo najlepšie poradiť a určite aj dobre poradia. Ja strašne rád čítam tieto diskusie a tiež si z toho zoberiem strašne veľa.
Mimochodom stršne dobrý je aj cesto šľahané nad parou,potom sa vyleje do tortovej formy a upečie.