Rôzne

Mravce v dome

terinka55 - fotkaterinka55, 6. januára 2015

Dobrý deň, chcem poprosiť o radu. Možno má niekto skúsenosť ako sa zbaviť mravcov (asi mravec domáci - malý tmavý) v dome? Vyskytujú sa nielen v jedálenskej časti. Také ako PDP, škorica, sóda bicarbóba, ocot veľmi nepomáhajú. Ďakujem za každý ohlas.

@zareaguj


Diskusia k téme

kukulienka71
@terinka55 , tiež som vyskúšala už veľa prírodných prostriedkov, tie čo spomínaš nezaberali dlhodobo. Mravce sa u nás zjavujú na jar, presne v marci, potom už celý rok nič. Pri kolóniách je najdôležitejšie zbaviť sa kráľovnej, pretože robotníkov je veľa, ona kladie vajíčka a liahnu sa ďalej ostošesť, aj keď im zahatáš cestu práškami, či kriedou. Sú také domčeky a granule v sáčkoch, ktoré im voňajú, zoberú ich do hniezda kráľovnej a tak sa dajú zlikvidovať. Skús túto možnosť.
rulik
ja kupujem v Hornbachu také sáčky s feromónmi, to porozkladám po kuchyni a väčšinou mám pokoj
stefik
Ja som u ich vykinožila vandalom su to take pasce kde vlezu a jed odnesu do mraveniska , len neviem či sa da už kupiť aj na slovensku. Tiež som skušala všeličo od sprejov, sodu bikarbonu, kriedu na mravce ani už čo všetko ale ten vandal ich vykynožil.
sovka62
U nás sa objavili pred desiatimi rokmi, vždy na jar. Používala som Biotol, hlavne zvonku okolo domu, pod oknami a pri vchodových dverách, zistila som, že tade sa špacírujú dnu. Udržala som ich vonku, ale tak sa vonku objavovali stále, takže neustály boj.
V minulom roku sme začali predávať granule proti mravcom od fy Bayern Garden. Tak som vyskúšala. Mravcov bolo stále menej, po vyše mesiaci už skoro úplne zmizli a potom sa začali diať veci. Najprv som medzi dverami objavila jednu neokrídlenú kráľovnú, hneď som ju zašľapila. Na druhý deň zvonku pod oknom rovno dve, jedna okrídlená, druhá nie (lebo bývajú také i také, sú veľké cca 1-2 cm, neprehliadneš ich). Zlikvidovala som ich asi dvanásť, to muselo byť hniezd, ale niet sa čo diviť naša terasa má vyše sto metrov štvorcových. Do zimy sa už nezjavilo nič, ani mravce, ani kráľovné, celé leto bol pokoj. Som zvedavá, čo sa stane na jar, či sa znovu objavia, dám vedieť.
sovka62
A ešte niečo na vysvetlenie, ako tie prípravky vlastne fungujú. Väčšina je založená na tom, že okrem potravy, ktorá je pre mravce atraktívna a slúži ako nosič (cukor, múka, rôzne pasty), obsahujú látku, ktorá spôsobí, že kráľovná síce znáša vajíčka, ale sú sterilné, takže sa z nich nič nevyliahne. Mravce nosia potravu do hniezda, kráľovná sa futruje, lebo znáša ďalej, mravce, ktoré potravu nosia postupne zahynú a nové, ktoré ich pri normálnom kolobehu ich života majú nahradiť, sa nevyliahnu. Kráľovnú nemá kto kŕmiť, preto vylezie z hniezda (hoci inak skoro vôbec nevychádza) a to je príležitosť zlikvidovať ju, prípadne mimo hniezda, hladná, sama zahynie.
Toto tie prostriedky, ktoré si hore menovala nedokážu, hoci je možné, že mravce načas nebudú na mieste, kde sú použité, ale objavia sa inde.