Rôzne

Môžem zamraziť vývar?

gourmande - bez fotkygourmande, 22. mája 2013

Pekný deň, Varecháči,
Už zopár vašich skvelých receptov som vyskúšala, tentoraz mám ale na vás 1 otázočku: môžem dať do mrazničky mäsový vývar? Máte s tým niekto skúsenosti? Akým spôsobom sa dá zmraziť, ak vôbec...? Ďakujem za rady!

@zareaguj


Diskusia k téme

gordonko
...skúsenosť nemám ,ale nevidím dôvod prečo nie ....lem nie v sklenenom poháru
rea1
ale samozrejme, že môžeš vývar zmraziť. nechaj ho dobre vychladiť, potom ho nalej do vhodnej nádoby, ktorá sa dá dobre uzavrieť, nech sa ti to nešťastnou náhodou nevykydá a ulož do mrazničky. Veľmi "vhodnou nádobou" je aj kýblik od kilového jogurtu či horčice. A odporúčam nechať zhora 3-4 cm priestor, nenaliať vývar až po vrch. Prajem veľa úspechov vo varení i mrazení. jana :-))
rea1
Samozrejme, Gordonko má pravdu, vhodná nádoba je z plastu, sklo nie! Zaváracie poháre sú síce praktické ale do mrazáku nevhodné. :-)
lusinkab
ja stale varim vyvar do zasoby vo velkom hrnci a ako pisala @rea nechat poriadne vychladnut,rozdelit do plastovych nadob (zalezi od velkosti mraznicky) a zamrazit. Ja zvyknem vecer vybrat z mrazaku,dat cez noc do chladnicky a na druhy den pouzit. hmmmmmm sklenena flaska :-)))) ja som tak dala prvy krat a plondinka este dala flasku na lezato hmmm co sa stalo zamrazeny vyvar po celej mraznicke :-)))))
jujoska
a ja davam veru v sklenenych cele roky a v pohode ... samozrejme necham priestor na "roztahovanie" :-)
irenaw
tiež mrazím vývar do zásoby, cez týždeň ako keď nájdem :-) všetko tekutinové/omáčkovité mrazím v rôzne veľkých tetrapakoch, odstrihnem vrch a dám na stojato zamraziť. vyberiem z krabičiek a pobalím do vreciek, je to veľmi skladné.
1x nadaz
evusik
tak ako už bolo povedané, vývar je veľmi vhodné mraziť.... ja ho ale vždy pred zmrazením nechám zredukovať zhruba na polovicu, nechám vychladnúť a nalievam do menších plastových, uzatvárateľných nádob... takýto zredukovaný vývar používam hlavne pod mäso, do omáčok ale aj keď si chcem uvariť dobrú cesnačku stačí jeden taký kelímok hodiť do horúcej vody a je to, vlastne takto získaš základ na mnohé polievky.... no a redukujem preto aby som šetrila miesto v mrazáku pretože ho mám furt narvaný :-)
anina6
jasné, že možeš, ako ti už písali, nechať vychladiť a ja si dávam trebars do kelímku od Ramy alebo do iného a je to.
mariana33
jasné, že sa dá...mám 2malé deti a keď mi ostane, tak mrazím do kelímku al. plastovej dózy, moja mama takto mrazí vývar už roky rokúce
stevca
jasnééééééé a dá sa použiť akokolvek, pod mäso, do rôznych omáčok alebo len tak ked chlap hladá na opicu dáky silný vývar tak zohriať v mikrovlnke :))
stevca
jasnééééééé a dá sa použiť akokolvek, pod mäso, do rôznych omáčok alebo len tak ked chlap hladá na opicu dáky silný vývar tak zohriať v mikrovlnke :))
mrnousik
robíme vývar z kuraťa a zeleniny a vždy dávame mraziť čistý precedeny vývar do sklenených nádobiek od horčice a vacsich, len nenaplnime po vrch, ale nechame centi a pol na "rozpinanie" tekutiny mrazom. Takto to robime uz asi tri roky, lebo nie je nic lepsie, ako rano si zaliat zaludok teplym vyvarom, potesit pejsky ochutenymi granulami alebo zneuzit ho na dochutenie variacej sa ryze po rozmrazeni :)
@stevca : presne aj na to, ze po opici zarucene, mrazeny vyvar, mikrovlka :) preto odporucam sklo, lebo z plastu sa v mikrovlnke rozne "somariny" vyparuju pri rozmrazovani
evusik
@mrnousik nuž keď chceš mať zaručený výbuch v kuchyni kľudne použi do mrazničky sklo a potom ho daj do mikrovlnky.... odporúčam neskúšať... môj muž to spravil len raz a nikomu to neprajem... a to sklenú misu z jedlom vybral "len" z chladničky a v mikrovlnke proste vybuchla...
jednoduchšie je dať do plastu, po vybratí z mrazničky preklopiť do misky a dať do mikrovlnky, alebo dať do hrnca a zohriať normálne na ohni....
radost
tú skúsenosť-ako @evusik máme aj my jedlo v sklenej miske v chladničke-po vložení do mikrovlnky na zohriatie=miska praskla...odvtedy to neskúšam..ani nebudem...
mrnousik
@evusik , @radost : ako som spomínala, uz tri roky to tak robíme :) Kazdý mesiac navaríme do velkého "kotlo-hrnca" kvalitný vývar z kurata a zeleniny, scedíme, naplníme sklenené nádobky od horčice a kompotov nie uplne povrch (1,5cm pod okraj) a zasrobujeme. Vlozime vychladene do mraznicky a celý mesiac ráno si priatel jeden vývar vytiahne, odsrobuje a vlozi na rozmrazovaci program do mikrovlnky, este taky zmrazeny na cca 17min (tolko ma ten jeho oblubeny program). Ked to rozmrazi, tak to len zahreje na beznom zohrievani 30 sekund. Preto viem, ze nic nam tu nebucha, lebo tento "rituál" dodrziava uz treti rok :)