Rôzne

Moje diabetické stravovanie

anura - fotkaanura, 23. januára 2012

Pre "evanuu" ja vlastne nevarím dia a dokonca nemám doma dia cukor ani nič, stravujem sa roky tak, že si počítam sacharidové jednotky, jem 3x denne , ale niekedy mi to dá zabrat odolať takým veciam ktoré sa tu objavujú ale skúšam, zobnem a ostatne zje muž .

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
&anurea, ani ja sa až tak prísne toho nedržím, kým mám nízke hodnoty, ale každý to šťastie nemá, môj muž napríklad zje menej príloh ako ja a má aj 3x viac cukru v krvi, má nejaký zlý metabolizmus, diabetička ( lekárka) mu stále pridáva nové perá na pichanie, zvyšuje jednotky inzulínu a moc mu to nezaberá. Ja nejem ani pravidelne ako ty, dodobeda skoro vôbec, obed nei vždy a ak, tak neskoro , najmä v lete a večera- to sa musím kŕmiť hocičím, sladkým, slaným, striedam. Ale sachar. jednotky si neviem počítať, mám síce tabuľky, ale beriem to len tak, od oka. A ty ako, máš váhu na to, alebo podľa tabuliek? A to akože používaš cukor ( sladenie kávy, čaju, pri pečení, a pod. ?). Napíš ešte niečo, ak môžeš. A ďakujem.
hubata
@evanaaa s manželom by ste mali jesť 5 x denne v malých množstvách, večera by mala byť ešte jedna okolo 21.30 hod. (napr. kúsok chlebíka, šunka, pomazánka, cibuľa, pohár mlieka). Sledovať by ste sa mali navzájom a ak klesá alebo sa zvyšuje cukor tak hodnoty by ste si mali kontrolovať glukomerom (pichnúť prst a kvapku krvi na pásiku dať na odpočet glukomeru). Treba sa snažiť aj fyzicky pracovať, prechádzky.... Cukrovka je o pravidelnosti a striedmosti: zvyknúť si presne v tú istú hodinu raňajkovať, desiatovať, obedovať atď. Kozie mlieko a syry sú liekom na pankreas. Chovali sme kozy kvôli priateľovi ktorý mal cukrovku od 26 rokov veku.
1x labor1
anura
to že si mi skomolila meno nevadí ja to tvoje zasa neviem dat tu na začiatok vety, ale hádam sa to naučím ha ha , sacharidové jednotky som sa naučila rátať v Ľubochni na edukačnom kurze asi pred 12 rokmi, odvtedy sa stravujem podľa nich a jem naozaj 3x denne raňajky obed večera , na moju výšku , váhu a potrebu jesť mám 5 jednotiek na jedno jedlo takže 15 sj /sacharidové jednotky/ za deň
napr. raňajky: 1 sj je 200 ml mlieka alebo 200ml jogurt čistý ak je ovocný tak to sú 2 sj, rožok biely sú 3 sj , rožok celozrnný sú 2 sj a takto si narátam 5 sj a mám raňajky samozrejme toto je iba ukážka obed:polievka ak je zeleninová tak 1 sj , cistý vývar 0 sj, smotanová 2 dl 1 sj, ked sú v polievke zemiaky a zelenina +0,5/+1 sj, 1 malý zemiak /65g/ je 1 sj, 2 pol.lyžice ryže -1sj , 1 malé jablko -1 sj, 1 pomaranč -1sj a tak dalej až budeš chciet napíšem viacej a cukor používam normálny, kávu a čaj pijem bez cukru aj som pila ked som nemala cukrovku
tykadielko
anura...presne ako píšeš,aj ja som diabetička a krásne počítam sacharidové jednotky....tiež si kľudne dám aj zákusok....tiež sa radšej normálne najem a dopichnem, keď mi vyletí glykémia..... kávu a čaj som tiež pijem bez cukru roky - rokúce....sladké malinovky mi vôbec nehrozia,nikdy som ich nemala rada....keď mám chuť na sladké, tak si zvyčajne dám horkú čokoládu s viac ako 80%...tú zbožňujem a pomaly mi po nej stúpa glykémia....z mojej skúsenosti, určite počítať sacharidové jednotky - to sa oplatí,aj keď to niekedy aj otravuje...
1x labor1
evanaaa
@anura , @tykadielko , závidím vám, ja som bola zasa zvyklá na sladkosti,bez nich som deň nevydržala, čo len jednu malú napolitánku, ap. Cukrovku dlho nemám a nič nebieriem, zato môj manžel si pichá inzulín aj 5x denne a stále ho diabetička nevie nastaviť, behá mu to here, dolu. Čaj a kávu bez cukru by som nevypila, žiaľ. A tých tabuliek na výpočet sacharidov mám plno, dokonca aj na chladničke také magnetické, zvlášť na raňajky, desiatu.....všetkých 5 tabuliek so vzormi, čo má koľko SJ. A roky odoberám časopis Diabetik, ešte som sni cukor nemala, učila som sa kvôli mužovi, ten ju dostal keď somležala na Klenovej ( onkológii), asi od strachu o mňa, ak sa dá zo stresu dostať, ale asi nie, aj keď to lekári pripúšťali kedysi.
evanaaa
A ty moja @hubata , to, čo mi hovoríš, mám dávno preštudované, cukor si meriame- muž aj 2x denne, ja občas, zatiaľ si zaklopem, klop, klop, neberiem nič, ale si musím dávať pozor. A nevieš, ovčie produkty namajú taký účinok ako kozie? lebo k tým mám lepší prístup ( hneď pri dome).?
evanaaa
P.S. Dokonca mám aj váhu, ktorá meria - váži aj nutričné hodnoty a aj SJ, ak sa nastaví, len sa mi ju nechce stále vyťahovať.
diabambulka
ahojte všetci dia aj nedia, všetko čo sa tu píše je pravda, akurát s jedným nesúhlasím s hubatóu, že treba jesť 5 krát denne, sú inzulíny rýchloúčinkujúce a pomalšie učinkujúce, ja mám napríklad ten prvý Humalog a na ten sa je 3 krát denne, pred tým som mala inzulín dlhotrvajúci a jedla som 5 krát denne. Ja som sa tiež naučila rátať si SJ v Ľubochni, za čo som im veľmi vďačná, dokonca sa s pani Štefákovou ( diétnou sestrou z času na čas poradím cez mail, hlavne mi pomohla v období tehotenstva, čo do stravy doplniť, alebo čo robiť pri pani mlsnej :-) tiež si dám aj koláčik tak ako tykadielko a zarátam do SJ, alebo už vedia, že si ho dám v rámci obeda, dokonca sa naučili aj moji príbuzní, čo sa mi neráta a čo môžem zjesť bez toho aby som si to rátala, že mi to žiadno neovplivní glykémiu. To sú potraviny ako rôzne druhy syrov, korbáčiky, šunky, kolieska klobásky, paradajky, uhorky, papriky, vajíčka, syrokrém, tvaroh...preto večer pri telke vyjedám hlavne syr pri TV ako myška hryzka, dokonca syr by mi mal udržať hladinu cukru v krvi v norme - myslím tým na rovnakej úrovni, že by nemal klesať. Pre mňa je to dôležité, pretože necítim hyhoglykémie :-)
anura, krásne si napísala vzorový jedálniček, jednoducho, ľahko, výstižne :-) presne tak to robím aj ja akurát mám iné množstvo sacharidových jednotiek :-D
labor1
pre Diabambulka - veľmi dobre si to tu napísala, ale ty si ešte mladá a zabudla si napísať, že všetko toto platí, ak bude v poriadku pečeň a dostatok pohybu... Ľudské telo je jedna veľká chemická továreň, tá továreň je zachovalá alebo už opotrebovaná a výsledky jej fungovania je vyhodnotená v krvnom teste... Ja som si urobil jednoduchý detox (diétu bez cukru) môjho tela a obvodný lekár neveril vlastným očiam... okrem jednej hodnoty boli všetky krížiky v strede... Čiže sa dá cukrovka II. typu aj liečiť.