Rôzne

Moja dovolenka:)

vilmuska60 - fotkavilmuska60, 21. augusta 2012

Pri slove dovolenka v lete sa mi ježia vlasy, nemám rada teplo a ešte viac neznášam slnko-mám naň alergiu a bojím sa mora-čo ak práve na mňa dostane chuť žralok? No chodím s manželom k moru každý rok - Chorvátska,Egypta a tak, pretože si tam oddýchne, vyčlapká......ja to mám v chládku za trest, nohy si namočím pol hodiny pred odchodom domov, keď už šomre a šomre.Preto rada dovolenkujem u dcéry v Írsku,kde je chladnejšie a vlhšie počasie. Originál Íri už pri 20C idú do kolien a vysušujú sa. Ja to tam milujem, pochodíme krížom-krážom určitú oblasť, aby aj na budúce ostalo:) aj nohy si namočím v Atlantiku. No tento rok sa čosi zmenilo, boli sme last minute v Bulharsku v Primorsku,v utorok manžel zahlásil,že ideme do Bulharska a štvrtok sme tam boli:) v malom hotelíku s raňajkami, trošku ďalej od centra, ale blízko pláže.Jedli sme kde nás napadlo, majú neskutočne dobré kysnuté koláčiská a sú strašne milí aj keď nevedia anglicky-nemecky,ba ani rusky a pritom majú azbuku.... A na pláži sme sa stretli Slováci, Češi a ..........a bolo neskutočne dobre, vykecali sme sa do nemoty,bolo 34-40C, vietor pofukoval, more bolo teplé a nemohol ma manžel z neho dostať .....a ja som sa prvý krát cítila pri mori dobre a neskutočne som si oddýchla. A dokonca som aj trochu hnedá napriek 50 a 30tkam opaľovacím krémom.A vôbec sa mi nechcelo domov.Hoci manžel šomral na piesok,som rozhodnutá na budúci rok tam zase ísť. To asi hovorí za všetko. Ale som sa .......

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
Buď sa ti zmenili dovolenkové chute, alebo si našla "svoje" more. Dcéra je práve v Bulharsku a písala, že pekné ubytko, dobrá strava a teplé more s neskutočnými vlnami, že si to užívajú na kolesách a nafukovačkách. Minulý rok bola v Egypte, ale toto sa im asi vydarilo viac. Zrejme aj tebe a konečne si si to užila :-).
daniela1
Ja som bola v Bulharskuž už 5 x za sebou. Je mi tam fajn, a hlavne majú neskutočne dobrú kuchyňu. Najlepšie v prímorsku pečie jeden pekár neďaleo školy. Bez náplne, s náplňou no lahoda. A ešte jedna vec, beriem pár handier do kufra a euráče do kešeňa s žijem.
marianne69
tak dajte dievcata tip na nejake dobre ubytovanie:privat,hotel a pod..najlepsie,ked je preverene..
sovka62
@vilmuska60 , neviem, či to účinkuje na každého, ale ja som sa alergie na slnko zbavila pomocou šumivého kalcia. Bolo mi poradené, že vždy v marci - apríli, mám začať používať tento zázrak, jednu šumivú tabletu denne a v balení ich bolo dvadsať. Šli sme do Tuniska, týždeň túlačka až na Saharu, druhý týždeň pri mori. Po alergii ani stopa. Tak som to takto brala asi tri roky za sebou, potom som jeden rok zabudla a pri mori som zistila, že sa nič nedeje a tak je doteraz, už viac rokov, nič neužívam a alergia zmizla. Skús, možno sa zadarí aj tebe.
A tvojmu nadšeniu z Bulharska rozumiem. Tiež to tam mám rada, najradšej asi Slnečné pobrežia a Nesebar. Máme radi pobyty s raňajkami. Na obed si na pláži dáme kysnutý koláčik, k nemu "kyselo mleko", čo je vlastne jogurt a na večere chodievame na miesta, kde pred reštauráciou čakajú na voľný stôl Bulhari (a taká sa vždy nájde, len sa treba dostatočne vzdialiť od pláže). Tam sa potom najeme výborne a odpoly zadarmo, na tú ich kuchyňu nedám dopustiť.
zuzik01
dievcata, odporucam vam Cyprus... garancia pekneho pocasia a uzasnych a vzdy usmievavych ludi... je to sice drahsia destinacia, ale stoji zato ;-)
pivonka
Tip na osvedčený hotel privítam aj ja. @Sovka , ty si dávnejšie pri jednom recepte na slané pečivo uviedla, že máš osvedčenú cestovku. Ja viem, že reklama je zakázaná, ale - nemohla by si dajako naznačiť? Odkedy si ten recept uviedla, sa ťa to chcem spýtať.
2010
Ja neviem co ty ludia na tom mori vidia , vsade plno turistov , drahe ceny, nikde sa neda zaparkovat..just joking , to je pohlad ufrflaneho slovaka co byva pri mori cely rok a tento rok tam bol raz v sobotu od 10 rano do 3 poobede , prisla navsteva co chcela ist na plaz.
viera1
@2010 hehe,u nás je to tak s Tatrami;ráno z okna skontrolujem,či sú tam a s vedomím,že je všetko OK sa pozastavujem nad tým,že z akej diaľky sú ochotní ľudia cestovať do Tatier...
Na Bulharsko nedám dopustiť,Čierne more je silne mineralizované,veľmi dobre pôsobí na celé telo.Bola som tam 10x a najbližšie sa pôjdem zrekonštruovať do Pomoria na čiernu pláž a zábaly.Závidím (v dobrom),pre mňa je to zatiaľ nedostupné a chýba mi to.
marianne69
@viera1 :-))) tak ich dobre kontroluj az nam ich susedia v rubsakoch neodnesu:-))@2010 moj sen,mat dom s vyhladom na more....si posnivam,vsak to je zadarmo:-DD
michsamant
Ja som este nedavno pri mori byvala (teraz sme zasa v meste), ale poviem vam, ked vyhlasili varovanie, ze tsunami a prisla policia, ze by sme sa mali presunut viac do vnutrozemia, vsetko jedno mi nebolo. Aj pocas cyklonu to vyzeralo, ze sa ta voda na nas vyleje :) ale vzduch je uzasny, to ano. Moji rodicia boli teraz na Chopku na 4 dni a nevedia si vynachvalit - ubytovanie, jedlo, prostredie... hned by som sla aj ja.
marianne69
@miska najmenej 40 m vyskovych nad morom,niekde na skale ci kopci astredozemnom mori,to je taka pokojna kaluzka:-) ze som sa ja ako suchozemec narodila? a chopok krasa...mne sa tie Nizke Tatry niekedy viac pacia ako Vysoke....
babinka
mate pravdu, Tatry za humnom a iba parkrat tam clovek odskocil, tuna ocean na dohlad....skoda vraviet, ale boli sme v mexicu, a uz ani ocean, ani bazen, ani horucava - chute sa menia, alebo sa stava zo mna slovensky penzista? :))
sladkacokolada
Ahojte varechačky, ja Vás zdravím z Kréty, tu je tiež nádherné more, krásne vlny, pekné počasie, jedlo dobré, hlavne syry a olivovy olej. Je tu zelenina ktorú som nikdy nevidela a jedla som prvý raz, vyzera ako púpava, dosť slaná. Bulharsko by som tiež rada vyskúšala, hlavne Pomorie, vraj je tam veľmi pekne. Všetkých Vás zdravím.
samanka
hmmmm, ja tiež nemusím more a slnko, päť rokov po sebe som trávila dovolenku v Tatrách, ale už sa mi žiadalo...vlani v Egypte, tento rok zasa, nie pre more, ale pamiatky (vlani som všetko nestihla) a podmorský svet. Ak zrovna nie som nosom vo vode, ležím pod slnečníkom a háčkujem....:-)))))
rea1
kombinaciu slnko - more - plaz nenavidim. a odkedy si sama menežujem dovolenky, tak skutocne sa tomu uprimne a uspesne vyhybam. kedysi s rodicmi kazdy rok tatry/more, tatry/more ... do kómy v zime v lete tatry + v lete more. potom som roky chodila na sluzobne cesty destinacia maroko - tunisko - alzirsko. obchodne rokovania, pancuchy, kostym s bluzkou. nie vsade klimatizacia. odvtedy by moria pre mna mohli zrusit a piesok tolerujem iba na detskom pieskovisku. :-)) ale aj ked som pracovne ci sukromne precestovala sveta kus, najuzasnejsiu dovolenku som prezila - verte ci neverte - na vychodnom slovensku v mierne osarpanej chate v lese, na samote, asi 20 km od kosickej belej. siroko-daleko ani zivacka, bola som tam sama s detmi, cela chata len pre nas a okolite lesy plne hribov, lesnych jahod, malin a krasnej prirody. mozete ma vysmiat ale pre mna to bola najbajecnejsia dovolenka na ktoru roky spominam. aj by som sa tam vratila, ale uz to nejaky mrchavec objavil a tych chat je tam vela a noblesnych a hlucnych a ... a vobec to nie je ono.
sovka62
@pivonka , je to bratislavská cestovná kancelária Intermap, sídli na Gajovej 5 a lepšiu cestovku na poznávacie zájazdy som nezažila ( a že sme tých poznávačiek s cestovkami už niečo absolvovali). Ak budeš porovnávať ceny napr. za zájazd do Paríža a zámky na Loire, môže sa ti to zdať drahšie ako inde. To je ale preto, že iné cestovky spravia napr. 5-dňový zájazd a v hoteli spíš dve noci. S touto cestovkou sa v noci spí a cez deň cestuje a obdivuje, takže to zvládnu bez akýchkoľvek ťažkostí aj ľudia nášho veku. Len tie nocľahy, samozrejme treba zaplatiť. Autobusy pohodlné, počas celého zájazdu mávajú šoféri vodu, pivo, kávu, dokonca na požiadanie instantné polievky ( a na môj úžas si ich niektorí žiadali). Ani neviem čo ešte napísať, možno len to, že sa k nim ľudia vracajú a občas zistíme, že s najmenej polovicou autobusu sme už niekde boli, skrátka, lepšie by bolo vyskúšať.
astheart
Já, ač jsem suchozemec, miluju moře. Pár těch pláží jsem už viděla a jsem nadšena ať na jihu, či na severu. Ale horko taky nemusím. Proto se taky nejlíp cítím v Anglii a , divte se, na polském pobřeží. Vloni jsem strávila krásné 3 týdny ve Weymouthu, Dorset a asi na to budu vzpomínat, jako na svou nejlepší dovolenou! Ale Swinoujscie nebo Mielno u Koszalina, to bych si taky dala říct! Kdysi, ještě jako studentka jsem s kamarádkou zaplatila zálohu v CKM do Primorska. Těšila jsem se, ale onemocněla jsem a kamarádka jela sama..... Teď už opravdu nevím, jestli se mi podaří ještě někdy někam vyjet. Žiju sama a učitelský plat je tak od výplaty k výplatě a jeden se modlí, aby nedošlo k nějaké finančně náročné "katastrofě". Ale co, viděla jsem skoro celou Evropu a stálo to za to!
kuchticka
Bulharsko - nasa destinacia. V Bulharsku som sa zoznamila zo svojou laskou, terajsim manzelom. Ked sme mali deti isli sme tam na dovolenku s nimi 3 krat, stanovat. Na tieto dovolenky vsetci spominame pri kazdom stretnuti celej rodiny a to je raz za 2-3 tyzdne u nas. Mame vela fotografii a velmi radi spominame na vsetko co sme tam prezili.
marianne69
@astheart ak mas rada plaze v UK,urcite neobid Jurassic Coast-World Heritage Site,tiahne sa skoro celym juznym pobrezim vratane Weymouth smer Devon,Cornwall s Land s End(komentar mi nebere apostrof) a jeho krystalovo cistym morom.Su to skoro najkrajsie casti UK.Po ceste sa zastav v Eden Project(zagoogluj) budes v siedmom nebi.:-)Zila som v Somersete, cely juh mam dost prelozeny,ak by si chcela nejaky dobry tip staci povedat.
marianne69
a potom trochu vyssie Combe Martin,Ilfracombe,Hestercombe,a hlavne zlatista plaz s uzasnym pieskom Woolacombe,ta je spicova,len more studene,ale Anglani sa cvachcu jedna radost...
pivonka
@Sovka , veľmi ti ďakujem. Mala som sa skôr spýtať, toto je cenná informácia. Tie nočné cesty autobusom sú nanič, potom je človek unavený a zájazd si dobre nevychutná. Ak ešte budem mať príležitosť, určite vyskúšam.
matata1
@sovka ďakujem za radu s tým šumivým kalciom. Ja som alergiu na sliečko chytila asi pred 4 rokmi, a odvtedy sa mu musím vyhýbať. Akonáhla sa troška opálim, po tele mi naskáču vyrážky, doteraz boli len drobnučké, ale tento rok sú aspoň 5x väčšie. Na budúci rok určite vyskúšam.