Varecha bol bezpochyby super nápad a je to veľmi užitočný pomocník. Na druhej strane ako sa hovorí že "papier znesie veľa", tak o internete to platí dvojnásobne a varechu z toho nevynímajúc.
Je tu veľmi veľa komentárov pod receptami tipu "je to úžasné, krásne to vyzerá ..."
Nebolo by možné pridať do diskusného formulára tlačítko alebo odfajkavacie okienko : Tento recept som vyskúšal ...
Ja viem že aj toto sa dá oklamať ... ale no však aspoň niečo.
Mňa, starého kozáka, nedobrý recept s chválospevmi v diskusii nedostane, stači mi pozrieť zloženie ingrediencii a letmo prebehnúť postup ... ale použije vychválený recept nejaká neskúsená gazdinka a bude sa diviť, čo za zázrak to navarila :)
Takže mi z toho vychádza,že pri pridávaní receptu by sa nemala dať obísť kategória obtiažnosti receptu a mal by sa obmedziť úvod na pár slov,jedným slovom zjednodušiť recept a prípadné otázky by autor objasnil v diskusii pod receptom (na to by mala slúžiť).
... jeden nahodny priklad ... je tu fotorecept na obycajne rohliky ... na fotkach tie rohliky vyzeraju krasne ako tie z hipermarketov, zlatiste, nafuknute, no proste super ... a potom citam recept ... bla bla bla, napokon rohliky potrieme rozslahanym vajickom a pecieme 10min pri 200°C ... samozrejme kopa chvalospevov, ake su tie rohliky krasne, ale mne sa to akosi nezdalo ... potriet vajickom a piect pri 200°C a mat krasne zlatisty povrch ... tak som bol neprijemny a v diskusii som na to poukazal (ale pred tym som si ich samozrejme presne podla receptu upiekol, aby som si vlastnu indiciu potvrdil ... a samozrejme povrch rohlikov bol skor ako lupacka a nie ako rohlik:) ... a hned mi bolo vytknute ze som jediny, komu sa tie rohliky nepacia ... ale preco by sa mi to malo pacit, ked odfotene rohliky urcite neboli tie rohliky z prilozeneho receptu ale skor kupene pre to fotenie v obchode ... k comu to je dobre? Ale skoro pod kazdym receptom tu je X pochvalnych uznani vacsinou len tak a nie na zaklade vlastnej skusenosti ... samozrejme cest tym, ktori sa vyjadruju az na zaklade vlastnej skusenosti.
Reálna sprostredkovaná skúsenosť je pre mňa podstatnejšia než koľko ľudí napíše, že si dá recept do KK, koľko má hviezdičiek, alebo koľkými superlatívmi ho autor počastuje. Ale zas viem si selektovať podstatné informácie, len ak je pridlhá “prázdna“ diskusia, ťažšie sa hľadajú.
A teraz moja dilema: Boli už aj zo tri recepty, kde som bola vyslovene nespokojná a hneď aj putovali von z mojej KK. Sama so sebou som viedla boj, či pod recept negatívnu reakciu dať, či nie. Tu sa totiž akákoľvek negatívna reakcia berie príliš osobne, možno aj preto, že v záplave bezpredmetných kritík úplne zanikajú tie konštruktívne, ktoré už potom všetci berú iba ako rýpanie. Keďže nemám záujem strácať čas nekonečnými slovnými súbojmi, radšej som tie moje nespokojné reakcie nenapísala a tak som nepomohla niekomu, kto bude podľa takéhoto nekvalitného receptu variť, či piecť a nevyhne sa fiasku :-(
@ welwet len krátko k tým rožkom, lebo viem o ktorých hovoríš, aj som čítala tvoju reakciu. Ja ich pečiem už pravidelne a potieram buď vajíčkom zriedeným s vodou, alebo iba vodou. Ak sa ti chuťou zdajú “lupačkové“, nahraď mlieko, alebo jeho časť vodou. Ale zas chápem, že presne na toto poukazuješ. Inak ten recept už vyskúšalo viac ľudí, aj fotky pridali. Na tú moju bolo doteraz takmer 7500 klikov.
Rožky potreté vajíčkom zriedeným s vodou:
Rožky potreté vodou:
necitim sa byt kucharsky velmajster, takze sa riadim najprv obrazkom-to je prvotny predvyber, no a potom citam komenty , uz mam vytipovanych ludi, ktorých kuchyna mi sedi a na ktorých nazory sa spolieham, aj ked skusam aj ine a podla komentov sa oplati orientovat, to je fakt :-)
ze je vela receptov vychválených bez odskusania-dovody nejdem rozoberat, to je pravda a kedze som sa na tom par krat popalila, riesim to tak, ze tieto recepty si nechavam v zalohe, kym ich niekto sikovnejsi neodskusa
rovnako je pravda, ze je len minimum komentov s kritikou, ktora nie je vyslovene utocna, ale ma snahu pomoct a poradit a reakcie na ne byvaju casto podobne agresivne
cloveku az rozum zastava nad tolkou zlobou
ked si pomyslim, ze moje dieta rastie do takého sveta, je mi do placu
necitim sa byt kucharsky velmajster, takze sa riadim najprv obrazkom-to je prvotny predvyber, no a potom citam komenty , uz mam vytipovanych ludi, ktorých kuchyna mi sedi a na ktorých nazory sa spolieham, aj ked skusam aj ine a podla komentov sa oplati orientovat, to je fakt :-)
ze je vela receptov vychválených bez odskusania-dovody nejdem rozoberat, to je pravda a kedze som sa na tom par krat popalila, riesim to tak, ze tieto recepty si nechavam v zalohe, kym ich niekto sikovnejsi neodskusa
rovnako je pravda, ze je len minimum komentov s kritikou, ktora nie je vyslovene utocna, ale ma snahu pomoct a poradit a reakcie na ne byvaju casto podobne agresivne
cloveku az rozum zastava nad tolkou zlobou
ked si pomyslim, ze moje dieta rastie do takého sveta, je mi do placu
autora receptu poteší, že sa niekomu recept páči, a je milé byť pochválený.
a autora komentáru poteší, že môže vyjadriť radosť z receptu.
Tiež by som sa priklonila k tomu, keby sa pod receptom objavili komentáre súvisiace s prípravou alebo skúsenosťou s uverejneným receptom,uviedli sa konkrétne skúsenosti v praxi. Predsa logika nepustí, aj ked si niekto naukladá recepty do kuchárskej knihy nemôže ich všetky uložené vyskúšať:-))
.. je to môj názor, s ktorým sa nemusia ostatní stotožniť.
Prajem príjemný zvyšok večera:-))
ak sa mi recept nepáči, nesedí mi, nevyjadrujem sa a obídem ho.
viem, na recept ktorého autora sa môžem vždy spoľahnúť, ak ho odskúšam, pridám aj foto a skúsenosť.
napokon učíme sa celý život na svojich chybách, ale aj jeden od druhého, varecha je aj o tomto.
nezabudla som, ako dobre mi padlo, ak som našla za mlada v recepte všetko, čo som potrebovala a oceňujem to i dnes.
Určite nie je problém recept pochváliť,ale ak už niekomu nestačí slovko "ďakujem",bude mať iný problém,ktorý tu nevyrieši.Páčia sa mi tí,ktorí na desať reakcií napíšu"všetkým vám ďakujem" a nepotrebujú každému extra vypisovať svoje pamäte do 55. kolena svojho rodokmeňa.A čo sa týka toho lepkavého slovníka z MŠ,moja mamka s nami nikdy takto nehovorila a je nás tu asi viac,ktorým to vadí.Ja som zamestnaná a určite aj mnoho iných,nemáme čas robiť si "výcuc" z receptu a tak si nájdem iný,prehľadnejší a stručnejší (bez histórie pôvodu a nárokov na tzv. domáce suroviny.Pre mňa je doba rýchla,musím zvážiť,čomu čas venujem.
viem, že nemusí so mnou každý súhlasiť, tak ťa poprosím pekne, ber to len ako môj čiste názor, ktorý som vyjadrila len sama za seba ako napísal svoj názor každý iný a rešpektuj to iba ako môj názor.
tiež nekritizujem tvoj názor rešpektujem, že je to tvoj názor :-)
to je celé, nič viac :-)
dakujem ti.
Je to škoda, fakt škoda.
...keď nejaký recept ozaj vyskúšam vždy napíšem ako som bola spokojná, ako sa mi darilo, ak mám pridám foto a som šťastná keď aj pod môj recept niekto napíše, že vyskúšal a ešte aj pridá foto, ale veď to poznáte :)
čo sa týka úrovne receptov niektorým prispievateľom chýba sebereflexia, takých jednoducho obchádzam aj keď niekedy je to ťažké...
Vzdy ma vsak vedia rozculit ludia , ktori "co slovko - to jedovata slinka" . Uz tu takych bolo niekolko co jedovatym slovom si do mnohych rypli ... a len co nejakym zasahom "zhora" zmiznu - objavia sa pod inym nickom a pluju okolo seba dalej ...ti mi vadia v komentaroch najviac .
Nuz , myslim ze @welwet s takymto posunom diskusie tiez nepocital....:-)
v reáli riešim rakovinu..starobu..bezmocnosť..bolesti..
prídem sem pre radosť..a tu...:-(
želám si pokoj..radosť..nadhľad...ked to už nejde - prosím ignorovať..
ale..vlastne je nám dobre-ked z takýchto "somarín" robíme problém..
želám dobrý deň..
:-)
Je fakt že recepty ktoré majú v názve "podľa mňa", t.j. napr. pečená kačica "podľa mňa", vyprážané rezne "podľa mňa", sviečková "podľa mňa" - ma jednoducho nezaujmú pretože viem čo ide do sviečkovej, ako a s čím sa pečie kačica aby bola mäkká, ako vyzerajú vyprážané rezne. A to sú tie recepty kde na foto vidno raz neošúpaný cesnak, potom ošúpaný a nakoniec ako je nakrájaný. Myslím že na úplné učenie ako sa robí zápražká, dusí cibuľa do sklovita, slúžia iné stránky na internete, prípadne mamy a babky. Ale to je fakt že takéto "prkotiny" by mala ustrážiť redakcia a jednoducho tieto fotky a siahodlhé popisy k nim neuverejňovať.
Ale diskusie pri receptoch ma zaujmú aj tie negatívne, ale urážlivým sa vyhýbam. Ja myslím že preto je tu aj trocha zábavy čo mi inde pri podobných stránkach chýba. A tie varecháčky čo odišli urazene z varechy a zobrali so sebou aj dobré recepty ma už nezaujímajú pretože sú namyslené na svoju jedinečnosť, okopírovali pre seba z varechy dobré recepty aby na nich zarobili a zviditeľnili sa.
Musím taktiež oponovať tvojmu často neoprávnenému ohŕňaniu nosom nad receptami "podľa mňa". Myslím si totiž, že každý recept, aj na sviečkovú, guláš či rezne "podľa mňa", môže byť prínosný, ak je kvalitne pripravený - každý predsa robí niečo v kuchyni trochu inak a vždy sa je možné inšpirovať. Mne práve naopak trhajú žily mudrovania svetaskúsených nad tým, že "sviečková sa robí tak a tak, toto nie je Sacherova torta, lebo toto nie je originálny rcp". Podľa mňa neexistuje jedna sviečková, jedna Sachertorta a jedny rezne, ale tisíc spôsobov, z ktorých každý má nárok na svoju prezentáciu a 5 minút slávy.
Z tvojho príspevku je badať istú nadradenosť, namyslenosť nad svoju jedinečnosť a vyvyšovanie sa spolu s niektorými stabilnými prispievateľmi nad amatérskych, ale pritom často vynikajúcich kuchárov, ktorí však podľa mňa na Vareche svoje miesto majú. A čo sa týka odídených Varecháčov - možno pochopili, že niektorí užívatelia na tomto portáli im za tú námahu nestoja.
@viera1 , nerob niekomu advokáta, vystupuje tu ako samostatná a svojprávna osoba :)
Berte to športovo, jeden vie lepšie variť, niekto krajšie o tom písať.
Mne sa veľa razy podarilo niečo z varecháčskych receptov ukuchtiť, väčšinou to dopadlo dobre. A o jednom pokuse som vám tu napísala - moje vianočné medovníky. A že mi to dopadlo tak, ako to dopadlo, bolo síce preto, že autorka zle uviedla množstvo medu. :) Som presvedčená, že si to sama nevšimla, ale nakoniec to dopadlo dobre, neboli to síce medovníky ako-také, ale po krátkej úvahe som ich premenovala na medové keksíky. Zjedli sa všetky, i napriek tomu boli chutné, aj keď "čapaté a tenké ".
Ale tento rok som si vybrala iný recept, a dopadlo to dobre.
ť,
Ďalšia vec, ktorá ma tu mrzí, že keď sa niekoľko dní neozvem, (nereagujem na žiadny recept) buď pre zaneprázdnenosť, alebo som odcestovaná tak ma automaticky vyhodí z radov fanúšikov VARECHY, a potom sa tu opäť dostanem, ak pri prihlásení uvediem aj heslo, ktoré prirodzene stále zabudnem. Pýtam sa redaktorov- je to nutné, takto komplikovť život priaznivcov VARECHY?
No tam jedine poziadat operatora o skratenie casu dorucenia overovacky, bo appka je pisana tak, ako aj IB /internet banking/. Pri necinnosti 15 min. ta odhlasuje. Alebo spravit emulaciu pohybu mysi :D Aj to som uz riesil :D
support.microsoft.com/kb/2615701/sk...
Ved aj na webe mrkvosoftu to mas napisane:
"Predstavte si, že sa pokúsite spustiť počítač so systémom Windows 7 alebo Windows Server 2008 R2. Však proces prihlasovania sa nemusí spustiť."
A vyskocilo ti v okienku toto:
"Zlyhanie inicializácie procesu prihlásenia
Inicializácia procesu interaktívneho prihlásenia zlyhala.
Ďalšie podrobnosti nájdete v denníku udalostí."
*Ďakujem za doterajšie rady, za inšpiráciu a niekdy aj iný pohľad na vec...
tak to ma veľmi teší a dakujem!!!
vitaj na vareche teda, len spokojne pridávaj svoje receptíky, inšpiruj sa tými, ktoré sa ti páčia, nech ti to dobre varí a nech sa ti na vareche páči a dobre darí :-)