Rôzne

Mletá paprika

moravanka - bez fotkymoravanka, 18. marca 2011

Poradíte mi opravdu dobrou nebo osvědčenou mletou papriku? U nás mám na výběr sladkou a pálivou ode dvou výrobců a hotovo. Na Slovensko to nemám daleko a klidně si pro dobrou a krásnou zajedu. Nejraději bych papriku dávala do všeho, snad kromě dětské krupičky. Díky za radu a bezvadné stránky.

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
najlepšiu kúpiš na trhu. U nás v Tržnici (Bratislava) predávajú domáci od Galanty a vyzerá veľmi pekne, mám na mysli prekrásnu červenú farbu, nie ten tehlový prášok čo predávajú v obchode. Zvyknem si kúpiť napríklad pol kila alebo aj viac a mám ju v mrazničke v mikroténovom sáčku, a postupne dopĺňam.
sjuz
ja kupujem v HU - ale tiež sú aj také, ktoré sú s múkou...:(
duschko
Momentalne kupujem mletu cervenu papriku od firmy Mäspoma, pod nazvom Paprika lahôdkova 100g. Som s nou velmi spokojny. Pekna farba, vona a chut.
baculata
U nás sa pestuje, my konkrétne nie, rada Vám pomožem, velakrát mi ponukaju,tiež vždy kupim viacej na dlhšie, je mimoriadnej kvality, vymyslite ako.
julica
Pridávam sa k Alenke, najlepšia je z trhu. ale ak @baculata vie poradiť, kde inde sa dá kúpiť kvalitná paprika, budem rada. objednala by som si aj kilo :)
frezia68
Jednota predáva pravú maďarskú z oblasi Szegedu a Kalocsa a keďže lepšiu nepoznám som spokojná.
jegor
aj u nas sa pestuje ,my nie ale susedia ked je dobri rok tak jej maju plno
jozefj
Aj v tehelniach sa dá objednať trebars aj kilo.Už som takú na tržnici kúpil.
alenka0901
Tiež najradšej kupujem od súkromníka u nás na jeseň. Naraz kúpim 3/4 kg, dám ju do pohárov od zaváranín. Vydrží ma tak do novej úrody. Je krásnej červenej farby,nedá sa porovnať s kupovanou paprikou. Videla som aj na trhu na jeseň predávať.
babidka
roky pouzivam iba "Kalocsay paprika"/sladka aj stiplava/ z Madarska - da sa kupit aj u nas .Vyskusala som ich nespocetne mnozstvo -nasej aj z Madarska , z okolitych /aj ich okolitych/ statov :-) ---nam chuti najviac tato .
vcelka
Keby ste videli výsledky kontrol, tak ju u súkromníka nekúpite. Trocha papriky, veľa tehly. Človek to nie je schopný rozoznať. Ale princíp je taký, ako keď sú u súkromníka krásne žltučké kačice - v skutočnosti len riadne ponatierané mrkvou. Pridávam sa k @babidka , aj ja kupujem Kalocsay.
hubata
Ale neblbni vcelka - to vážne ? To koľko mrkvovej šťavy by museli vytlačiť aby mali do žlta sfarbenú kačicu ? Skôr by som už teda povedala že ich natierajú potravinárskou farbou...
No neviem či si to nejaký súkromník od Galanty alebo Dunajskej Stredy dovolí, konkurencia by sa asi postarala aby sa to zákazníci dozvedeli - no ale je možné všetko. Tiež mám rada krásnu červenú a aj voňavú od jednej babky z Jelky.
1x ivet74
vcelka
@hubata ; však to sú finty, o ktorých už aj vrabce čvirikajú... Netreba na to mrkvovú šťavu, len "orajbať" hydinu mrkvou... A čo si myslíš, že keď mäsiari napúšťajú šunky vodou, že to je len priemyslový patent? Človek je výmyselník, či je hlavou závodu,majiteľom výrobného holdingu alebo len dielničky, záhradky a kurníka.. :-)) Ja jasné, že na domácu spotrebu to robí inak.
honestka
tiez pouzivam najradsej tie osvedcene madarske znacky.
naviac nam chuti aj spanielska /smoke/ -"udena paprika" a je tiez dostat v stiplavej a normalnej chuti. okrem krasnej farby dava specificku chut jedlam.
marikasu
Aj ja používam Kalocsay, alebo Kotanyi. @alenka0901 tie fľaše od zaváranín s paprikou odporúčam obaliť alobalom, alebo skladovať papriku v tmavých sklenených dózach, aby nestratila farbu. To ma naučili naši priatelia z Maďarska :)
baculata
Vcelka, prekvapil ma Tvoj príspevok o tehle a mrkve,nekupujem na trhovisku, hoci jeho atmosféra ma láka, uprednostnujem kupu z dvora.Ver mi, že predajcovia na trhu su vačšinou len obchodníci, ktorí tovar kupujú a nie pestuju.Kto pracuje doma nemá čas stát hodiny na trhovisku či pri ceste.Samozrejme čest výnimkám, ale tí, ktorí ponukaju celý sortiment zeleniny,ešte k tomu kačice a lupané orechy, kedy by to všetko stihli vyprodukovat a trhovo upravit. Farba tehly nie je zhodná s farbou sytočervenej papriky, skor b obchode v nepriehladnom sacku sa dá kupit paprika tehlovej farby,a mrkvova glazura na kačici-ked je to pravda tak si myslím, že ich k tomu nutia zákazníci, lebo chcu len zltučku hydinu, ale ver mi, chováme aj kačice a nie všetky su zltucké a su rovnako chovane iná je kačica a iný káčer.
vcelka
@baculata , čítam, že píšeš o tom istom. Nie všetky kačice sú žltučké, veď to je jasné. Len niektori predajcovia si myslia (alebo vedia), že zákazníkom sa viac budú páčiť žlté, preto ich mrkvujú. Robia im imidž domáckosti, poctivosti... Polemizovali by sme, kto je na vine - zákazníci, že to tak chcú? Predajcovia, že to tak robia a teda klamú? O tom táto diskusia nie je a objektívnej pravdy by sme sa nedobrali... Z Tvojho príspevku je cítiť, že aj sama máš k záhradke a chovu blízko, takže sa cítiš byť na "dotknutej" strane... Ale nikto netvrdí, že všetci mrkvia kačice, tehlujú papriku a cukrujú med. To je tiež jedna z týchto kapitol - kontroly medu dopadli pre drobnopredajcov často horšie ako veľkovýroby. My sme si vždy mysleli, že "súkromný" med je poctivý. Kontroly často ukzal opak... Obsahoval nesmierne množstvo pridávaného cukru...
abdul
Vážené dámy. Výrobcov potravín, teda aj mletej papriky kontroluje potravinárska inšpekcia. Trhovníkov nie, alebo skoro nie.
baculata má pravdu. Kedy trhovníci pracujú na hospodárstve, keď od rána do poobedia sú na trhu ? U mňa Mäspoma jednoznačne.
roiboos
Ja používam a môžem odporučiť maďarskú papriku. Červenú, mletú, sladkú, nie pálivú.
richardkorenie
S paprikou je to dosť zložité. Až po rozhovore s mojim dodávateľom korenín som ako tak v obraze. Uvedomil som si, že na kvalitu papriky vplýva veľmi veľa faktorov. Čo ja očakávam od papriky? Sýto červenú farbu, príjemnú trošku sladkú chuť, bez kyslého a horkého konca. To sa dá dosiahnuť len odrodou papriky, podmienkami na jej pestovanie napr. pôdou slnkom zberom sušením uskladnením čerstvosťou. Kvalita papriky má tiež mernú jednotku je to ASTA. Bežne v obchodoch dostaneme ASTU 80 až 100. Bežný ľudia nezaplatia kvalitu napr. ASTU 220, používa sa v priemysle do výrobkov kde stačí malé množstvo na žiadaný výsledný produkt. Najvychýrenejší producenti papriky v Európe sú Maďari a Španieli. Takže treba skúšať a vybrať si z veľkej ponuky na našom trhu čo komu vyhovuje. Mňa tiež zaujala údená paprika. Používam ju tam kde potrebujem dosiahnuť typickú údenú chuť pokrmu. Avšak aj experimentujem a o výsledok sa s Vami podelím formou receptov.
method36
ahojte, pozrite si stranku www.mletapaprika.sk , produkty su vynikajuce