Varenie

Masť

bambulka87 - bez fotkybambulka87, 8. decembra 2015

ahojte žienky. prosim poradte.v akom pomere mozem nahradit heru domacou mastou? a vlastne v akych typoch kolacov ju mozem nahradit? (kysnute,linecke a ake este?) dakujem za rady

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
ak máš problém s mliečnymi výrobkami použi Smetol
bambulka87
mame doma strasne vela masti tak by som ju chcela vyuzit pri vianocnom peceni
smejkad
Urob starkine slané paličky, použi rôzne druhy syra, cesnak a podobne, vydržia dlho, sú fajné a minies aj masti, tvary daj aké sa ti páčia
Masť dávam do kysnuteho a varím na masti, ak máš domácu, tak ti v dobrom závidím :-)
kuchticka
@bambulka , taku dobru domacu mast bych ti rada vymenila za maslo. maslo dostabnem kupit kolko chcem, ale mast bravcovu nenajdem siroko-daleko u nas. Skoda, ze sme tak daleko od seba, inak bych prisla a doniesla ti maslo kvalitne na vymenu za mast.
babidka
Ja Heru ani jej dalsie "sestry" uz roky nepouzivam a vobec mi nechyba :-) Namiesto Hery pouzivam maslo alebo mast , tu dokonca posledne roky castejsie ako olej . Mast davam do kysnutych ciest , do trenych ciest kde ide olej a nie je vhodne maslo .Do medvedich tlapiek a do podobneho cesta ju davala este moja mama .No a na rychle bublaniny .Zvacsa jej davam trochu menej ako je predpis -asi tak o 20-25%. Nie kazdemu to chuti ...ale zvacsa na to malokto pride , ze v ceste je mast .Ak sa bojis ako zareaguje okolie - upec nieco nenarocne alebo z malickej davky a ochutnajte . Nemusis hovorit nikomu s cim to je a cakaj na reakcie . Ver mi , ze iba skuseny kuchar zisti ten rozdiel :-)
rulik
@bambulka ja mám iný problém, nestíham jesť škvarky čo mi ostanú po vysmažení masti, rozdávam kde sa dá
renulienka
@rulik , skus skvarky pomliet a dat do mrazničky ak ich máš nadbytok. Ja si navažim presne dávku na pagače a potom už len odmrazím a použijem ako čerstvé. Samozrejme, že to praktikujem iba vtedy, ked spracovávam domáce prasiatko raz za rok, vtedy je škvariek dost.
milad
...pridávam cca 1/3 celkového množstva tuku v podobe masti do akéhokoľvek sušienkového cesta, lineckého a pod. To cca je o málo menej ako by išlo tuku typu Hera. Čiže 2/3 Hery a takmer 1/3 masti. Po nej sú pečivká krehkejšie.
silvi
presne tak preco stale pozivate margariny? ved to je hnus to radsej by som luxol pila
ada13
ja som raz pouzila uplne z nudze bravcovu mast ako dodatok k here,ktorej som mala malo do lineckeho a poviem ti,ze jej nebolo vela,ale tak dobre linecke som nikdy nemala - vsetky kamosky si pytali recept a odvtedy to robim stale takto. je pravda ,ze je to lepsie,ako umele masla. neda sa to porovnat.
jozka2
Robievam roky linecke kolieska s pridanoim 1 pl masti+ cast margarin,su vynikajuce,krehke.Toto mi prezradila jedna pani ktora bola starak pekarka,madarka.
priroda
ak ste z Kosic a okolia, na mini trhu pri novej fakultnej nemocnici /neviem ulicu,bola som tam nahodne/ predavaju domacu mast, cerstvo topenu. Konecne chut mojho detstva, vonava, jemna no jedna basen. Maju aj cersve domace klobasy do kapustnice.