Varenie

Maslo, smetol, Hera, Palmarin

lubka272 - fotkalubka272, 1. januára 2013

Aký je medzi nimi rozdiel? Môžem doma vyrobené maslo použiť
namiesto hery alebo palmarínu? Do plniek, pečenie atď...

@zareaguj


Diskusia k téme

silvia68
originál maslo môžeš použiť všade tam kde píšu tieto margariny, ja už roky používam len maslo, cenový rozdiel už nie je taký značný a chuť je neporovnateľná. Ale ked ti to nevychádza, tak do plnky určite len maslo a do cesta kľudne margarin . Hera by mala byť na plnky, smetol a palmarin je to isté.
sany11
ja pouzivam maslo vsade ,do plniek,na pecenie,ma lepsiu chut.
marcy
najkvalitnejší tuk,ktorý milujú všetky recepty :-))
babidka
Ani ja uz roky nepouzivam tie umele tuky ale iba maslo . Domace aj kupovane .V chuti je poriadny rozdiel medzi tym , ked pouzijes maslo alebo jeden z tych umelych a pre mna velmi nechutnych tukov . Maslo pouzivam do plniek , do kysnuteho cesta /tam moze ist aj mast bravcova/, do treneho cesta , lineckeho , do baboviek .Treba sa s maslom naucit robit , niekedy sa s nim pracuje tazsie ako s umelym tukom lebo vie rychlejsie zmaknut . Ak si zvyknete na maslovu chut v kolacikoch - uz nikomu doma nebude chutit plnka ci linecke robene s palmarinom :-)))
gubics
Ja už používam výhradne pravé maslo, a od vtedy nám už vôbec nechutí žiadny margarín.Cenove až taký veľký rozdiel nie je a chuť je neporovnateľná.
ivkaa
Aj ja používam na všetko iba maslo a ide to zvyčajne bez problémov :)
silvia68
babidka mi pripomenula , vyhrabala som stare recepty a babička fakt do mnohých používala normálnu bravčovú masť, v kysnutom ceste určite , aj tu na vareche je viacero receptov kde do koláčov ide masť, vždy lepšie ako margarin. Ked raz vyskúšaš koláče s maslom, margarín ti už nebude chutiť.
kuchticka
... nielenze margarin nebude chutit, ale nema ani dobry vliv na zdravie nasho organizmu.
evaann
Margarinom chyba len jedna molekula,aby z nich bol plastik.Je to ako roztopit si jogurtovy kelimok na panvici :) Nase telo ich nevie stravit,preto uz roky ideme len na masle a masti :) ziadne plasty...
weron0605
ja pouzivam na vsetko palmarin. dovod je jednoduchy - nemozem laktozu a teda ani maslo. kto neviem ze je v peceni pouzity palmarin, rozdiel v chuti ani nespozna. uvediem priklad - v septembri som sa vydavala a kedze trpim viacerymi potravinovymi intoleraciami, dala som si upiect malu tortu specialne pre seba - ved nebude hadam nevesta bez sladkeho na vlastnej svadbe :) bola bez masla, mlieka, vajec, bez psenicnej muky, prasku do peciva. ludia sa za nou sli zblaznit a z 11 tort ktore sme na svadbe mali bola vyhlasena za najlepsiu :) ps: bola s palmarinom, iny tuk nemozem.
myalab
tiez pouzivam maslo na pripravu ci uz cesta alebo plnky a nemenila by som. To je ako ked pouzijete vanilinovy cukor a pravu vanilku. Mam opacnu skusenost ako @weron0605 , ludia, ktori jedia moje kolace, zakusky a pouzivaju ten isty recept len s tym, ze do cesta staci margarin potom povedia, ze akoze tie tvoje su chutnejsie, ved mame ten isty recept :) Hlavne zdravsie, pouzivat budem vzdy jedine maslo, nebudem trovit vlastnu rodinu... Nastastie nemame laktozovu intoleranciu. Tiez si myslim, ze kto okusi s maslom uz ine nebude.
afataga
ked vidim v obchode tie margariny tak sa mi dviha zaludok, fuj !!! su to odporne tuky povodne vyvynute na krmenie moriek a postupne ich zacali vselijako ochucovat, aby to jedli aj ludia, nechce sa mi to podrobne rozpisovat, na nete najdes kopu informacii, ake su skodlive pre organizmus, okrem ineho zapchavaju bunkove steny, atd, atd..., takze ja pouzivam len maslo a do kysnuteho cesta bravcovu mast
enge149
maslo je živočíšny produkt z mlieka a smotany,je z hľadiska výživy najzdravší,aj ked obsahuje viacej mliečneho tuku,je to tuk bez priadania umelých a konz.látok-čisté maslo má obsahovať 82% tuku,margaríny sú umele tuky vyrobené s pridaním konz.látok a emulgátorov-oleje sa opakovane roztápajú a stužujú do konzistencie margarínu,aby mali lepšiu konzistenciu na natieranie a lepšie sa s nimi pracuje,avšak nie sú zdravé,preto,čo najmenej umelých tukov,maslo je čistý produkt,lepšie zdravšie a menej,prípadne ak už sa musí použiť marg,tak skombinovať pomer s maslom,kôli lepšej konzistencii a na torty a zákusky sa tak marg.netopí hlavne v lete ako maslo,je to individuálne,ale píšem z hľadiska výživy,toho času študujem výživu na vys.škole a lekárka nám to vysvetľovala na prednáškach,tým,čo to ešte nevedia,vždy sú však nejaké novinky z oblasti výživy..
lubka272
Ďakujem Vám, moj dedo ma kravy tak budem zo smotany robit maslo dakujem :D
radox1
len pravé maslo a pravá smotana,nic iné.
enge149
článok je veľmi zaujímavý aj pravdivý,tak zďaleka sa vyhýbajme umelým škodlivým tukom..
petrik66
...je to tak....margarínom sa môžu mastiť kolesá...ale do chutného jedla patrí masielko či masť...aj talian ak neleje olivák...ide na masle...