Varenie

Malej - kukuričný koláč

martinqa111 - fotkamartinqa111, 29. mája 2021

Dobrý večer varechačky, mám na Vás prosbu. Moja maminka keď bola malá jedávala "malej" , vysoký sladký koláč z kukuričnej múky. Mala by to byť zemplinsko-šarišská špecialita. Našla som tu na Vareche dva recepty, jeden by mohol byť možno presne to čo hľadám... Tak či náhodou nemáte ešte viac podobných receptov.
Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

cizmy
Postup receptu je možné nájsť napríklad aj tu:  korzar.sme.sk/c/4706397/spod-pokrievky-starej-mamy.ht...


Nanešťastie, množstvá sa akosi neráčilo autorke uviesť. Ak si však dobre pamätám, tak ide o recepty zo série Varím, varíš, varíme od košickej STV. Reprízy receptov z tejto relácie (aj regionálnych) zvyknú chodiť každý pracovný deň na Trojke okolo pol siedmej večer a v repríze cez deň. Možno sa tam niekde objaví aj recept na túto pochúťku :)
1x finczi
finczi
@redakcia (1.6.2021 15:56)

Dovolím si malú pomôcku:
30 dkg kukuričnej múky, 1 PDP
1 dcl slnečnicového oleja (to je modernejší spôsob, kedysi sa používala masť z mangalice)
25dkg krištálového cukru
2 dl mlieka
3 vajcia
Múku zmiešať s PDP, cukor+ vajíčka vymiešať, pridať mlieko a postupne olej. Postupne pridávať múčnu zmes, vymiešať do hladka. Plech vymazať takom, vysypať múkou, vyliať a uhladiť cesto. Môžeme posypať kryštálovým cukrom. Piecť cca 20 minút pri 200°C. Po upečení krájať na štvorce 5x5 cm, možno posypať škoricou, alebo podávať s akýmkoľvek lekvárom.
Mimochodom, moja mamka málé spomínala, jedla ho ako dieťa v Sedmohradsku, ale nevedela recept. Ďakujem!
stelli
ja som dnes zrobila Malej podla receptu čo ste pridali z domácej múky ale nevyslo mi dobre,Hmota bola velmi riedka..Ja som vylepšila s korou citrona...chutovo je dobra