Varenie

Linecké makové koláče sa rozpadávajú

lindarty - fotkalindarty, 24. októbra 2015

Prosím o radu... prvý krát som robila linecké cesto s makom. s cestom sa výborne pracovalo, aj po upečení bolo super. ale akonáhle som koláčiky naplnila lekvárom a odmäkli, sa začali rozpadávať. neviete kde môže byť zrada? Ďakujem za každý postreh.

@zareaguj


Diskusia k téme

používateľ nemá avatar
xyz
xyz
Ak chceš radu,musíš tu dať recept,podľa ktorého si robila (príp.aj postup).
bubaya
Lacné maslo v ktorom je veľa vody,
múka čo má málo lepku,
málo pomletý mak, takže je sypký,
len žĺtky, nie bielok, čo drží cesto pokope....vyber si.
lindarty
@xyz recept som mala tento: 240 g hladkej múky
120 g mletého maku
120 g práškového cukru
2 lyžičky vanilínového cukru
1 lyžičku škoricového cukru
240 g masla
1 žĺtok
@bubaya pouzivam maslo z lidl, zatial som s nim problem pri peceni nikdy nemala. robila som dve davky, jednu s klasickou bielou mukou (babickina) a druhu davku so spaldovou, vysledok je rovnaky. a dala som iba zltok, mame domace vajcia. mozno som sa zle vyjadrila, kolace nie su sypke, prave naopak. ked ten kolacik druim v ruke, tak je taky makky, ohyba sa a nasledne sa zlomi.
lindarty
@luss44 no to mi nenapadlo. lekvar som davala naozaj taky redsi. cize na vianoce asi s dzemom. no a uskladnene som ich mala v zavretej plastovej nadobe, to teda tej vlhkosti asi tiez nepomohlo... tskze zahada asi vyriesena, dakujem pekne.
tothka
Nechaj otvorenú krabicu a uvidíš, možno sa trochu presušia, mohlo by im to pomôcť.
tinca
Ja linecké cesto robím len 3:2:1 t.j. 3OO g hladká múka, 200 g tuk /najradšej HERA/ ,100 g prášk.cukor, 1 vanilkový a 1 žltok. Nikdy ma nesklamalo. Podľa mňa tam bolo veľa sypkých surovín /mak,cukor/.
babidka
Ja ich mam najradsej praveze take makucke a sypke -kvoli tomu davam redsi domaci lekvar a davam ho tam naozaj dost aby rychlo zmakli :-) Takze pravdepodobna pricina bude v lekvari , skus ho tam dat pomenej .Ale je pravda , ze ked som nedavno pouzila maslo Prezident , tak aj napriek redsiemu lekvaru mi moje milovane linecke nezmakli tak rychlo ako zvycajne a aj ked za 2 dni zmakli , tak sa nerozsypavali .Takze pricina moze byt v takej dvojkombinacii - maslo a lekvar .
kukulienka71
podľa mňa je tam veľa masla, ktoré státím pri izbovej teplote mäkne a tým aj koláčiky nedržia tvar. Skús ich dať do chladu na celú noc a potom by som bola zvedavá, či sa ohýbajú. Pomer na linecké je najlepší tak ako uviedla @tinca , vtedy má opodstatnenie aj zlepovanie lekvárom, lebo od neho cesto mäkne, ale takto s tým rovnakým pomerom tuku a múky sa mi to nezdá, aj keď tam je mak kvázi sypká surovina, ale neobsahuje lepok, ktorý cesto drží spolu.