Rôzne

Kysucke jedla na štedrý večer

fridecanka - bez fotkyfridecanka, 13. novembra 2013

Pridajte recept alebo zážitok čo sa varilo počas vianoc na Kysuciach.

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
a chceš aj také z kníh? literatúry mám dosť ;-)
mariana33
zavolám mame a zistím...ja som pôvodne z Dunajova...milujem Kysuce
ajuschka
ja som sa do kysuckej rodiny pritrafila, a bezne sa jedava - na obed zemiaky na lupacku, na veceru kapustnica s varenym zemiakom a stratenym vajcom, kapor a zemiakovy salat, a kopec sladkeho. a musi byt hriate.
na 25 na obed byva kacka so zemiakovymi knedlami
adusik12
u nás sa varí hrachová polievka so sušenými slivkami a ryba so šalátom a večera sa začína oplatkou s medom...moja babička varila aj kapustnicu s hríbami, krupicovú kašu a kysnuté makové koláče alebo záviny, na stole by nemal chýbať cesnak a pod obrusom peniažky :)
mariana33
hlavne v rodine môjho otca, ten bol z Krásna nad Kysucou sa jedávalo na štedrý večer ozaj toho dosť a v podstate všetko diétne...varené zemiaky popučené na kašu, bez soli a k tomu mlieko, fazuľová polievka so sušenými slivkami, prípadne hrachovú kašu, šúľance s makom, samozrejme kapustnica, ale len z tej vody z kyslej kapusty so sušenými hríbikmi a zemiakmi, bez mäsa, dakde dávali do kapustnice aj kyslú smotanu, no a na záver klasika ryba a šalát....celý deň sa nič nejedlo, veď kto vraj vydrží do večera nepapať uvidí zlaté prasiatko...:o) a na večeru sa jedlo z tohto všetkého po troške a aby som nezabudla oblátka s medom...medom nás otec vždy ponatieral a vždy mi povedal, aby si bola sladká a zdravá ako med...:o) a ako písala adusik12 pod obrus sa dávali peniažky a tie šli potom do kostola...a ráno 25. dával vždy otec vodu do malej misky, do vody dal mince a museli sme si v tom umyť tvár, aby sme mali vraj dostatok peňazí...
pikant55orapeter
Som z Kysuc a vie že vianočné jedla na večeru su skoro v každom meste a obci trochu iné.Naše menu bolo: prípiitok-biele víno,oblátka s medom,hrach, sušené slivkY varené s citronom pomarančom , hrebíčkami,škoricou,potom bola krupicová kaša s maslom,cukrom a kakaom, nasledovala kapustnica s hubami,zatrepaná vajíčkom a trochou smotany, zemiakový šalat s vypražaným kaprom,jablčko prerezané na polovicu aby stred tvoril hviezdičku, orechy a zákusok.
pacik
fíha, s tým kaprom na kysucký spôsob je to asi tak, ako s francúzskymi zemiakmi a španielskym vtáčikom v príslušných krajinách :-)
irenaw
fíha, dva dni listujem a nič. mám delené na ročné obdobia a tam sú aj recepty z Kysúc a potom mám vianočné a tam Kysuce nie sú (možno keď vydajú pokračovanie). škoda :(
pacik
@fridecanka už si počula o viliji? To sú sušené slivky, sušené hrušky a hrach varené spolu, bohužiaľ recept neviem. Ale varievam každé Vianoce sušené slivky s celou škoricou, hrebíčkami, cukrom a štipkou soli a na záver podľa chutí sa pridá biele víno. Pre deti je varianta bez vína, ale s maslovou zásmažkou. Prenáramná dobrota :-)
fialka49
pacik, v predstihu som vyskúšala varené sušené slivky s celou škoricou, hrebíčkami, cukrom a štipkou soli, maslovou zásmažkou a na záver podľa chuti s bielym vínom. Máš pravdu - prenáramná dobrota. U nás sme nikdy nerobili takúto slivkovú dobrotu. Vynikajúca.
pacik
@fialka49 to ma teší, ale my varíme alebo s vínom, alebo so zasmážkou, po oplátkach s medom je to náš druhý štedrovečerný chod, juj ale sa už teším :-)