Dočítala som sa, že kváskový chlieb má rovnaké množstvo kalórií ako chlieb bežný. Už len preto by mal mať možno menej, že je v ňom ražná, špaldová, alebo iná "zdravá" múka. Podľa toho tvrdenia je špaldová, ražná, celozrnná a im podobné múky rovnaká ako múky biele. Aký je váš názor?...a názor odborníka?
@zareaguj
Som si vedomá, že kváskový chlieb je výnimočný pre naše zdravie, veď preto ho pečiem a v obchode chlieb nekupujem. Len som chcela o ňom vedieť všetko čo sa vedieť dá a teda tiež o tých kalóriách.Ďakujem vám za odpoveď.
V celozrnnej múke je okrem kalórií veľa minerálov, vlákniny a iné prospešné látky, ktoré okrem výživových kvalít spôsobujú dlhšie trvajúci pocit sýtosti.
Biela múka má iba kalórie zo škrobu.
Kvások je zdravší preto, že pri časovo dlhšej fermentacii múky sa ona stáva ľahšie a lepšie stráviteľnou.
Takto tomu rozumiem ja, ale sú tu žienky, ktoré sú majsterky na pohľadanie v kvaskovani a ich názor môže byť poučný pre mnohých.
Pekný deň prajem :-)
Okrem toho, kedze ma nizky glykemicky index, zasyti na ovela dlhsiu dobu. Mozem z vlastnej skusenosti potvrdit, ze prispieva k chudnutiu. Ale uz dva roky ziaden iny nejem...
Okrem toho ma raž iny typ lepku, ako psenica (pozor, spalda ma lepok ako psenica a ma ho este viac ako ona) - razny lepok - sekalin, nie je taky lepkavy ako psenicny, cize nelepi sa na creva a este tym mnohohodinovym kvasenim je takmer cely rozlozeny, preto razny kvaskovy chlieb toleruju aj mnohi celiatici.
Dalsie plus kvaskovych chlebov - kvasok obsahuje bakterie mliecneho kvasenia, co su vlastne probiotika - pomahaju traveniu aj spravnemu osidleniu crevnej mikroflory. Kvasnice obsahuju len bakterie alkoholoveho kvasenia, ktore zbytocne zatazuju travenie.
Keďže som chlebová pre mňa je dôležité, že nezjem také množstvo kváskového chleba ako "normálneho" ak potrebujem zasýtiť hlad, lebo kúsok kváskového ma nasýti lepšie ako štvrť "normálneho a hlavne dlhodobo.
Ja si robím chlebík z vlastného kvásku. Kvások aj recept mám odtiaľto:
zdravezdravie.sk/kvasok-liek-nas-kazdodenny/...
Čisto subjektívne: keď sme celá rodina prešli na kváskový a je úplne jedno či biela múka, celozrnná, celoražná všetci sa cítime po tom chlebíku lepšie. Žiadne prejedenie sa, nadúvanie a podobné....