Kváskový chlieb

pearls - fotkaPearls 9. marca 2018 o 11:55

Dočítala som sa, že kváskový chlieb má rovnaké množstvo kalórií ako chlieb bežný. Už len preto by mal mať možno menej, že je v ňom ražná, špaldová, alebo iná "zdravá" múka. Podľa toho tvrdenia je špaldová, ražná, celozrnná a im podobné múky rovnaká ako múky biele. Aký je váš názor?...a názor odborníka?

@zareaguj


8 odpovedí:
  • katka78 - fotkaKatka78 9. marca 2018 o 12:30

    Kváskový chlieb má oproti kvasnicovému mnohé benefity, neviem prečo ich hľadáš práve v množstve kalórií. Múky biele a celozrnné nie sú rovnaké, každá má predsa iné zloženie. To isté platí o špalde, pšenici a raži. Sú to obilniny, ale každá má svoje špecifiká. Rovnako ako napríklad hrach, fazuľa a šošovica sú strukoviny, ale samozrejme každá svojím spôsobom iná. Toto sú fakty, nie sú názory.
    @zareaguj
     2x dormella, jack
  • pearls - fotkaPearls 9. marca 2018 o 13:18

    @Katka78 (9.3.2018 12:30)

    Som si vedomá, že kváskový chlieb je výnimočný pre naše zdravie, veď preto ho pečiem a v obchode chlieb nekupujem. Len som chcela o ňom vedieť všetko čo sa vedieť dá a teda tiež o tých kalóriách.Ďakujem vám za odpoveď.
    @zareaguj
  • smejkad - fotkaSmejkad 9. marca 2018 o 15:18

    Nie všetky kalórie sú zlé.
    V celozrnnej múke je okrem kalórií veľa minerálov, vlákniny a iné prospešné látky, ktoré okrem výživových kvalít spôsobujú dlhšie trvajúci pocit sýtosti.
    Biela múka má iba kalórie zo škrobu.
    Kvások je zdravší preto, že pri časovo dlhšej fermentacii múky sa ona stáva ľahšie a lepšie stráviteľnou.
    Takto tomu rozumiem ja, ale sú tu žienky, ktoré sú majsterky na pohľadanie v kvaskovani a ich názor môže byť poučný pre mnohých.
    Pekný deň prajem :-)
    @zareaguj
     1x pearls
  • evanaaa - fotkaEvanaaa 10. marca 2018 o 17:36

    A ešte - kváskový chlieb (pečivo) má aj nižší GI - to pre diabetikov......
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarFany444 19. marca 2018 o 23:44

    Ja peciem razny kvaskovy. Kedze obsahuje vela vody, logicky nemoze byt rovnako kaloricky, ako nadychany kvasnicovy psenicny. V 100 gramoch tohto chleba je 45-50 g vody. 50g razneho kvaskoveho chleba ma 435 kJ, razny kvasnicovy 1010 kJ, Konzumny chlieb 1020 kJ, biele pecivo 1262 kJ. Neviem odkial mas, ze maju rovnako kalorii - ved si to vies overit v kazdych kalorickych tabulkach.
    Okrem toho, kedze ma nizky glykemicky index, zasyti na ovela dlhsiu dobu. Mozem z vlastnej skusenosti potvrdit, ze prispieva k chudnutiu. Ale uz dva roky ziaden iny nejem...
    Okrem toho ma raž iny typ lepku, ako psenica (pozor, spalda ma lepok ako psenica a ma ho este viac ako ona) - razny lepok - sekalin, nie je taky lepkavy ako psenicny, cize nelepi sa na creva a este tym mnohohodinovym kvasenim je takmer cely rozlozeny, preto razny kvaskovy chlieb toleruju aj mnohi celiatici.
    Dalsie plus kvaskovych chlebov - kvasok obsahuje bakterie mliecneho kvasenia, co su vlastne probiotika - pomahaju traveniu aj spravnemu osidleniu crevnej mikroflory. Kvasnice obsahuju len bakterie alkoholoveho kvasenia, ktore zbytocne zatazuju travenie.
    @zareaguj
     1x bubaya
  • deria - fotkaDeria 21. marca 2018 o 13:32

    Pravidelne pečiem kváskový chlieb a miešam ražnú a špaldovú celozrnnú s menším množstvom chlebovej 650 v rôznom pomere, podľa toho koľko jej mám doma. Dodržiavam len celkovú váhu podľa receptu. Pre mňa je smerodajná jedna podstatná vec. Odkedy ho jem mám zase pás ;-)
    Keďže som chlebová pre mňa je dôležité, že nezjem také množstvo kváskového chleba ako "normálneho" ak potrebujem zasýtiť hlad, lebo kúsok kváskového ma nasýti lepšie ako štvrť "normálneho a hlavne dlhodobo.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMuska33 18. júna 2018 o 14:27

    ked ho pečiete tak suroviny poctivo vážite, alebo všetko tzv. od oka?

    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarZinitto 19. júla 2018 o 10:32

    Kváskový chlebík je chutnejší, dlhšie vydrží, lepšie trávi, je vhodnejší aj pre diabetikov a celiatikov,. Kvások nenafukuje, je ľahšie stráviteľný, neprekysľuje organizmus, prospieva postave a je zdravší ako droždie:)
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist