Varenie

Kvásek

atina47 - bez fotkyatina47, 21. marca 2020

Moje teta na Slovensku mela v letni kuchyni pec na chleba a na okne na taliri vyschle testo, ze je to kvasek nemela ani tuseni. Pamatuji si jen, ze do neho nalila vodu a druhy den kdyz jsme vstali, byl chleb upeceny. Urcite nedelala zadne prikrmovani kvasku jak se to dela dnes. Pamatujete si nekdo takovy kvasek a jaky byl postup pri zadelavani testa? Dekuji za Vase rady a vzpominky.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
Moja starka takuto gulku cesta drzala v nadobe s mukou
Ale mam podozrenie, ze to obsahovalo kvasnice
mirop
klasicky kvasok je mozne nechat vyschnut a potom vodou ozivit, je to bezny postup, ja teda uz 4 roky prikrmujem
evanaaa
Aj moja stará mama tak robila, a nielen ona, cesto, ktoré si zamiesila na chlieb, zostalo ešte na bokoch koryta, alebo nádoby, jednoducho ho zoškrabala, už vysušené odložila, samozrejme, že obsahovalo kvasnice, aj to malo svoj názov, tu na Vareche sa o tom kedysi debatovalo, tuším sa to volalao "nacesto", alebo možno aj nejak inak. Potom sa ani zakladať kvások nemusí, stačí si len odložiť z predošlého pečenia kúsok......
babidka
Moja svokra oskrabala koryto /kde miesila cesto na chlieb/, tieto zvysky nechala vyschnut na miske.Den pred zamiesenim na dalsi chlieb to zvysne cesto namocila do vlaznej vody , rano zamiesila chlieb,nechala 24 hodin kysnut a piekla chlieb na cely tyzden.Ak mam vela kvasku a nemozem ho vsetok spotrebovat, jednoducho ho na papieri na pecenie vysusim a odlozim do sucha.Pouzijem ho v case, ked potrebujem viac kvasku ako momentalne mam.
evanaaa
@babidka , veru, presne tak, ako aj moja stará mama ale aj mama, ako píšem vyššie. Len neviem, ako dlho taký sušený vydrží, a kde ho najlepšie držať.....
mojack
@babidka (23.3.2020 10:43)

Koľko toho vyschnutého cesta potom treba napr. na jedno kg múky?
babidka
@evanaaa (23.3.2020 21:00)

Suseny vydrzi dlho, ja si ho dam do papieroveho sacku a drzim na suchom a tmavom mieste.Suseny potom namocim do vlaznej vody, necham v teplej izbe kym sa rozbehne/ to trva niekedy aj den/, prikrmim ho a tym si spravim rozkvas.