Kuchyňa a vybavenie

Krouhač zelí a zeleniny

mijaita - fotkamijaita, 5. januára 2015

Chtěla bych si konecne poridit krouhac, hlavne na zelí a okurky. Ne na nějaká množství, spíš tak jen na saláty, nebo několik porcí k uvaření. Krouhačů je na trhu hodně. Určitě vím, že nejsou všechny kvalitní a současně bych si ráda zachovala neporušené prsty. Ráda si nechám poradit. Díky !

@zareaguj


Diskusia k téme

tatranocka
Hehe,moja st. mama túžila po tomto:
 www.domacipotreby.cz/lodos-krouhac-zeli-jizeran-5900.html...

ale len preto,aby mala svoj :) Nakoniec sme ju presvedčili,že to nepotrebuje.Uznala,že tú jednu hlávku kapusty (zelí),zvládne aj ručne.Má aj nástavce k robotu na krájanie,ale s tým nie je spokojná.Pár otočiek dobre a potom sa to zhužve a hotovo.Tak ostane pri klasike;kapusta nožom a uhorky na jednonožovom strúhadle.Počkám na nejaký geniálny stroj,čo ti tu poradia :). ☺
rulik
@tatranocka , ale ten prístroj nevyzerá zle,
kedysi sa vozili z NDR podobné hlavne na krájanie chleba, ale dalo sa nastaviť akú hrúbku človek chce a šlo to, boli trochu menej robusné ako ten na obrázku a dali sa vidieť na kuchynskej linke nejednej domácnosti
teraz tie strúhadlá na menšie množstvá sú dobré tie čo majú nádobku kde sa všetko zachytáva a nie je to po celej linke, len si treba pozrieť kvalitu nožov, aby to nebolnejaký aušus a vyhodené peniaze
alena45
Používam stále V-krájač. Síce si vždy pokrájam aj nejaký prst, ale už to viem, tak nie som potom prekvapená a zásobu náplastí mám vždy doma.
mijaita
Tak prsty si pokrajat nechciiii a kapustu chci prave na tenoucke nudlicky. Tak teda budu cekat, @tatranocka :-) Aspon si devcata pokecame,ze?
tatranocka
@mijaita tak toto,keby videla mamka,tak by frkala.Stará mama jej to kúpila ako darček,poctivo je to zabalené - v pivnici.Moja máti je tak rýchla v kuchyni,že kým by to vybalila,už to má nakrájané :)
@rulik ten krájač je výborný,pokiaľ si zakladáš kapustu,ale st. mama má 81r. a to sa upevňuje na stôl,treba to pevne utiahnuť a na to už ona nemá dosť síl.My ho v rodine máme,takže je taký putovný v čase kapusty,ale na malé množstvo to fakt nepotrebuje.
micanela
mala som tusim tri rozne /V-krajac, malinky mixerik aj velky co vedel vsetko/ a nakoniec to vzdy vyhral klasicky nozik a podlozka na krajanie - menej riadov na umyvanie a podla mna uspora casu pri krajani ziadna
1x rela
sovka62
Nedám dopustiť na V-krájač. Jeden som kúpila hneď ako sa objavil na trhu a doslova som ho zodrala (asi za 15 rokov). Nôž sa mierne otupil a aj ten plast bol už vyšúchaný, pretože som ho mala v ruke skoro denne, veď zelenina, zemiaky, ovocie a pod. Kúpila som si ďalší, ten slúži tiež. Teraz som ale zistila, že existujú aj také, kde si môžeš nastaviť hrúbku krájania (podobne ako na krájači na chlieb) a to už teba musí byť dokonalosť sama.
Podstatné je, aby si ho mala pri ruke, aby si poň nemusela chodiť, prekladať odkladať.... Ja naň mám vyhradenú jednu zásuvku v kuchynskej linke, takže siahnem a ideme....
macka1
Aj ja pouzivam V-krajac,kupila som ho z inzeratu a je perfektny..prave na kapustu,ktoru som robila na jesen do flias.Je prakticky,lahko sa umyva,nezaberie vela miesta.Odporucam,avsak pozor na prsty!
zolik
Mam krajac "Ernesto Multireibe" a krajam len s chranicom na prsty. Mal ho v ponuke aj Lidl, len neviem ci aj v CZ.
marikafil
ja mám V-krájač od roku 1985 - pri prvom pokuse, keď som ho našla u domácej panej v šuplíku, som skončila na pohotovosti s rozrezanou rukou - a to bol prosím Štedrý deň a boli sme vo Viedni! krásne mi to zošili 3 stehmi a ešte aj zadarmo... len mal pán doktor vtipné poznámky, keď som prezradila, že som krájala zemiaky. ten môj nový sme rozbalili až doma, aj keď manžel ho hneď chcel vyhodiť, že vraj nebezpečný prístroj. ale už viem ako a bez chrániča prstov neskúšam osud. je pravda, že jednu cibuľu pokrájam v pohode aj nožom, ale keď robím zeleninové šaláty (z rôznej zeleniny) a chcem mať úhľadné tvary, tak len s V-krájačom. ten môj má dve násadky s nožmi - na malé a veľké hranolčeky a jednu votočnú vložku . z jednej strany veľmi jemné krúžky a z druhej hrubšie. keby som potrebovala nový, tak rozhodne popozerám niekde "naživo" nie cez internet, aby mi vyhovoval.
mariamka
ja mam tiez ten co @afataga a asi nic lepsie doteraz nevymysleli


to co dala @zolik islo po par dnoch do kosa, mne sa to neosvedcilo, taka "miniatura" :) ale ked treba viac, tak iste nieco taketo

mijaita
Tak devcata, diky va vsem za poznatky. Tenhle VS oranzovy znam, @zolik Ernesto Multireibe jsem si nasla, neni problem koupit. Ale to se dava do toho soupatka ta zelenina?
Vim, ze bez chranice urcite nikdy. No a ted jsem dojedla zelny salat se susenymi rajcaty, nakrajela rucne klasicky, promnula se soli, nechala ulezet. Vyborny, jemny, tak ja se jeste zamyslim. Ale mam rozsirene obzory :-)
zolik
@mijaita , nie je to ziaden zazrak, ale nakrajala som na nom 5kg kapusty. Pouzivam ho hlavne na uhorkovy a paradajkovy salat a na zemiakove hranolky. Ano, kraja sa tou nasadou a vzdy v nej nieco zostane co je dost nevyhodne pri mensich mnozstvach. Aj ja som mala pred tym Ten klasicky oranzovy V-krajac, len som ho rokmi pouzivania znicila. Tento bol viac menej z nudze cnost. Mne pre nasu potrebu staci, ale uprimne, radsej by som mala mojho oranzoveho "deduska".
evusik
ja som mala tiež už všelijaké krájače, niektoré lepšie iné horšie...
z V krájačom som sa nikdy nenaučila narábať :-( dlho som používala niečo podobné ako si uviedla v komente o 8:49 vyzeral trochu ináč ale princíp bol rovnaký, bol výborný len mal jednu chybu, že časom sa zlomil v mieste noža, skrátka keď som pritlačila tak praskol, posledný som mala možno aj 5 rokov, ale už bol nalomený a mohla som krájať len tak, že som si ho položila vodorovne na misku, ten som zlomila asi pred dvoma týždňami takže momentálne som tiež bez ručného krájača... ale mám elektrický krájač Philips presne ako ten ktorý je na obrázku hore vyššie a vyhrala som ho kedysi tu na Vareche :-) nedám naň dopustiť, krájam na ňom aj zeleninu napr. na čalamádu a to je niekoľko kg zeleniny naraz, má nástavce na julien- tenké zeleninové rezančeky, aj na hranolky, alebo hrubšie rezančeky, kolieska... ja som s ním veľmi spokojná, nie je veľký, nezaberie veľa miesta a mám ho stále na pracovnej doske...

renulienka
Podla mojich skuseností nie je v-krajac ako v-krajac. Mne sa osvedcil od nemeckej firmy Borner ;-)
letisia
Mám oranžový V-krájač od firmy Borner už 25 rokov, vôbec sa neotupil, je bezkonkurenčný. Iné krájače, ktoré som dostala, oddychujú v špajzi zapadnuté prachom. A za tie roky som neprišla o žiadny prst :-)
kimlo
Mám tiež V-krájač Borner už asi 18 rokov, kúpil som ho v Bieloruskom Minsku v špecializovanom obchode vtedy za 20 USD, doteraz je ostrý ako žiletky a strúhal som ním niekdy naraz aj 15kg kapusty. Môžem len doporučiť.
mijaita
Krásné a velmi užitečné čtení, díky vám všem!!
xanadu1955
@ letisia a @ kimlo , chcela by som sa opýtať, máte V3 alebo V-5 - krájač Borner, už dlhšiu dobu rozmýšľam nad kúpou krájača a táto diskusia ma nakopla, najprv som rozmýšľala nad krájačom čo pridala obrázok @ mariamka ale potom som pozerala čo ste pridali Vy dvaja a teraz s neviem rozhodnúť ktorý je lepší prosím o radu
renulienka
@mijaita , ten prvy Borner krajac co sme mali doma vyzeral podobne ako ten, co si pridala na obrazku, ale su to len napodobeniny. Vydrzal nam cca 20 rokov, kupili sme ho za hlbokeho ,,totaca,, v Rakusku. Neskor sme kupili od Bornera biely, bol o nieco vylepseny a teraz su uz uplne ine tvary aj farby. Pohladaj podla tej znacky Borner- to je zaruka kvality. Farebne su mnohe v-krajkace podobne, vsetky su na jedno kopyto, ale kvalitne nie su vsetky. Sranda bola v tom, ze sa po tolkych rokoch neotupili noze , ale posli vdaka tomu, ze sa zlomil plast. Daj do vyhladavaca znacku Borner a skus pozriet. Starsie modely su o nieco lacnejsie, ako tie najnovsie.
letisia
@xanadu ja mám ten najstarší V3. Skutočne je vynikajúci. Keď sa za 25 rokov častého používania vôbec neotupil, tak možno ho zdedia aj moje vnúčatá, ak sa ich raz dožijem :-)
bubaya
mijaita pridala link na tento krájač -  tescoma.znacky.aukro.cz/tescoma-struhadlo-handy-multifunkcni.ht...
Vyzerá síce fajn, má niekoľko nožov na výber. ale tá strúhacia plocha je strašne malá a strašne sa nadriete, kým na tom niečo nastrúhate. Neodporúčam, ten krám som kúpila, a už aj vyhodila. Najlepší V krájač, mám od sestry, má asi 15 rokov a stále krája ako divý. A samozrejme nožík a doštička.
radox1
podobnu blbost som dostal davnejsie darom,raz vyskusal a nasledne daroval dalej.kto vie narabat s nozom,to nepotrebuje,ale uznavam kto kraja vo velkom,to moze vyuzit,napr.v studenej kuchyni.