Ked bola sezona marhúľ a rodičia zavárali vo veľkom,ako deti sme na ne čakali a roztľkali ich kameňmi a vyjedali,ja sama som ich spratala do seba driečne..Mama vždy horekovala,že sa mi niečo z nich stane.Až kým jedného krásneho dňa, sa naozaj kamarádka Hela s nimi priotrávila.A museli jej vypumpovať žalúdok.Že vraj vo väčšom množstve sú jedovaté...Chcem sa opýtat: vyhadzujete ich? alebo nejako spracovávate? Možno stupidná otázka,ale mne chutia a bojím sa ich jesť.Nejaká reklama tvrdi,že výťažok z marhuľových kôstok používaju do liekov proti rakovine,som zabudla ten vitamin,ktorý obsahuje túto liečivú látku,ktorá sa vraj nachádza len v kôstke od marhúľ...B17 alebo tak nejako...
@zareaguj
Co je zaujimave, ze v nasom state NSW sa B17 nemoze predavat a vo Viktorii sa da bezne kupit. Mam troch znamych ktori to brali, ked im zistili rakovinu. Vsetcia traja sa z toho dostali. Nehovorim, ze to bolo len vdaka B17.
niekde si tam najdete aj prvy diel
A prečo ich nechceš @alena45 roztĺkať v paneláku? Zložíš si utierku, na to dosku na mäso, kladivom zamieriš a prááásk! Môžeš šúpať.
Ja nechápem prečo baby napr. v nedeľu o 7.00 hod. tlčú rezne na doske bez utierky ..... asi sa chcú popýšiť že budú mať na obed rezne.
Ale sa pamätá, s priateľkou - kolegyňou z práce sme si raz na Šafku ( Šafárikovo námestie v BA) kúpili v stánku pražené mandle, ona neďaleko bývala, tak sa vždy z práce na ne stavila. Ale vtedy zjedla hádam aj dve balenia a zostalo jej veľmi zle, stopy kyanydu v jadrách zaúčinkovali. Odvtedy sa už krotila, aby sa jej to nezopakovalo, mala aj strach.
jedla ich denne 20 ks a mala ich priamo z farmy zo stromov, ktore neboli postrekovane.
O tomto bola taka velika polemika a zalezalo ozaj len na ludoch, ci to brali, pretoze lekarska komora je aj dnes proti.
A pritom latka Laetrile je zlucenina extractovana z Amygdalinu, ktorym sa kedysi liecila rakovina benzne.
Takze pekne vysuste a papkajte preventivne...
varecha.pravda.sk/diskusie/b-17/456-forum.html...
ideálne je si k nim dať pankreatické enzýmy, aby mal amygdalín ten správny účinok...
ďalšie info tu:
a tu sú kompletné informácie:
www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=s...
ja sama jem denne 5-7 ks, ale horkých jadier z divorastúcich marhúľ, nie z bežných, pestovaných marhúľ, a spolu s enzýmami.
Preventívne sa odporúča 1 jadierko na 10 kg hmotnosti, riadne rozžuť - a nie je to žiaden zážitok, máte pocit, akoby ste mali plné ústa kyanovodíku,a mne osobne sa z toho dvíha žalúdok:)
Riadne rozžuť, a prehltnúť. Ja zapíjam vodou, inak by som to nezvládla. Je to úplne iné, ako jadrá bežných marhúľ. Bežne sa ale odporúča, že človek by mal mať toľko B17, koľko denne zje ovocia s obsahom tohto vitamínu. Obsahujú ho aj jadierka jabĺk, takže ak zjete celé jablko aj s jaderníkom, urobíte si veľkú službu.
clanky.regeneracnecentrum.sk/2011/02/marhulove-jadierka/...
Horké jadrá obsahujú okrem toho zvýšenú koncentráciu látky zvanej amygdalín (tiež nazývaný laetril alebo vitamín B17). Amygdalín je kombinácia neutralizovanej (nejedovatej) kyseliny kianovodíkovej. Často sa na internete môžeme stretnúť s tvrdeniami, že aj sladké marhuľové jadrá obsahujú amygdalín. To však nie je pravda, výlučne horké marhuľové jadrá z malých kyslastých divých marhúľ obsahujú túto substanciu.
a k tej rakovine si mozete aj tento clanok precitat:
clanky.regeneracnecentrum.sk/2012/05/b17-svet-bez-rakoviny/...
Dobre ich umyjem, aby neboli lepkavé od šťavy a nechám osušiť.
Potom ich niekoľko dní, podľa voľného času „rozbíjam“ a jadierka putujú v mikroténovom sáčku do mrazáka, odkiaľ ich postupne vyťahujeme. Sú ako čerstvé, aj v zime. A keďže sú z viacerých stromov, majú aj rôznu chuť. Záleží aj od roka, z toho istého stromu bývajú viac-menej horkasté.
Práve som rozlúskal jednu dávku (pri poslednej etape TDF v telke), bolo ich kopcom na plný hlboký plech. Nakoľko bývam v paneláku, tak som musel nájsť spôsob, ako ich rozbíjať tak, aby to nerušilo susedov. Rozbíjam – rozpúčam ich vo zveráčiku. Taký malý, pre modelárov (šírka čeľustí 38mm), Made in CCCP, kedysi stál pár korún a prichytí sa k stolíku ako mlynček na orechy, skrutkou.
Ide to veľmi ľahko a hlavne skoro nehlučne, počuť len slabé puknutie. Jadierko sa vloží medzi čeľuste (jedna má drážku, do ktorej kôstka zapadne), otočí sa páčkou a je rozlúpnuté. Jadierko je celé, bez poškodenia. Len pozor, kôstku treba stláčať zo strán šírky kôstky, nie naplocho, nie po dĺžke.
Zo začiatku, než sa naučíte kôstku správne chytiť medzi dva prsty a stlačiť zveráčik, budú odletovať škrupinky, ale rýchlo prídete na spôsob uchytenia, že odpadne len kde-tu kúsok, čo sa ľahko pozametá. Kôstku aj počas stláčania stále držím medzi dvoma prstami tak, aby neodletovali kúsky škrupinky. Za 5 minút sa to naučíte a za ďalších 10 min. ste profík .
Takže žiadne kladivo-kameň, alebo iné hlučné rozbíjanie.
Dnes bolo 760 gramov jadierok + tie, čo som pri robote pojedol.
Takto to robím už dobrých 40 rokov.
Jadierka papkáme z mierou, takže sme z nich nikdy nemali žiadne problémy.
Priznám sa, o možných liečivých účinkoch jadierok sme sa dozvedeli len pred pár rokmi, odkedy máme internet. My sme ich jedli, lebo sme mali moc kôstok a chutili nám.
A či sa to nejako prejavuje na našom zdraví?
Neviem posúdiť ako by to s ním bolo, ak by sme ich nepapkali.
Zatiaľ sme chvalabohu zdraví. A dokedy?
Neviem, naozaj.