Rôzne

Kôstky z marhúľ

marianne - fotkamarianne, 13. júla 2012

Ked bola sezona marhúľ a rodičia zavárali vo veľkom,ako deti sme na ne čakali a roztľkali ich kameňmi a vyjedali,ja sama som ich spratala do seba driečne..Mama vždy horekovala,že sa mi niečo z nich stane.Až kým jedného krásneho dňa, sa naozaj kamarádka Hela s nimi priotrávila.A museli jej vypumpovať žalúdok.Že vraj vo väčšom množstve sú jedovaté...Chcem sa opýtat: vyhadzujete ich? alebo nejako spracovávate? Možno stupidná otázka,ale mne chutia a bojím sa ich jesť.Nejaká reklama tvrdi,že výťažok z marhuľových kôstok používaju do liekov proti rakovine,som zabudla ten vitamin,ktorý obsahuje túto liečivú látku,ktorá sa vraj nachádza len v kôstke od marhúľ...B17 alebo tak nejako...

@zareaguj


Diskusia k téme

palokuchki
@marianne69 , aj my ked sme boli mali sme si tieto kostky rozbijali a jadierka sme jedli. Veru tiez nam bolo z toho niekedy zle. V jednej knihe, Boj proti rakovine som aj ja citala, ze tieto jadierka su na to velmi dobre. Ano je to B17 a obsahuju ho aj jadierka broskyn, sliviek aj jablk. Ja tu mam jeden zaujimavy link, je len ale v anglictine.  www.bodyandsoul.com.au/food+diet/nutrition/are+apricot+kernels...
Co je zaujimave, ze v nasom state NSW sa B17 nemoze predavat a vo Viktorii sa da bezne kupit. Mam troch znamych ktori to brali, ked im zistili rakovinu. Vsetcia traja sa z toho dostali. Nehovorim, ze to bolo len vdaka B17.
rea1
mam ich rozlozene na okennom parapete, susia sa a uz sa neviem dockat, kedy si ich poroztlkam. pekne po troske. zatial mi z nich, chvalbohu, nikdy nic nebolo. asi sa ich naraz nesmie zozrat vela. alebo je to tym, ze ja ich jem vzdy iba susene.
alena45
aj mne sa sušia, len neviem ako ich budem v paneláku roztĺkať, zoberiem na dedinu. Semiačka mám v pláne ďalej sušiť a dávkovať si ich pokiaľ budú.
marianne69
dakujem dievcata,ja ich tiez susim vo vrchnaku od topanok,takze nie som sama,co bude luskat ako vevericka:-) uz sa na to tesim,az tak vela ich nemam,bolo mi ich luto vyhodit....
bahadur
Nevím přesně,ale slupky by mohli obsahovat kyanovodík z toho ty nevolnosti-sežral-jsem jich v dětství mraky,nic se mi nestalo toť asi vše.
hubata
Aj my sme ich roztĺkali medzi dvomi kameňmi, nepamätám že by nám bolo z nich zle, dokonca sme mame kázali aby nám zopár ošúpaných naložila do pohára k marhuliam, nech máme aj v zime. Podľa mňa sa však neriaďte: mne ešte z jedla nebolo zle .......

A prečo ich nechceš @alena45 roztĺkať v paneláku? Zložíš si utierku, na to dosku na mäso, kladivom zamieriš a prááásk! Môžeš šúpať.
Ja nechápem prečo baby napr. v nedeľu o 7.00 hod. tlčú rezne na doske bez utierky ..... asi sa chcú popýšiť že budú mať na obed rezne.
turistka
@hubata , to je najlepší predpis na roztľkanie kôstok, poslať deti von a dajú si rady, sem-tam sa im skalou ujde i po prstoch, ale leto dlhé, mama pofúka a všetko prestane bolieť, hlavná vec, že sú vybraté jadierká.
marianne69
Mne,ked ich uz mama nechcela dat,sa bala,lebo som ich pojedla pozehnane,tak som jej ich potahovala zo smetneho kosa,kde ich vyhadzovala.Neviem,co mi tak smakovali.Ale bola to zabava,kazdy z deciek doniesol a mali sme o zabavu postarane cele popoludnie...
sovka62
To čo v nich je jedovaté, je alkaloid amygdalín, nachádza sa aj v broskyňových kôstkach ale aj v mandliach, ktoré konzumujeme bežne. Neviem či niekto niekedy skúmal aké množstvá sú v jednotlivých kôstkach, ale jedno viem určite, ako deti sme ich pojedli kvantá, veď sme mali veľký marhuľový sad a kôstky sa vyberali zo všetkých, ktoré sa zavárali a z ktorých sa varil džem. Nikdy nám nič nebolo.
evanaaa
Ako vy, aj ja ( my) som pojedla skoro všetky jadierka z marhúľ, ktoré sa pojedli, nepamätám, žeby mi z nich niečo bolo, možno záleží aj na tom, aký má kto citlivý žalúdok, koľko znesie.
Ale sa pamätá, s priateľkou - kolegyňou z práce sme si raz na Šafku ( Šafárikovo námestie v BA) kúpili v stánku pražené mandle, ona neďaleko bývala, tak sa vždy z práce na ne stavila. Ale vtedy zjedla hádam aj dve balenia a zostalo jej veľmi zle, stopy kyanydu v jadrách zaúčinkovali. Odvtedy sa už krotila, aby sa jej to nezopakovalo, mala aj strach.
honestka
Moja priatelka sa aj vdaka ich pozivaniu / napriek doporuceniu lekara/ kompletne zbavila rakoviny, ktoru nemala v ziadnom pripade prezit. Dari sa jej dodnes /-15 rokov/ bez akychkolvek nasledkov.
jedla ich denne 20 ks a mala ich priamo z farmy zo stromov, ktore neboli postrekovane.
O tomto bola taka velika polemika a zalezalo ozaj len na ludoch, ci to brali, pretoze lekarska komora je aj dnes proti.
A pritom latka Laetrile je zlucenina extractovana z Amygdalinu, ktorym sa kedysi liecila rakovina benzne.
Takze pekne vysuste a papkajte preventivne...

sjuz
tu už jedna diskusia na túto tému je, kto má záujem:
 varecha.pravda.sk/diskusie/b-17/456-forum.html...


ideálne je si k nim dať pankreatické enzýmy, aby mal amygdalín ten správny účinok...
ďalšie info tu:

a tu sú kompletné informácie:
 www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=s...


ja sama jem denne 5-7 ks, ale horkých jadier z divorastúcich marhúľ, nie z bežných, pestovaných marhúľ, a spolu s enzýmami.
Preventívne sa odporúča 1 jadierko na 10 kg hmotnosti, riadne rozžuť - a nie je to žiaden zážitok, máte pocit, akoby ste mali plné ústa kyanovodíku,a mne osobne sa z toho dvíha žalúdok:)
Riadne rozžuť, a prehltnúť. Ja zapíjam vodou, inak by som to nezvládla. Je to úplne iné, ako jadrá bežných marhúľ. Bežne sa ale odporúča, že človek by mal mať toľko B17, koľko denne zje ovocia s obsahom tohto vitamínu. Obsahujú ho aj jadierka jabĺk, takže ak zjete celé jablko aj s jaderníkom, urobíte si veľkú službu.
honestka
@sjuz : skus ako robim ja, vsetko co ma strasnu chut roztlciem si v maziariku a primiesam do troska yogurtu. vtedy prehltnem vsetko. niekedy, ked je vacsie mnozstvo, pridam do yougurtoveho shake. takto pozivam aj pravy propolis a rozne morske pozivatelniny, ktore nemaju extra prijemnu chut a ako prasok sa rozsypu po puse...
marianne69
Dakujem vsetkym za prispevky.Linky studujem rad za radom,su vyborne.@mimitje v pohode a keby sa stalo,ze aj nejakemu slovicku neporozumiem od coho su prekladace? ujo google ma vsetko:-)
rulik
my sme ich tiež v mladosti jedávali, ale chutili nám len tie , ktoré sa ešte dali ošúpať a zo sušených sa už šupka nedala dať dole
helca103
ja som tieto jadierka celý život vyjedala a jem ich aj teraz a ako sa pamätám aj moji rodičia a aj starí rodičia ich vždy jedli . Ja som mala najradšej také čerstvé ked sa dala stiahnut šupka tie mi chutili ale kedže sme ich občas nestihli všetky pojest lebo bol ,,dobrý rok" na marhule tak som ich sušila a jedla také. Aj teraz si pochutnám ked mám možnosť na čerstvom jadierku :-)
sjuz
@honestka ,v´daka:), ale ke´d ich treba žuť dlho v ústach práve kvôoli tomu,aby sa zmiešali s tráviacimi enzýmami...no čo už, pomaly si zvykám:))
majo51
ja som raz dostal kôstkovicu vypálenú 52% - to bola dobrota. Voňalo to presne ako tie kôstky aj na chuť.
liama
Preboha! To uz radsej tu kôstkovicu vypalenu:)
mariaklara
Ja som si vlani nasušila asi za plech, ale bola som veľmi sklamaná, boli také horké, ako blen, teraz v piatok som si chystala marhule na lekvár, ale nemala som odvahu si ich všetky nechávať, čo keď budú zase horké. Spomínam si, že aj keď sme si ich, ako deti rozbíjali, stávalo sa, že tiež boli horké. Neviem, čím to asi je? Práve som chcela na túto " horkú " tému pridať diskusiu.
vertikulator
citujem z clacnku

 clanky.regeneracnecentrum.sk/2011/02/marhulove-jadierka/...


Horké jadrá obsahujú okrem toho zvýšenú koncentráciu látky zvanej amygdalín (tiež nazývaný laetril alebo vitamín B17). Amygdalín je kombinácia neutralizovanej (nejedovatej) kyseliny kianovodíkovej. Často sa na internete môžeme stretnúť s tvrdeniami, že aj sladké marhuľové jadrá obsahujú amygdalín. To však nie je pravda, výlučne horké marhuľové jadrá z malých kyslastých divých marhúľ obsahujú túto substanciu.

a k tej rakovine si mozete aj tento clanok precitat:
 clanky.regeneracnecentrum.sk/2012/05/b17-svet-bez-rakoviny/...
varechadrevenna
Keď u nás marhule dobre zarodia, čo je obvykle každý druhý rok a je ich aj do súdka na kvas, tak sa marhule do súdka rozpúčajú a kôstky odkladajú. Býva ich aj niekoľko kýblov.
Dobre ich umyjem, aby neboli lepkavé od šťavy a nechám osušiť.
Potom ich niekoľko dní, podľa voľného času „rozbíjam“ a jadierka putujú v mikroténovom sáčku do mrazáka, odkiaľ ich postupne vyťahujeme. Sú ako čerstvé, aj v zime. A keďže sú z viacerých stromov, majú aj rôznu chuť. Záleží aj od roka, z toho istého stromu bývajú viac-menej horkasté.
Práve som rozlúskal jednu dávku (pri poslednej etape TDF v telke), bolo ich kopcom na plný hlboký plech. Nakoľko bývam v paneláku, tak som musel nájsť spôsob, ako ich rozbíjať tak, aby to nerušilo susedov. Rozbíjam – rozpúčam ich vo zveráčiku. Taký malý, pre modelárov (šírka čeľustí 38mm), Made in CCCP, kedysi stál pár korún a prichytí sa k stolíku ako mlynček na orechy, skrutkou.
Ide to veľmi ľahko a hlavne skoro nehlučne, počuť len slabé puknutie. Jadierko sa vloží medzi čeľuste (jedna má drážku, do ktorej kôstka zapadne), otočí sa páčkou a je rozlúpnuté. Jadierko je celé, bez poškodenia. Len pozor, kôstku treba stláčať zo strán šírky kôstky, nie naplocho, nie po dĺžke.
Zo začiatku, než sa naučíte kôstku správne chytiť medzi dva prsty a stlačiť zveráčik, budú odletovať škrupinky, ale rýchlo prídete na spôsob uchytenia, že odpadne len kde-tu kúsok, čo sa ľahko pozametá. Kôstku aj počas stláčania stále držím medzi dvoma prstami tak, aby neodletovali kúsky škrupinky. Za 5 minút sa to naučíte a za ďalších 10 min. ste profík .
Takže žiadne kladivo-kameň, alebo iné hlučné rozbíjanie.
Dnes bolo 760 gramov jadierok + tie, čo som pri robote pojedol.
Takto to robím už dobrých 40 rokov.
Jadierka papkáme z mierou, takže sme z nich nikdy nemali žiadne problémy.
Priznám sa, o možných liečivých účinkoch jadierok sme sa dozvedeli len pred pár rokmi, odkedy máme internet. My sme ich jedli, lebo sme mali moc kôstok a chutili nám.
A či sa to nejako prejavuje na našom zdraví?
Neviem posúdiť ako by to s ním bolo, ak by sme ich nepapkali.
Zatiaľ sme chvalabohu zdraví. A dokedy?
Neviem, naozaj.
marianne69
@varechadrevenna ďakujem za naozaj poučný príspevok. Zveráčik síce namám,to rozbíjanie ,nejako poriešim, ja ich zase tak veľa nemám,ale do mraziaku ich dám určite...