Nápoje

Karotela

radulienka - fotkaradulienka, 24. júna 2011

Milí vareškári,
moja mamina vraj ako mladá píjavala limonádu z karotely. To bol akýsi sirup s mrkvou a pomarančom. Nemá z Vás niekto náhodou recept na karotelu? Veľmi by ma potešil.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
V starých múdrych knihách je všetko, aj karotela. Pridám ju do receptov, možno bude zaujímať viacerých.
jody
Milovala som ten sirup! :-)))
jerica
tiež si pamätám na karotelu,výborná len čo bolo dobré je už v nenávratne preč:-(
julica
To je take z uvarenej porepasirovanej mrkvy, pomarancovej kory a pomarancov? to sme zvykli doma robievat, vzdy som ako dieta dostala za ulohu dobre umyvat pomarance, ktore idem jest, a potom koru pokrajat do zavaraninoveho pohara, kde vo vode niekolko dni stala. je to to?
aroooo
tak na malinovku tohto druhu sa veľmi dobre pamätám, v škol.jedálni nám ju robili do vedier a po obede sme si sami čapovali naberačkou do pohárov,bola vynikajúca,studená,kyselkavá...,no recept by sa veru zišiel.
hubata
Robievala som ju aj ja doma od oka: keď sa mrkva v septembri ukladala na zimu, tak sa popreberala a tá čo bola poškodena sa uvarila do mäkka a nechala sa vychladnúť. Pridali sa dobre umyté 1-2 pomaranče (bez bielej šupy a kôstok), štipka kyseliny citrónovej a cukor podľa chuti. Všetko sa rozmixovalo a precedilo cez sito ktoré sa používa na precedenie rezencov (nie na čaj). Nalialo sa to do fliaš s väčším hrdlom (z kečupu) a 10 minút sterilizovalo. Robila som to vždy od oka, podľa toho koľko bolo mrkvy.
@julica - robili sme aj kandizovanú kôru z pomarančov, a vtedy sa močila tá kôra vo vode - to nebolo ono? Aj to bolo výborné. na mlsanie.
hubata
Tiež si pamätám že sa robil ananásový kompót - z tekvice. Očistená tekvica sa pokrájala na kocky, uvarila, precedila a zasypala cukrom. Pridala sa na špic noža kyselina citrónová a ananásový džús. Tekvica musela byť tým džúsom zakrytá, aby neočernela. Sterilizovalo sa tak zo 10 minút, aby chytili viečka.
radulienka
hubata, vrelá vďaka aj za zento recept, sovka ho už dala do receptov, ste všetci zlatí...