O Varecha.sk

Karamel

jamalinka - bez fotkyjamalinka, 8. decembra 2011

spomenula som si na recept z detstva keď sme si doma robievali len tak v nedeľu poobede, alebo niekedy večer upálený cukor do ktorého sme pridali posekané vlašské orechy , nechali stuhnúť, pokrájali a tak sme jedli, Vtedy nám to veľmi chutilo. No neviem už presne čo sme všetko do receptu dávali, lebo tie karamelky neboli ani tak tvrdé, dali sa na dosku a mohli sa pokrájať. Ak niekto vie poradiť už vopred ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

perla61
Ja viem, že mama tam pridávala smotanu, vtedy to bola síce domáca, ale šľahačková by to tiež nemusela pokaziť.
hubata
Cukor sa upálil na karamel, zalial sa troškou mlieka, vymiešalo sa to na kašu, pridali sa buď orechy alebo kakao a nalialo na vymastený plech. Ešte teplé sa to krájalo na kocky a tie sa nechali stuhnúť. Mohli byť aj s kokosom alebo s ovocným sirupom.
Vtedy bolo mlieko husté, ale dnes by tam asi bolo treba dať smotanu.

Keď sa nedalo mlieko, tak vznikli lízatká: karamel sa nalial do vymastených polievkových lyžíc a strčil sa tam kúsok špajdle. Tiež sa farbili sirupmi alebo kakom.

Nie raz sme dostali bitku keď bol šporák zalepený.....

norafa
moja stará mama mala známu ktorá robila z karamelu košíky, z vonku ich zdobila bielkom a do vnutra sa mohol dať celofám a vložiť kvety,lebo boli dosť veľké a tiež pomocou rúčky drevenej varechy robila trubičky do ktorých išiel krém zo šľahaných vajec a masla. Boli fajné.
jamalinka
ďakujem Vám všetkým, že ste si našli čas a odpovedali, vyskúšam niečo, asi to maslo zmäkčí hmotu,l ebo keď karamel stvrdne je ako skala.
matata1
Raz sme s kamarátkou robili karamel, a ona hovorí: treba to naliať na niečo studené. Skúste hádať, kam sme to naliali. Na dlaždičku v kúpeľni (na zem)...Chutilo nám.
samanka
spýtam sa syna, raz mi hovoril, že na chémii robili karamelové lízanky a pridávali tam kyselinu citrónovú..
enge149
aj my sme to jedávali ako lacný múčnik,ktorý sme si robili doma ako deti,stačí dosku drevenú obliať stud.vodou a neprilepí sa karamel,pridávali sme tam aj posek.orechy a mali sme lízatka super...