Kuchyňa a vybavenie

Kameň na pečenie chleba

martamm - fotkamartamm, 18. januára 2014

Ahojte priatelia varecháči,

Zaoberám sa myšlienkou, že by som si kúpila kameň na pečenie chleba, má niekto skúsenosti s pečením na ňom a vedeli by ste poradiť, kde ho zoženiem, prípadne, či sa nedá niečim nahradiť?

Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

hanka56
Opsala jsem :
Žádný přírodní kámen nevydrží extrémní změny teplot, ke kterým dochází v plynovém grilu a po kratším či delším čase nevyhnutelně praská. Proto jsme se rozhodli vyrobit tento pečící kámen ze speciální směsi křemíku, hořčíku a hliníku. Díky tomu má výjimečnou tepelnou odolnost, ale kromě toho je také zcela zdravotně nezávadný. Kvůli svému složení má také jednu zvláštní vlastnost, a to sice schopnost vstřebávat vlhkost z připravovaných potravin. Tím vytváří zvlášť křupavou kůrku.

Ideální pro přípravu křupavé pizzy, pirohů, plněných taštiček ale i chleba
Součástí dodávky je u větší verze o průměru 41 cm také lopatka na pizzu k menší verzi ji lze dokoupit jako doplňkové příslušenství
Tahle velikost stojí 1990 Kč výrobce: Outdoorchef
prodává se v obchodech kde mají grily :-)
trencanka
Videla som, ze znacka Emile Henry ma nadobu na pecenie chleba - do rury, ma aj taky gulaty vrchnak. Je vyrobeny z odolnej keramiky. Mate ho niekto?
havino
Marti, včera som na pečempeceň, videla fotku a pán písal, že myslím, že dal mramor či čo to bolo, ešte to kuknem, ja uvažujem nad dlažbou, normálne kocku dlažby, to len mňa tak napadlo a na tom mramore mal aj papier na pečenie, pozriem to
martamm
hanka56, trencanka, aj helca, vsetkym vym dakujem, snad nieco poriesim :)
martamm
medovnicek, samozrejme, ak nieco poriesim, dam vediet, zatial som v stadiu zistovania :)
egreska
táto teta ukazuje ako sa dajú nahradit drahé pizza kamene -používa dlažby..kuk


martamm
egreska, dakujem, uz som aj nad tymto uvazovala, len ma odradza, ze neviem, ci tie dlazby nie su nejako zdravotne zavadne, patram dalej, pozeram rozne linky na internete, ked to nastudujem, zavesim sem, mozno aj iným to pomoze :)
haji
@Marianne (22.2.2018 05:32)
Děkuji za odkaz, přijde čas a vyzkouším i tento způsob pečení chleba. Peču na litinovém plátu, je to výborné. Ale pro další variantu jsem si pořídila i pizza kameň - zatím jsem ho uložila na dno - najdu snadno.
jujoska
kamen sa musi o dost dlhsie zohrievat nez plech. Na to treba mysliet, lebo ak nebude poriadne rozhoruceny, tak vysledok pecenia vas sklame. Nezalezi na tom, ze rura uz ukazuje pozadovanu teplotu, kamen treba nechat minimalne 20 minut na dosiahnutej teplote, ak nie viac (pri vysokych teplotach urcite)
katka78
@Jujoska (22.2.2018 11:40) máš pravdu, ale zase spraví lepšiu službu ako plech, lebo s tým na-akumulovaným teplom efektívnejšie pracuje. Napríklad keď sa robí chlieb a sádžeš ho na zohriaty plech, cesto je samozrejme chladnejšie ako plech, takže ho hneď aj mierne ochladí. Keď to isté robíš s kameňom, úbytok tepla je menší, ukáže sa to hneď na chlebíku, lepšie vyskočí. Pekávam na bežnom plechu aj na pizza kameni a rozdiel je viditeľný. Samozrejme ako píšeš, treba ho dobre rozhorúčiť, vložiť do ešte studenej rúry, aby sa postupne a dobre prehrial.
jujoska
@Katka78 (22.2.2018 12:07)

urcite je to skvela vec, Napr. pizza je na nom omnoho rychlejsie a lepsie upecena. Aj rozne druhy placiek
agent
Šak ta čo to piekla na tej dlažbe nevie ani jesť tú pizzu. Dlažba je nevhodná, má v sebe chemikálie. Mramor nie, keď tak žulu. V Orione kuch. potreby predávajú kameň na pečenie. Cena cca. 15 eur.