Rôzne

Jedlé gaštany

katkakatulka - bez fotkykatkakatulka, 23. októbra 2015

Prosím o pomoc. Mám jedlé gaštany(dosť). Ako ich skladovať aby dlho vydržali. Poprípade sa dajú aj zmraziť. Ak áno ako?Prosím o každú radu nechcem aby splesniveli alebo usušili. Škoda ich.

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Skladovať gaštany je veľmi ťažko - alebo vyschnú a sú ako kameň, alebo, ak ich držíš v chladničke alebo v pivnici vo vlhku, začnú plesnieť. Švagrovi rodičia majú nejaké stromy, a to sa nedá nijakým rozumným spôsobom uskladniť.
Uvariť nie celkom do mäkka, dať do 7 dcl suchých pohárov, zaviečkovať, sterliziovať cca 20 minút pri 100°c - ako vlašské orechy. Neobsahujú veľa tuku, tak vydržia dlhšie ako orechy. Dostať to v Bille v Rakúsku a je to strašne dobré, a svinsky drahé, sú ako čerstvo uvarené.
Druhá možnosť - uvariť domäkka, olúpať, pretlačiť na pyré, eventuálne pridať trocha cukru, natlačiť do krabičiek alebo sáčkov bez prístupu vzduchu, do mrazničky. Pyré potom použiješ na koláče, gaštanovú roládu, alebo len tak, nastrúhané so šľahačkou.
Surové do mrazničky nedávaj, zamrznú a zosladnú, budú ako zmrznuté zemiaky.
bubaya
Uvariť - samozrejme olúpať aj vonkajšiu aj vnútornú chlpatú šupku - mi tam vypadlo.
kollolo
Nepočúvať hlúposti opakujem po 500x všetko čo zavákuuješ vydrží dlho.