Rôzne

Jahodovy kompot

mimka946 - fotkamimka946, 19. júla 2013

Dobrý večer,toto leto je prve cez ktore sama zavaram.Mam uz
dzemy,výživu a mam v pláne este jahodovy kompot.Chcem sa
soýtať ako ho pripraviť,aky nalev a ako dlho sterelizovat.Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
hmmmm...ja som dlhé roky zavárala jahody jednoduchým spôsobom..dala som variť sirup-na liter vody do 400g cukru-vhodila jahody-obvarila-do pohárov-zaliať tým vareným sirupom-zaviečkovať-hore dnom do rána..fertig...
a teraz som takto:
jahody v mise presypala cukrom-nuž-nevážila som-do rána presladzovala-dala do pohárov-sterilizovala som-na bod varu-vypla plyn-postálo zo 5 minút..vybrala som z vody..teda-to sú jahody vo vlastnej šťave..
a-však ujo gugl ti nájde a poradí..
majsterka
ja som tiež robila ako radost.Do vývaru ktorý ostal po obvarení som pridala cukor,citrónovú kyselina a bol jahodový sirup
tinca
@mimka946 Ja keď so robila Jahodový kompót tak na 1L vody som dávala 700 g cukru t.j na 1 kg cukru 1,4 L vody.Sterilizujú sa vo vodnom kúpeli pri teplote 85 st.C 15 minút. Jahody však obsahujú veľa vzduchu a majú tendenciu v pohári po steril. plávať. Takže ja som radšej robila predsladzovaním. Na 1 kg jahôd počítame 3/4 kg cukru pieskového a jahody v kastróle rovnomerne zasypeme cukrom, časť necháme aj na povrch. Asi za 24 hod. sa skoro všetok cukor rozpustí a a vytvorí spolu s uvoľnenou jahodovou šťavou hustý sirup. Predsladené jahody plníme do pohárov a mierne ich potlačíme. Potom ich zalejeme jahodovým sirupov,ktorý nám vznikol asi do 3/4 výšky pohára. Druhý spôsob je taký,že jahody predsladzujeme priamo v pohároch,vrstvy posýpame cukrom a necháme 24 hod. predsladzovať. Určite nám nebudú plávať plody na vrchu pohára. Daj si pozor,lebo jahodový kompót často plesnivie,preto spracovávaj len zdravé plody a doržuj sterilizáciu.
merylas
Taky doporučuji jahody nejdříve prosladit. Teď už moc ovoce nezpracovávám, ale kdysi jsem dělávala ve velkém. Jahody po proslazení opravdu na povrchu neplavou, kompot má hezčí barvu a lepší chuť.