Rôzne

Jahodove listy

zachranarka - fotkazachranarka, 4. júna 2012

Nemá niekto skúsenosti s jahodovymi listami? Zatiaľ som ich dala
sušiť,ale neviem či to nieje zbytočne..diky za odpovede

@zareaguj


Diskusia k téme

pacik
Dá sa variť čaj zo samotných, alebo v zmesi s inými. Ja som robievala zmes jahodových, malinových a černicových listov a k tomu sa ešte pridávali iné bylinky, ale už si presne nepamätám ktoré, musím pohľadať :-)
sjuz
aj som robievala takú zmes, výborné sú ešte aj listy z čiernych ríbezlí.
sjuz

Ideálnymi nápojmi sú čaje obsahujúce ríbezľové listy a plody, plody ruže - šípky, malinové, jahodové a černicové listy, ktoré slúžia ako slovenská náhrada čierneho čaju. Takto pripravené sa môžu nechať schladiť a poslúžia ako osviežujúci letný nápoj osladený s medom, prípadne s ľadovými kockami i ako zdroj vitamínov a antioxidantov.

Čítajte viac:  le.blog.sme.sk/c/200201/Bylinkovy-caj-letne-osviezenie...
izabella929
@zachranarka , robievala som túto zmes: listy čiernej ríbezle, listy maliny, listy černice, ale jahodové listy do tejto zmesi išli výlučne z jahody lesnej..ale nie z tých, ktoré voláme ľudovo,,,truskavice,,ale je to jahoda, ktorá má tie krásne jemné jahôdky na vysokej stopke..sušila som tieto liesty a v zime som robila z nich ,,,denný čaj,,,doporučuje sa piť namiesto umelých čajov..volám tak čaje v papierových vrecúškach..inak na čaj počas leta je dobrá každá bylinka..odtrhnem žihlavu,púpavu,mätu, čokoľvek, keď idem zo záhrady...nesladím, pijem ich bez medu, len tak proti smädu...
ancicka
@izabela ,súhlasím s tebou,taktiež dobré si nazbierať natržník husí skorocel,mišichvost,čiernohlávok,alchemilku,izop,ľubovník,hluchávku,,žihľavu,mätu piepornú,a mnoho ,mnoho dalších. Miešať a piť cez zimu,no nielin...Takým čajom sa nevyrovnyjú tie sáčkové.
Ked si taký čajík zaleješ,tak tá vôňa,to je pôžitok.
izabella929
@ancicka , na zimu si odkladám do 5 l pohárov sušené bylinky,,,všetko, čo ná záhradke mám/okrem černohlávku/ mám tam veru všetko...šalvia ma vyliečila túto zimu veru z prieduškových problémov...vôňa byliniek sa nedá porovnať veru so sáčkovými čajmi.-))))
abdul
Zbieram listy len z čiernej ríbezle, vraj sa majú zbierať pred odkvitnutím, ale ja ich šklbem po celé leto a zatiaľ sa nesťažovali.