Pod týmto názvom bol uverejnený zaujímavý článok v časopise "Plus 7 dní" a aby som prispela do diskusie ma nepodnietil len článok, ale aj Jarco. Sú tu uvedené skúsenosti z poľnohosp.podiel.družstva v Pucove,ktoré ešte za socializmu chovalo najviac oviec na Slovensku. Vtedy jahňatá predávali do Maďarska, Grécka, ba aj do arabských krajín. Pucov je na Orave a ich chov sa robí v ťažkých prírodných podmienkach. Dnes sa dostáva minimálne množstvo z vtedajšieho chovu na stoly labužníkov do Talianska ako tradičné veľkonočné jedlo. My Slovač sme tejto lahôdke akosi neprišli na chuť-alebo si ju nemôžeme dovoliť. 1 kg jahňaciny /ako sa v článku píše/ vyjde v obchode aj na 13 euro. Zástupca fi sem pricestuje jahňatá si ohmatá, či sú nie príliš chudé a do 24 hod musia byť podľa predpisov EÚ na mieste určenia a porazené. Paradoxom je, že Taliani za kilo živej váhy pred rokmi platili 2,9-4,2 eura. Dnes je to len 2,2-2,4 eura. Správne píše predseda,že to nie je biznis, ale darovanie. Za kilo vlny 0.2 eura atď. Nechcem ďalej pokračovať len sa pýtam, či by si aj Slovák za túto cenu nedoprial na veľku noc také fajné mäsko?? Prečo sme takí hlupáci, že von predávame mäso pod cenu,ale našich dobre ošklbeme. Posúďťe, neminulo by sa to mäso aj na našom trhu za tú taliansku cenu a nie za tých 47 euro, čo dal Jarco za jahňa?
No a ešte sa v článku píše, že keď mláďatá odvezú sú ich matky 3 dni ako bez duše. Neodsudzujte ma,ale tie jahňatká teraz často ukazujú aj v telke, sú strašne zlaté a milé, ja viem,že to by sme museli byť všetci vegáni a ja teda mäsko ľúbim tiež. Je to vraj ľahké kvalitné mäso zo zvierat chovaných na prírodných pastvinách bez chemic. hnojív. A dľa predsedu družstva je také kvalitné, že sa dá pokaziť len nesprávnym varením. Tak Jarco, držím palce k veľkonočným pochúťkam a verím, že sa s nami podelíš o recepty a že sa ti vydaria!
jahnaci kebab na grile, jahnacie kotlety s bylinkovou korkou, rezne so zeleninovym ragout....
Pritom je na tych farmach tolko potencialu a maso je ocividne kvalitne kedze sa tolko vyvaza. Hanba a skoda.
S jahňacinou som sa stretla v prvej polovici roku 2000 a kupila som ho za cenu hovädzieho mäsa, čo v tú dobu ešte nebolo až tak veľa a môžem povedať, že to bolo výborné mäsko. Čo som sa čudovala vôbec nezaváňalo baraninou. Určite by som si ho rada dala aj viac krát, ale v tej cene akej som ho kúpila prvý krát.
Čo sa týka chovu oviec na Slovensku, tak je to fakt smutné, my by sme si tiež kúpili ale 50 € je na nás moc. Ale ono je to tak nielen z ovcami, kúpte poriadne slovenské jablká v obchode ..... cena vysoká a ešte sú aj z dovozu, že dovážame pomaranče ... ale jablká? je to smutné.
A potom je to o zvyku a neoškliviť si dopredu-baranina FUJ.Staršie zvieratá sú najlepšie na guláš.Problém bol aj vtom,že mladé kusy išli na export a k nám sa dostali "staré/ a starý baran ten sa tuším ani nedá ochutiť...!
Ked sme prisli sem, po ochutnani nas na to ani nemusel nahovorit kamos, ktory ich kupoval od juhoslovancov a dodnes si ich obcas robime, dokonca som sa naucila aj celu ovecku rozobrat, hehe...
Nbert ma pravdu, malokedy sa to maso da zle urobit, chuti uzasne, NEMA PACHUT- staci ho dobre prespikovat dat par byliniek-medzi nimi by nemal chybat cesnak a rozmarin.
Ja som ho zvykla robit aj ako "Wellington" (v listkovom cesticku a bolo mnamky).
Proste jednoduchym pomalym upecenim, ale s roznymi prilohami mozete ziskat jedlo, o ktorom sa vam bude snivat.