Obchody a ceny

Jahňací export.

tinca - fotkatinca, 29. marca 2010

Pod týmto názvom bol uverejnený zaujímavý článok v časopise "Plus 7 dní" a aby som prispela do diskusie ma nepodnietil len článok, ale aj Jarco. Sú tu uvedené skúsenosti z poľnohosp.podiel.družstva v Pucove,ktoré ešte za socializmu chovalo najviac oviec na Slovensku. Vtedy jahňatá predávali do Maďarska, Grécka, ba aj do arabských krajín. Pucov je na Orave a ich chov sa robí v ťažkých prírodných podmienkach. Dnes sa dostáva minimálne množstvo z vtedajšieho chovu na stoly labužníkov do Talianska ako tradičné veľkonočné jedlo. My Slovač sme tejto lahôdke akosi neprišli na chuť-alebo si ju nemôžeme dovoliť. 1 kg jahňaciny /ako sa v článku píše/ vyjde v obchode aj na 13 euro. Zástupca fi sem pricestuje jahňatá si ohmatá, či sú nie príliš chudé a do 24 hod musia byť podľa predpisov EÚ na mieste určenia a porazené. Paradoxom je, že Taliani za kilo živej váhy pred rokmi platili 2,9-4,2 eura. Dnes je to len 2,2-2,4 eura. Správne píše predseda,že to nie je biznis, ale darovanie. Za kilo vlny 0.2 eura atď. Nechcem ďalej pokračovať len sa pýtam, či by si aj Slovák za túto cenu nedoprial na veľku noc také fajné mäsko?? Prečo sme takí hlupáci, že von predávame mäso pod cenu,ale našich dobre ošklbeme. Posúďťe, neminulo by sa to mäso aj na našom trhu za tú taliansku cenu a nie za tých 47 euro, čo dal Jarco za jahňa?
No a ešte sa v článku píše, že keď mláďatá odvezú sú ich matky 3 dni ako bez duše. Neodsudzujte ma,ale tie jahňatká teraz často ukazujú aj v telke, sú strašne zlaté a milé, ja viem,že to by sme museli byť všetci vegáni a ja teda mäsko ľúbim tiež. Je to vraj ľahké kvalitné mäso zo zvierat chovaných na prírodných pastvinách bez chemic. hnojív. A dľa predsedu družstva je také kvalitné, že sa dá pokaziť len nesprávnym varením. Tak Jarco, držím palce k veľkonočným pochúťkam a verím, že sa s nami podelíš o recepty a že sa ti vydaria!

@zareaguj


Diskusia k téme

nbert
ja osobne som sa s jahnacinou stretol az ked som pricestoval do anglicka a tiez mi to bolo vzdy divne preco sa na slovensku jahnacina je tak zriedkavo. Ved sme predsa narod valachov. Je sice pravda ze jahnacina ma prirodzenu ovciu pachut (ktora mne zo zaciatku nesla) ale spravnym sposobom varenia a vyberom ingrediencii sa to da vyuzit a urobit tak este atrativnejsie jedlo.
jahnaci kebab na grile, jahnacie kotlety s bylinkovou korkou, rezne so zeleninovym ragout....
Pritom je na tych farmach tolko potencialu a maso je ocividne kvalitne kedze sa tolko vyvaza. Hanba a skoda.
evas13
Dobre píšeš Tinca, každý by nakupoval za babku a naša cena práce nemá pre nikoho hodnotu. Jedno je isté nevieme sa predať.
S jahňacinou som sa stretla v prvej polovici roku 2000 a kupila som ho za cenu hovädzieho mäsa, čo v tú dobu ešte nebolo až tak veľa a môžem povedať, že to bolo výborné mäsko. Čo som sa čudovala vôbec nezaváňalo baraninou. Určite by som si ho rada dala aj viac krát, ale v tej cene akej som ho kúpila prvý krát.
babidka
bohuzial , my to nedokazeme vyriesit . keby nasi obchodnici za slusne ceny kupovali a nasledne za slusne ceny predavali nase maso , nebolo by o com diskutovat ...ale zjavne sa nasi predajcovia nedokazu dohodnut s nasimi chovatelmi ....poznate to oblubene heslo " zloz na koho moz "/ preloz na toho na koho koho sa da /
egreska
my sme minuly rok začali chovat ovečky,vlastne nam ich choval svokor na dedine,na zimu sme mali fantasticke masko a vobec nepachlo..tento rok ideme kupit jahnata znovu.A ešte na jesen zvykneme kupit aj kozliatko,aj to je vyborné a zdravšie ako bravčovina..ale myslim si ze by tie zvieratka mali byt pomerne mlade -vlastne od jari do jesene inak asi maso pachne...
evusik
ja som raz dávno jedla jahňacinu v reštaurácii a skoro som sa povracala, odvtedy ani zanič. Až raz sme robili jahňacie takto na jar na jednom stretnutí a bola to fantázia, odvtedy som jedla jahňacinu aj kozľacinu už mnohokrát a je to fakt delikateska. Skutočne záleží len a len od kuchára.
Čo sa týka chovu oviec na Slovensku, tak je to fakt smutné, my by sme si tiež kúpili ale 50 € je na nás moc. Ale ono je to tak nielen z ovcami, kúpte poriadne slovenské jablká v obchode ..... cena vysoká a ešte sú aj z dovozu, že dovážame pomaranče ... ale jablká? je to smutné.
bozulka
Moje skúsenosti sú také,že jahniatka aj kozliatka sú vynikajúce,ale skutočne len mladé.Keď sú staršie potom treba dať pozor lebo ten puch robí tuk,treba všetok tuk aj blany očistiť.Staršie zvieratá je dobré naložiť do byliniek a nechať odpočinúť.
A potom je to o zvyku a neoškliviť si dopredu-baranina FUJ.Staršie zvieratá sú najlepšie na guláš.Problém bol aj vtom,že mladé kusy išli na export a k nám sa dostali "staré/ a starý baran ten sa tuším ani nedá ochutiť...!
tinca
nbert,hnď som si myslela,že si profesionálny kuchtík, tak prihoď nejaký dobrý receptík na jahňacinu. Nech sa tí darí!!!
honestka
Ked som doma mala jest jahnacinu, kozla ci zajka, tak som bola hlupucke decko a odmietala casto...
Ked sme prisli sem, po ochutnani nas na to ani nemusel nahovorit kamos, ktory ich kupoval od juhoslovancov a dodnes si ich obcas robime, dokonca som sa naucila aj celu ovecku rozobrat, hehe...

Nbert ma pravdu, malokedy sa to maso da zle urobit, chuti uzasne, NEMA PACHUT- staci ho dobre prespikovat dat par byliniek-medzi nimi by nemal chybat cesnak a rozmarin.
Ja som ho zvykla robit aj ako "Wellington" (v listkovom cesticku a bolo mnamky).
Proste jednoduchym pomalym upecenim, ale s roznymi prilohami mozete ziskat jedlo, o ktorom sa vam bude snivat.
sovka62
Tinca, veľmi dobre si to napísala. Poznám Pucov, dokonca poznám predsedu družstva (od detstva - sused z Petržalky a manželov spolužiak z vysokej školy). A k cene jahniat u nás - mám pocit, že tie, ktoré sa u nás predávajú sú dovezené. Možno naše vlastné, ktoré sme najprv v živom stave vyviezli a potom sa k nám vrátili už spracované. Na Slovensku sme mali jediný bitúnok na porážku jahniat a oviec v Sabinove a myslím, že ten už dávno skončil. Tak kto by ich u nás porazil a dodal do hypermaketu? Pri dnešných hygienických predpisoch nestačí zobrať do ruky nôž (čo ale považujem za správne). No a taká okružná cesta niečo stojí, čo sa samozrejme musí odraziť v cene.
milan2
Neviem, čo je na tom pravdy, ale počul som, že jahňatá treba porážať na jar, keď sa ešte nepasú. Po zime, keď jedli seno sa ich telo vyčistilo a nepáchne, ale keď sa už začnú pásť na čerstvej tráve, vtedy vraj ich mäso páchne. Samozrejme najlepšie mäsko majú mladé jahniatka, ktoré ešte cicajú len mlieko a najviac smrdia staré barany, hlavne ich tuk, ako píše @bozulka.
sovka62
Jahňatá dodávané na veľkonočný trh sú len mliečne, teda kŕmené len mliekom. Ale nalejme si čistého vína. Liter ovčieho mlieka predávajú chovatelia spracovateľom po cca po 1€. Jahňa na 1 kg prírastku (teda aby pribralo jeden kilogram) spotrebuje 5-5,5 l mlieka. Predávajú sa v živej váhe za 2,2-2,4€ za 1 kg, takže si ľahko každý spočíta, že chovateľ si nemôže dovoliť nechať jahňa pod ovcou. Odstavujú sa hneď, ako vypijú mledzivo, potom sa kŕmia vo vode rozpustenou mliečnou náhradou. Nechcite si ani predstaviť, čo sa deje v maštali, keď sa jahniatka odstavujú. Ale žiaľ, taká je ekonomická realita chovu oviec na Slovensku.
tinca
Sovka, prehovoril odborník, klobúk dole, ja som chemik, ja som napísala len odvolávajúc sa na ten článok. Ale je to kruté voči tým malým jahniatkam ,ako píšeš čo sa deje v maštali. Ja som diskusiu chcela rozvinúť tým smerom, že aj slovač by si zaslúža jahňa za primerané ceny, lebo nie každý si môže dovoliť dať za jahňa 50 euro. Prepáč Sovka, aj keď je to len raz do roka, ja som sociál.cítiaci človek. Dnes je s prácou stále horšie a horšie a matka,ktorá má napr. 3 deti, si rozmyslí, či kúpi na veľkú noc jahňa,alebo či mu kúpi jogurt, chlieb, banánik...a.p. A ďalšia vec je, že kvázi by som si ho mohla ja dovoliť, ale čo by som sama robila s toľkým mäsom. Ale jahňacina je strašne fajná, ja si pamätám, keď bola kedysi za normálnu cenu a moja mamina ho často robila /kupovala celé krásne stehno/. A vôbec neboli rozdiely v cene /aspoň nie také rapídne ako dnes/medzi hov., brav. jahňacinou, divinou a.p. Ale to je na dlhú diskusiu....
hubata
Veru tak: prvé čo sme si dali vziať bolo poľnohospodárstvo a pritom koľko nezamestnaných by sa tam dalo zamestnať !!!! Kdeže sú naše konzervárne, mraziarne, mäsopriemysel, hydinárne, čokoládovne a to nepočítam ešte ťažký priemysel !!! Pritom pojeme všetok odpad z EÚ. Aféra strieda aféru, niekto bohatne na tom že riskuje s našim zdravím (posledne sú to tie dioxínové vajcia z Nemecka). Krajinu nám devastujú diaľnice po ktorých politici dovážajú do obch. reťazcov to čo my by sme mohli mať doma a za lacný peniaz: potraviny.
dellawar
Na Slovensku niečo strašne smrdí, ale jahňacina to určite nie je.