Varenie

Hovädzie zadné

Čaute všetci,

prosím Vás o radu, dnes som sa pokúšala piecť hovädzie zadné podľa tohto receptu
 varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-pecene-fotorecept/2350...

aaa neviem kde sa stala chyba, keď som ho už začala krájať, vyzeralo ako na obrázku (len ešte menej ružovšie, lebo som ho tam nechala dlhšie), vytiekla z neho všeetka šťava no a bolo tvrde, príborovým nožíkom sa krájať nedalo...

Aj by som sa na tom zasmiala, ale ide ma poraziť. Kde som urobila chybu? :-(

Dala som ho tam zas a som zvedavá ako môj prvomájový obed dopadne.. asi to tu zabalím a pozvem priateľa na obed :D

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia68
Piecť hovädzie 15-20 minút je podľa mňa ozaj málo.Niekedy pečiem aj 8O min. a ak natrafíš na staré hovädo.....,tak smola.Ostáva len dopiecť a nakrájaj na tenké kúsky.Tak nech sa vydarí :-)
alena45
@elektra neuviedla, aký dlhý čas to mäso postupne opekala, dá sa za 3 minúty, dá sa za 10 a viac. @elektra sama píše, že neopeká na silnom ohni, lebo mäso prská. Poriadne opečené mäso potom naozaj stačí dať len dopiecť do rúry. Možno tam je chyba. Len neviem, prečo si toto neuviedla pod recept, kto si bude k receptu hľadať diskusiu ?
babidka
Presne chapem ako sa citis - ocakavanie sa nesplnilo :-((
Maso sa praveze nemalo piect dlhsie .Mozno si ho mala este viac nechat odpocinut a krajat naozaj na tenucke platky -skoro ako sunku . Dlhsim pecenim mu veru nepomozes :-(( Ked som to robila pred niekolkymi rokmi prvykrat , tiez som si myslela , ze bude lepsie ak bude viac prepecene .Zbytocne -maso ostalo suche a tvrde ako koza z topanky .Az som si nasla v casopise Apetit recept - takmer identicky ako ho tu dala @elekra /akurat tam bol ovela vacsi kusisko masa/ a tam prave zdoraznovali , ze maso sa nema pridlho piect aby ostalo ruzove a stavnate . Podarilo sa .Manzelovi sice nechutilo lebo mal pocit , ze je maso surove ...Neskor som viackrat jedla v zahranici pecene hovadzie a vzdy to bolo take : ruzove , stavnate ...a pre nasinca "kus surovej hovadziny":-) V americkych kucharskych knihach som tiez nasla podobne recepty /kratke a intenzivnejsie pecenie/ a potom zasa recepty staroanglicke - ked sa hovadzie zadne nasledne po opeceni dusilo uplne pomaly niekolko hodin na nizkej teplote za staleho podlievania . Ale to je uz zasa iny recept .

sandraviglasova
ach jo, ako píšeš @babidka mäso bolo po dopečení také tvrdé, že sa nedalo jesť (a to som ho dopekala ani nie pol hodku).. takže z obedu nič :-(
teraz na to rýchlo zabudnúť..
@alena pod recept som to nedávala preto, lebo kým by to tam niekto našiel a odpovedal na moju reakciu..
megdesign
Tak tak.... Hovadzie maso piect kratko a intenzivne, dusit pomaly a dlho ;)
Rovnako tak aj divina...

Krvavy steak je super, ale z prevereneho masa....
evanaaa
Ja som hovädzie mäso síce nepiekla, ani by mi také polosurové ( alebo poloupečené?) nechutilo, ale som dusila obložené zeleninou v rúre a podlievala, neviem, aký je to rozdiel, no bolo to na sviečkovú, len neviem už, či stehno alebo pliecko a určite som ho mala v rúre dlhšie ako hodinu....vysušené ale nebolo ( potom sa ešte pokrájané prevarilo v omáčke).
jozka2
sandraviglasova a mala si dobre vyhriatu ruru?Rura musi byt vopred dobre vyhriata,lebo cas a postup ako robi @elekra zodpoveda presne tomu ako vyzera jej maso na obrazku
sovka62
Neviem, aký veľký kus mäsa si mala. Robievam približne kilo, opečené vložím do vyhriatej rúry na 25 minút. Nekrájam ho hneď po vybratí, zabalím ho do grilovacieho alobalu a nechám "dôjsť" ešte cca 15 minút. Až potom krájam, veľmi ostrým nožom na tenulinké plátky (ako píše @babidka ). A áno, to nie je a ani nemá byť mäkké mäso ako vo sviečkovej alebo guláši. Ale nakrájané na tenko nie je ani tvrdé, príborovým nožom sa krájať dá.
jujoska
moze to byt aj kvalitou masa, ak je maso so starsieho zvierata - kravy, tak z neho makky platok nebude. A tiez by malo byt vyzrete, na to ze ho taketo kupis u masiara sa ale u nas neda vobec spolahnut, takze si ho treba nechat dozriet doma v chladnicke, cca tyzden, dobre vzduchotesne uzavrete bud vo folii, alebo idealne zavakuovane.
rulik
za 15-20 minút neupečieš ani bravčové nie to ešte hovädzie a to ani keby bola sviečková,
sandraviglasova
@jozka , áno, rúru som mala poriadne vyhriatu, na to si dávam pozor.. @sovka , mäso malo niečo cez pol kila, cca 600g.. no, mala som sa asi najskôr opýtať, ako ho robíte vy skúsenejšie ženy :-) ono bolo krásne, keď som ho prvý krát prekrojila, ako ho mala @elekra na obrázku, ešte trošku viac dopečené, lenže všetko z neho vytieklo.. :-( nôž som mala dobre naostrený, ale aj tak mi to šlo ťažko odkrojiť, tak možno bolo aj staršie. @jujoska , čo znamená "byť vyzreté"? Kúpila som ho v masiarni vo Zvolene.
@rulik bolo to tak v tom recepte, aj aj tu baby potvrdili, že pečú aj tak krátko..

Ešte sa Vás opýtam, keď som kupovala karé v supermarkete, bol skoro na každom sinavý fľak, akoby "modrina". Nie nejako výrazný, ale dal sa vidieť. Kúpila som taký, na ktorom nebol. Ale keď som ho doma krájala, bol taký fľak vo vnútri mäsa. A keď som sa teraz v masiarni obzerala po karé a krkovičke, tiež mali také "fľaky". Čo to je?

Ďakujem Vám za odpovede, veľmi mi Vaše rady pomôžu :-)
elalea
Ta "modrina" bola zrazena krv.nic sa nedeje,ked sa taketo maso rychlo spracuje a tepelne upravi.ale ak sa da,vyhybaj sa takemu masu,lebo krv sa rychlejsie "pokazi".aj pre to sa napr.na zabijacke ked sa zachyti krv hned zasoli,aby sa nezrazila a neskor nepokazila vyrobky do ktorych sa pridava.
rulik
na reze karé či už s kosťou alebo bez sa občas vyskytne také akoby perleťové sfarbenie, ak nemá iné chyby ako zápach sliznatosť a pod je to v poriadku