Varenie

Hkbarbie sojova omačka

turanec - fotkaturanec, 4. mája 2010

Zlatko ja mam jednu prosbu /asi/za mnohe kuch.Keby si niekedy ak budeš mat čas a chut po slovensky a po lopate niečo napisala ako si vybrat soj.omačku ked slovak pride do činskeho obchodu v Blave v tom velkom množstve soj .omačok.Ktore dat do polievky ktore do šalatov ktore do masa. atd.Ja poznam svetlu, tmavu, sladku, ochutenu, marinovacu tamari ,atd.Tie su mi jasne ale tie obyčajne predsa musiš sa podla niečoho rozhodnut ktoru kupit alebo maš doma všetky druhy soj omačok?
Alebo je to tak ako s bielim vinom mam v regali 10 druhov vin a vyberem si jednu značku ?Alebo ocot ja som v predajni videl aj 8 druhov octu ryžoveho a teras ktori kupit?Alebo kupim jeden podla financi a ten dam všade tam kde je napisane ocot?
Ja viem to by bola debata asi nie na jednu kavičku ale viac ale ak sa da tak skus napisat.
ako si vybrat? Dobra rada nad zlato Vopred dakujem za čitatelov Varecha Určite je vela čo čakaju na odpoved Dik

@zareaguj


Diskusia k téme

turanec
Aby som nezabudol ten ryžovi ocot čo si mi poradila na jarne zavitky už mam dom.A tak už v najbližšej dobe tu omačku spravim podla teba a určite napišem ako chutilo. Cmuk
jezibabka1
no na toto sa teším, lebo ja pre istotu používam len sojovku klasik alebo sladkú:))))))))
hkbarbie
:-) turanec - potesil si ma otazkou a zaroven som sa aj usmiala :-) aj ked ja nie som ziadna odbornicka, za tie roky som sa uz medzi Cinanmi cosi naucila, tak si cenim, ze sa pytas prave mna :-) Na tvoju otazku mam celkom jednoduchu odpoved, aku som pred rokmi dostala od svojho muza a svokry - sojovu omacku iba Kikkoman (aj ked je japonska, ale je najjemnejsia a najchutnejsia). Zo zaciatku som tiez tapala v obchode a vypytovala sa obchodnikov a nakoniec som prisla k takemuto zaveru - ocot do cinskeho jedla iba Chinkiang alebo akykolvek cinsky, teda "made in China" alebo "made in Hong Kong", rybaciu omacku "made in Thailand", teda omacky vyrobene v tej krajine odkial to jedlo pochadza. Viem, ze "domorodci" co tu omacku vyrobili budu vediet co je dobre a co nie do ich jedla. Mas pravdu, ten vyber je obrovsky a ked mam na vyber 10 znaciek a neviem sa rozhodnut, kupim vzdy co je cenovo niekde uprostred. Cinania, aspon ti v Hong Kongu, maju tendenciu kupovat to co je najlacnejsie, ale ja az tak nesetrim :-) Co sa tyka sojovej omacky, tak na varenie pouzivam vzdy tu tmavu "dark soy sauce". Ta svetlejsia "light soy sauce" sa pouziva na namacanie uz hotovych jedal, teda ako priloha k jedlu a nie je sucastou jedla pocas tepelnej upravy. Svetlejsia omacka je ako "extra virgin olive oil" a tmava sojova omacka je akoby "olive oil", teda na varenie. Tie ine ochutene sa uz potom skor pouzivaju do salatov a konecnych omacok ako priloha na namacanie. Marinovacia "tamari" je japonska a osobne som ju este nepouzila, ale predpokladam, ze bude na marinovanie ryb. Zajtra grilujem na veceru lososa v japonskej omacke teryiaki - 80 ml sojovej omacky Kikkoman, 100 ml sake (japonske ryzove vino - podla mna skor ryzova vodka), 50 ml omacky mirin (sladke sake na varenie) a 2 PL cukru. Toto vsetko privediem do mierneho varu, aby sa rozpustil cukor. Necham vychladnut a marinujem lososa na 10 minut. Potom uz len rybu opeciem na grile. To len taka perlicka :-) Ale da sa kupit uz aj hotova teryiaki a vyraba ju moj oblubeny Kikkoman :-) Povedala by som, ze Amoy a Kikkoman maju omacky velmi dobre a kvalitne. Ale nic sa nestane ak sa budes riadit penazenkou. Ako som uz povedala, do japonskych jedal davam omacky vyrobene Japoncami, do cinskych od Cinanov, thajske od Thajcov. Zelam ti zabavu pri vareni a kludne sa pytaj, ked budem vediet odpoviem, alebo sa opytam inych, odbornikov tu mam dost :-)
turanec
hkbarbie moc dakujem konečne v tom mam zasa o niečo jasnejšie
Ja som vedel že to napišeš po lopate a bude tomu viac kucharok rozumet Mne to moc pomohlo Nechcem otravovat ale ešte ten receptik na šanghajske cestoviny a už môžem kludne spät. A na grilovačke si na nas varecharov spomen Cmuk
turanec
hkbarbie jeden recept pre teba osobne ale neviem či tam budeš mat nato veci.
1 obyč.slov rohlik nakrajaj na kolieska asi 0.5 cm
akykolvek tvrdy syr npr. aidam nakrajaj na približnu velkost ako rohlik len o niečo tenšie Zober špajdlu a napichuj na nu raz rohlik a raz syr na dlžku panvice .Začinaj rohlikom a konči tiež rohlikom ako živanku.Potom to obal v klasickom trojobale a vysmaš ako vypražany syr.Neboj on sa nerostečie lebo nasiakne do toho rohlika k tomu daj klasicke hranolky a tatarsku omačku Musiš vyskušat.Treba to hned konzumovat.Možeš si to spravit aj do zasoby jednoduche a skvele Dobru chut
turanec
hk barbie a manželka ešte jeden pre teba a tvoje deti
Uvar klasicku krupičnu kašu daj na plech Hrubka podla množstva a rozotriet.Posypat škoricou a dat zapiect Nechat vychladnut a krajaj ako zakusok Sama budeš prekvapena a hlavne deti a manžel ani nehovorim Doma nikomu nehovor upeč a ani nebudu vediet že je to krupična kaša.
To su receptiky len pre teba ale ked skusia aj ostatne nič sa nestane.
turanec
Jasne skušajte ale potom napište ako chutil Ale budete prekvapene.Hlavne je to lacne rychle da sa to spravit do zasob Len vysmažit a hlavne nie je špinavy žiaden riad.Je to sice trohu kaloricke ale čo už no nie?
turanec
hkbarbie zabudol som ta kaša musi byt husta ale taka aby sa dala rozotriet
2010
hkbarbie,
cakal som na tvoju odpoved mas 100% pravdu aj ked je Kikkoman podstatne drahsi , kvalita je vyborna u nas sa pouziva len ta.
Ja by som osobne nikdy nekupoval sojovu omacku napriklad nemecku ci slovensku atd.je to vyhadzovanie penazi a vacsinou je to len slana gebuzina co sa snazi daco napodobnit.
U nas sa nepouzivaju ziadne specialne zmesky to sa da vsetko cerstve namiesat.Jedine inu sojovu omacku mame Indonezsku sladku tzv. Kecap Manis.
stefani11
No ja sa tu na staré kolená učím takéto všeliake finty.Nuž čo človek sa celý život učí...
bozulka
Ďakujem aj ja Barbie ,už viem prečo kupujem Kikoman okrem toho že mi najviac chutí.
@turanec a čo mi mne sa tie recepty tiež veľmi pozdávajú a mám syr už dlhšie v chladničke a treba ho zpracovať,už viem čo bude na večeru.Ďakujem.
bozulka
Ešte som zabudla,ja používam na rohlíky keď sú staršie-strúhaný syr zamiešam do vajec ,okorením podľa chuti /čo ma v ten moment napadne/ rohlíky rozkrojím po dlžke na polovicu namočím do zmesi a vysmažím.K tomu sa môže použiť tatarka alebo vlastná omáčka.Keď to robím na raňajky je k tomu čaj a keď na večeru tak trebars biele vínko.
babidka
este doplnim @hkbarbie : Kikkoman sa da kupit aj u nas / dnes som ju dokonca videla v obycajnom obchode / v mensom 200 ml baleni za cenu asi 2 eura . ja som si predtym nosievala alebo dala doniest z HK takmer vsetko na azijske jedla . ale vsimla som si , ze posledny rok sa da vacsina veci kupit aj u nas , staci sa poobzerat v supermarketoch . aj Metro ma velmi dobry vyber , tam vsak mavaju skor vacsie balenia/ 500 az 1000 ml a pod./ a ked nevarievate take jedla castejsie , tak sa to velmi nevyplati . ale tie prisady zasa mavaju dlhsiu dobu trvanlivosti:-)
turanec
Velmi pekne dakujem a som rad že vas tato tema zaujala
tak ako mna.
turanec
hkbarbie nechcem otravovat ale slubila si jeden recept s tou oharkou dakujem
marlen
vďaka za tipy na kvalitné koreniny a @turanecovi , za jeho dôsledné vypytovanie, aby sme všetci zmúdreli:)))))@babidka , prosím, okrem metra v ktorom obchode? ja som nevedel nájsť, tak im urob trochu bezplatnej reklamy, alebo sa môžeme hrať a napíšeš šifru, ktorú budem lúštiť:)))))
hkbarbie
@turanec diky krasne za recepty, vyskusam! a este diky za trpezlivost, shanghajske studene rezance so sezamovou pastou a uhorkami som uz hodila na varechu, len cakam na odsuhlasenie adminom. Ale robila som ich asi pred hodinou a su vyborne :-) dufam, ze budu chutit :-)
turanec
Moc dakujem tie receptiky čo som napisal vyskušaj su fakt dobre a to manželka da iba naj naj ludom Uvidiš že sa budeš čudovat a ani manželovi nehovor že to je krupična kaša A po vychladnuti ich môžeš natriet aj mar.džemom ako kto chceLen neviem či tam dostaneš kupit všetko nato aj ked je to jednoducheZ tej tahiny pasty robievame cicerovu pomazanku/humus/dufam že je to ona.
Pre slovakov môžete nakupovat na adrese www.orientfood.sk
Ja som našiel par receptov ako šanghajske cestoviny ale nikde som nevidel že by sa davala tahina pasta tak som zvedav.Takže dakujem To je slabe slovo pre teba a 2019.
babidka
@marlen , Kikkoman sojovu omacku 200 ml som konkretne videla tento tyzden v Coop Jednota v Snine aj v Bille . Cena bola nieco medzi 2-3 eura . Tak ked je to u nas , tak bude asi vsade :-))))
cukrarka
mila hkbarbie.... len nás na Slovensko ohuruješ receptami z HK,, .. len tvoje recepty zo Slovenka resp. Europy, ako vieš prezentovať v HK... a aký je naň ohlas by si sa mohla vyjadriť... lebo tvoje cítenie pre azijskú kuchynu je len papierové....ochucovadlá a polotovary dokáže každý prezentovať...
turanec
Moja mila cukrarka ved nas prosim ta nechaj dopisovat s hkbarbie
Ja som rad že si spolu mame o čom pisat a ak ty to vadi o čom si pišeme tak maš dve možnosti bud sa nezapajaj do našej diskusie alebo chod pozerat pornostranky nič v zlom ale predsa o čom si pišeme to je naša vec.A hkbarbie ja ta prosim nedaj sa znechutit vždy sa najdu ............. nič v zlom cukrarka.
hkbarbie
mila @cukrarka na to kolko toho vies o vareni, sudim z tvojich komentarov na vacsinu receptov na vareche, si sa zmohla akurat tak na publikovanie jedneho receptu. Podla toho sudim, ze mas bud obmedzeny pohlad na dnesne svetove varenie, alebo si leniva a o recepty sa nechces podelit. A podla zakona "podla seba sudim teba" sa teda necudujem, ze mas taketo negativne pripomienky. Lebo lahsie je kritizovat ako nieco vytvorit. Len preto, ze som Slovenka neznamena, ze mam v genoch iba chut na zemiaky, kapustu a fazulu so smekom slaniny. Ale aby som ta vyviedla z omylu, pri tvojej najblizsej navsteve Hong Kongu ta pozyvam k sebe na veceru, kde ti uvarim z polotovaru taku pikantnu veceru, ze moje papierove citenie ti precisti nielen chute, ale aj mysel. A na zaver, mne ked sa nejaky recept nepaci, pomyslim si svoje a nekomentujem. Navrhujem drzat sa hesla "zi a nechaj zit".
michsamant
som sa dnes vratila k tejto diskusii, poriadne si precitat aka to sojova do varenia, dakujem za rady!
turanec
Ahoj hkbarbie zajtra to je v nedelu ideme s manželkou na tie jarne zavitky s tou tvojou omačkou a potom napišem ako to dopadlo.Srdečne ta pozdravujeme spoločne s manželkou .Len nevieme ako napisat iba tebe