Rôzne

Farbenie veľkonočných vajec

spetkasoli - fotkaspetkasoli, 22. marca 2013

ahoj dievčatá, poraďte mi. Čím bych mohla obarviť veľknočné
vajíčka, ale bez chémie? Od susedky som dostala 2 plata
domácích vajíčok a nerada bych kazila farbenie chémiou, ktorej
máme v každom jedle až až. Díky a majte sa pekne:)

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
šupky z cibule - hnedá, cvikla - červená, zelinky - zelená. alebo gázou pripevniť na vajíčka nejaké pekné lístky a zafarbiť v cibuli, to sa mi páči najviac. nakoniec vyleštiť mastnou handričkou.
matata1
Žltú farbu získate varením rasce, cibuľových šupiek alebo mladého ovsa, terakotovú vylúhovaním potlčenej tehly, fialovo-červenú dosiahnete vývarom z cvikly, oranžovú až hnedú farbu zasa vyvarením šupiek z červenej cibule, orechových listov a škrupín a dubovej kôry, svetlohnedý odtieň vývarom z ruského čaju, zelený varením mladej trávy, ďateliny, špenátu alebo petržlenovej vňate a modrú vývarom zo sušených, príp. zaváraných čučoriedok.
alebo  tortyodmamy.sme.sk/node/8934...

prípadne opýtaj uja Googla, je tam toho mnoho :o)))
kimlo
Vyšlahat brezovou vetvičkou alebo žihľavou do ružova.. :-)
arasidka
ty asi myslíš plné vajíčka, uvarené na tvrdo. Pretože mne na farbách až tak nezáleží, maľujem výfučky. Ale skutočne mám najradšej a ľuďom sa najviac páčia tie, ktoré varím v cibuľových šupách. Niekedy ich robím zelinkami tak, ako ti poradili, niekedy ich uvarím len v o vývare zo šúp cibule a následne na ne maľujem, ostrým hrotom noža vyškrabkávam.
arasidka
toto, čo je na avatare, je namaľované väčšinou centropenkami alkoholovými, a inými farbičkami, no ale to sa nedá zaradiť medzi farby bez chémie :))
matata1
@kimlo tak si ma pobavil, že mi preskočilo... čiže malo byť: aj tak sa dá...
kika1212
@ kimlo, no poradíš ty poriadne? Ale aj to je dobrá rada. Ale ja by som nechcela len tak do ružova... Teraz raď. @ matata1, nie si sama. Z ich zdravého humoru nám viacerým preskakuje - ale v dobrom. Nech žije zdravý humor.
kimlo
@kika1213 ešte sa dajú na modro, keď sa privrú do rebríka, ale s tým majú skúsenosti nešikovní maliari izieb...
radost
humoru v podobe @kimlo sa tu zišlo...lepšie ako ingrediencie a chyby opravovať...ked ozveš sa vtipným slovom-nikto a nikdy nemôže banovať...:-))
havino
došla som sem kávu vypiť, prvý glg a som sa skoro zadusila @kimlo kvôli tebe :-)))))))) aj s tvojím rebrík, však som si to hned predstavila
:-)))))
pivonka
@arasidla , ty si umelkyňa, ja len zírám. Zvykneš meniť svoj avatar a naposledy si ho mala taký krásny, že som dúfala, že ho už nezmeníš. Zmenila si a som zas unesená. Dúfam, že po sviatkoch, ak zmeníš, sa zasa vrátiš k tej nádhernej výšivke.
arasidka
@pivonka , chcela som len názorne ukázať, ako ja maľujem kraslice :)) A teraz avatar pre zmenu zase zmením :)) a po sviatkoch sa vrátim k mojej Važčianke.
radost
@arasidka
matke tvojej sa vydarilo dievčatko šikovné...pre tvoje ruky nič nie je nemožné..!!
spetkasoli
tak vám všetkým moc a moc ďakujem a @kimlo , ty vtipálku jeden, brezovej vetvičky by si mi nadelil, no však počkáme si po velkej noci, či sa nám pochválíš s vajíčkami namodro a vieš ty čo? Tvoje semiačka mi už pučia a len čo sa oteplí, budem šupať do zeme a potom sa ti pochválím, čo sa mi urodilo. Prajem všetkým pekný pozdrav z Pardubíc:))
irenaw
:-))) mám tušenie, že ružové ani modré mi doma neschvália...
belka2
prisla som si k vam oddychnut pred spanim. no zda sa, ze este aj v posteli sa budem smiat. dakujem vsetkym za prijemnu spolocnost.
kuchticka
@arasidka - chvalim a obdivujem. Okrem poezie este maliarka a co dalsie vies tak dobre okrem starosti o tvoju mamu, humorneho rozpravanie a starosti s rasidom (skor radosti). ? :-)))
gordonko
@kimlo ved aj siktýnskú kaplnku tak vymaloval Michalangelo .... cvakol si vajka do rebrýku až od bolesti videl všetkých svätých a potom ich iba štetcom omaloval
arasidka
@kuchticka , ná šak v mojém veku vím teho hodne, ale šak uš opčas aj néčo zabudnem. Prej to sa stáva aj v lepších rodzinách ! :)
No ale predsa - práve dokončujem pätnástu pletenú deku , ktorú už mamina nevládze dokončiť, ledva urobí jeden riadok - podotýkam, že na okrúhlych ihliciach je 300 očiek!!! Tak ešte asi niekoľko cenťákov a môžem kúpiť oku lahodiacu deku, a to zošijem spolu aj s pletenou dekou tak, aby aj ten lem vyzeral pekne.
Pletená časť je pásiková - vzorová a kúpená deka bude jednofarebná. Nič lepšie na zakrytie tel od jari do jesene nepoznám. Cez víkend deku trošku preperiem a basta fidly. Ak ideme na dovolenku - berieme ju zo sebou, hoci aj k moru, vždy nájde svoje uplatnenie.
ericka
Ja varím vajíčka v šupke z bielej i červenej cibuli,potom ich namastím kožkou zo slaninky,no a nalepím na ne nejaké veľkonočné motívy...