Varenie

Ej, keď forma dobre nepečie!!!

arasidka - fotkaarasidka, 23. novembra 2010

To by neboli Vianoce, aby u nás nevoňali oplátky, chrumkavé trubičky. Ale poznáte to! Rok je dlhý, forma na pečenie leží kdesi v kúte komory a čaká na svoj čas. A just keď prídu tie chvíle, keď ju treba vytiahnuť, zahapruje, a už sú Vianoce ohrozené - čo s ňou je? Veď minulý rok ešte piekla a jak dobre! A začne sa kolotoč , telefonáty, pokusy znovu a znovu formu ohriať , ale čo keď tá potvora akosi nehreje a nehreje, len syčí, ale to syčanie je akési iné, slabé, alebo sa oplátky prilepujú, trhajú.... no slovom, na porazenie.
Tieto posledné dni som sa mohla ja i moja mama zblázniť. Telefóny častejšie vyzváňali, ľudia sa pýtali, či pečieme i tento rok... jasné, že by sme piekli, ale nemáme na čom. Nebudete veriť, ale jedna po druhej zahaprovali obe formy. No veď, tá mamina je už skutočne zrelá k tomu, aby s ňou boli problémy, ale čo tá moja? Veď sme si na seba iba zvykali.
Ale keď je zúfalstvo na hrani noža, a človek sa chytá aj slamky, dostala som dobrý nápad:"Tak ja teda zavolám rovno výrobcovi, hádam mi hlavu neodtrhne, možno mi predajú novú, alebo možno opravia starú".
Ani som sa nenazdala, že naše rozhovory budú trvať aj tri dni.Po prvej rade nasledovala druhá, potom tretia a akosi sa to vždy trochu napravilo. Ale na tretí deň - konec - ani "ň", bolo treba konať.
Čo to budem naťahovať - pani Ondrisková z firmy Magropom zavelila:"Zbaľte formu a pošlite mi ju, alebo sa dohodneme na termíne a príďte, pozrieme sa na to".
Výsledok? Dnes sme s mamou napiekli okolo 4OO kusov, tá naša kovová "mariška" ide ako nová.
Jednoducho, sadli sme do voza, a už aj sme turovali do Lipovej - hen až z Pezinka. A bola nedeľa! A vzali sme aj nášho psa... ani na formu sme nezabudli.
Dnes končí pondelok - ej, ale sa mi uľavilo! Zase to u nás voní vanilkou!
Som vďačná obom manželom Ondriskovým, že mi pomohli a veľa vecí mi vysvetlili. Jo jo jo, ženy zlaté, ono to nie je len tak - o formu sa treba starať, a hlavne - návod na obsluhu neodhadzovať.
A to som si myslela, jaká ja som fachmanka, že viem oplátky dobré upiecť... ale to nestačí, keď máš vodičák , na čo ti je, keď sa o auto riadne nestaráš? Skape ti a môžeš chodiť pešo, alebo stopom.
A ešte čosi - nestačí len podľa receptu, ktorý sme niekde získali , zarobiť cesto...ono je to väčší kumšt. Moja stará mama mi vravievala:"Dievča, ešte veľa mechov múky pokazíš, než sa naučíš dobré oplátky napiecť!" A mala pravdu, ono už mi to ide, nemusím sa hanbiť a vyzváňanie mobilu o tom tiež svedčí, ale pravdu povediac, pokým nerozumieš aj svojej kovovej "Mariške", nemôžeš si povedať, že si "dobrá pečiarka".
Dobrá rada pre Vás, ktoré chcete piecť oplátky:1. na múke nešetrite, musí byť výberová špeciál OO, a nie tie coopácke akciovky.
2. Ak pečieš rovné oplátky, nenaondi tam kopec cukru, uškodíš tým cestu a takisto aj forme, lebo zatne zuby a neotvoríš ju len tak ľahko,
3. formu treba čistiť nielen keď končí sezóna, ale častejšie
4. a opatrne s prenášaním formy, to nie je poleno
5. ak máš dobré cesto, veľa vosku neminieš,
6. ak máš okraje jak vamberská čipka, uber z masnoty a hlavne , zatváraj formu jemne s citom a nepúšťaj ju razantne dolu jak keď šnicle pečieš,
7. ja zásadne používam kryštál cukor, mne ten práškový chutí ako keby v ňom bolo viacej škrobu ako sladkosti
8.dobré rodinné recepty sa nezverujú nikomu, /aspoň nie v našej rodine/, to je ako s tajomstvom kuchára - a môžete si o tom myslieť čo chcete :)))
Nech sa vám darí napiecť dobré oplátky, nech si uctíme aj tento rok Vianoce,
Vaša Arašidka

@zareaguj


Diskusia k téme

evia
Arašidka pekne si to napísala, aj ja mám novú formu od Magropomu a už som si na ňu zvykla. Máš úplnú pravdu, je to tak. Kedy začínaš piecť oblátky ak pečieš aj na zákazku?
kucharronald
Obdivujem takýchto ľudí, ktorí vedia piecť oblátky :) Ja mám rád okrúhle, nie trubičky a slané :) Z týchto môžme kúiť hocikoľko, aj tak na Vianoce nezostanú :)))
samanka
@arasidka ja mám ešte formu takú starú, že ani neviem koľko má rokov, vyrobenú "na kolene" jedným šikovným elektrikárom. Pečie zatiaľ spoľahlivo, uvidím, dokedy. Nuž a recept? Máš pravdu, rodinné tajomstvá sa nezverejňujú, kamoška mi však dva poskytla a tak máme aj trubičky, aj rovné. Asi to bude dobrá forma, lebo voskujem tak po 50-tich kusoch.
evusik
@ara šidka pekne si to popísala... v našej rodine pečie oplátky moja švagrinka a tá nás každý rok zásobuje aj oplátkami, aj trubičkami aj slanými maličkými oplatkami, ktoré strašne ľúbim.... mala si šťastie, že si natrafila na dobrých ľudí a že firma je seriózna to človek dnes už moc nevidí... tak nech sa ti darí čím ďalej tým viac :-)
julica
To je dobre, ze to takto dopadlo, oplatky a trubicky su jedina vec, co mame fakt len na vianoce. Paci sa mi, ako sa to pecenie dedi v rodinach, teda aspon na orave je to tak. Pamatam si, ako sme este pred dvadsiatimi rokmi chodili k jednej babicke do domu uplne zakryteho snehom, vzdy sedela len v zastere vo vonavej rozpalenej kuchyni, lebo piekla este v tych neelektrickych kliestach. Najsilnejsia spomienka vianoc... Akurat mi mamina volala, ze objednala 200 trubiciek, ze ci bude dost :) vzdy po vianociach mam usta poranane, krvave, ale no co, velmi mi to chuti. Nech sa vam dari pri peceni a ked sa neico nevydari, nevadi, tie hrube zvysky aj tak najlepsie chrumkaju.
makovicka
ahoj, ja mám formu na oblátky tiež, ale v živote som ju nevoskovala a pečieme každý rok aj sladké oblátky a trubičky aj malé slané koliečka, sú výborné, ale má to chybu--- dlho to trvá dnes som tiež 2,5 hodíny robila sladké oblátky z 1/2 dávky, ]:)
sovka62
Manžel dovliekol formu na oplátky ešte za hlbokého socíku. Dal ju vyrobiť akémusi ezermešterovi za päťsto korún a bola to podľa neho kúpa storočia, lebo BUDEME (všimnite si to množné číslo) piecť aj pre seba aj pre cudzích a ZAROBÍME (opäť množné čislo!). V praxi to samozrejme malo vyzerať tak, že ja napečiem a ja zarobím. No to ale naštvalo! Nestačí, že skoro všetko oblečenie na tri dcéry po nociach zhotovím sama. Veď som plietla, v rukách i na stroji, šila úplne všetko, čo si obliekali, vrátane kabátov, búnd, otepľovačiek, v bazáre s metrovým tovarom som bola vážená zákazníčka, a to som ešte ľutovala, že som študovala na vysokej škole a nenaučila sa namiesto toho šusterskému remeslu, aby som zvládla aj výrobu topánok a čižiem. A teraz mám po nociach ešte piecť oplátky?! Forma ležala v potravinovej skrini, ani som sa jej nedotkla. Ale keď sa blížili Vianoce, dobrá kolegyňa priniesla výborný recept na oplátky, tak som sa rozhodla, že to teda skúsim aspoň pre nás. Cesto podľa receptu, dobre odstáte, ale tie potvory sa nechceli a nechceli dariť. Ruky som mala dopálené po lakte, ale nič, čo by som bola ochotná položiť na vianočný stôl som nevyrobila. Ale aj keby som vyrobila, bolo by to jedno, lebo naše dievčence ich stačili tak rýchlo jesť, ako som ja piekla a ešte sa dohadovali, ktorá je na rade zjesť tú oplátku, ktorú práve pečiem. Tak som sa naštvala, formu vypla a išla som robiť niečo zmysluplnejšie. A predstave si, jedna z dcér ju zapla, sadla si k nej a o chvíľu jej spod rúk vychádzali trubičky, jedna krajšia, ako druhá. Nuž, komu neni zhora dané..... A pointou je, že na zárobky sme nikdy nepiekli a keď sme sa sťahovali do domu (dievčatá boli dávno povydávané), chcela som tú potvoru vyhodiť. Manžel ju ale vzal a predstavte si, predal ju za rovných päťsto korún komusi, kto chcel piecť oblátky na kšeft!
tinca
@arasidka a @sovka neviem sa prestať smiať, to sú krásne zážitky a ešte spojené s Vianocami. @sovka už konkuruješ janadelfi v rozprávačskom grífe.
arasidka
Šikulky moje,
toto je tak vďačná téma, že by sa o nej dalo "kecať" veľmi dlho.To nie je len o tom ako sa kde oplátky pečú, to je ako mech, ktorý otvoríš a vypadne ti odtiaľ spomienok toľko, že nevieš s ktorou začať. S oplátkami mám spojenú spomienku na rok 1956, tesne pred Vianocami, keď ma moja mama vzala i so starými rodičmi na výlet - prvýkrát do Bratislavy. Bola ráno ešte tma, ulica bola ako vymretá, iba s vysokých kandelábrov svietili matne žiarovky a čosi drobné a studené padalo k zemi a čosi i na môj nosík. Vlaková stanica bola mĺkva, v strede čakárni sálalo z piecky teplo a pár ľudí sa tmolilo okolo nej. Keď sme vyšli na náš perón, div som sa nezbláznila, keď som v tme v diaľke videla akési dve oči, ako sa približujú, ozruta sa blížlla, fučala a parilo sa jej z hlavy. Oboma rukami som obopínala dedkovi nohu ako kliešť. Nebol to zvlášť dobrý zážitok, ale až vo vagóne , keď ma mama usadila na tvrdé drevené lavice, som sa trošku ukľudnila a zvedavosť mi nedala, pobehovala som pomedzi lavice a zvedavo som sa prilepila čelom o sklo okna a ani som nedýchala - tam, za tým sklom sa čosi mihalo, a najviac bolo červených svetielok ako roj svätojánskych mušiek . Lokomotíva chrlila dym a iskry a cez to okno to vyzeralo veľmi krásne. To sa mi už páčilo ísť na mašinke, ale iba dovtedy, kým v Grinave vlak nezabrzdil. I to si pamätám, ako som si sadla na zadok a nasledoval plač. Ale to všetko razom zmizlo, keď sme v Bratislave nasadli na električku , panenkoskákavá, toľko novôt, toľko mašiniek a tých straaaaaaašne velikánskych domov!
Neviem koľko trval predaj oplátok, našim sa koše vyprázdňovali úspešne , ale pre mňa to neznamenalo nič, pamätám si iba toľko, že som tam sedela v kútiku pri stole a bolo mi zima a mamin šípkový čaj z termosky bol úžasný.
Zaznamenala som si do pamäti, že v onen rok 1956 som po prvýkrát okúsila čosi, čo úžasne voňalo, a tam v Starej tržnici toho bolo toooľko na stole, uložené vedľa seba, a mne to pripomínalo krásne oranžové loptičky. Mama jednu vzala do ruky a celú ju "pokazila". Potom s kúskom šupky prišla ku mne a povedala mi, aby som zatvorila oči . Zrazu som zacítila studenú sprchu do nosa, ale tá spŕška chladného krásne voňala . Potom mi dala do dlani malý studený mesiačik a povedala mi:" Anička a teraz toto spapaj..."
Je veľa vecí, na ktoré si spomenieme . Niektoré spomienky bolia, iné tešia. A táto spomienka na moje štvrté Vianoce ma vždy poteší. / Ale v srdci i tak pocítim bolesť a slza sa mi tisne do očí...Poznáte to, však?/
arasidka
Prečítala som si vás pozorne, a som rada, že som vás objavila. Odpovedám: oplátky pečiem už týždeň, pretože mám niekoľko známych, ktorí ma požiadali, aby som im napiekla skôr, lebo odchádzajú už za pár dní preč a berú ich so sebou .
Sakriš, nie je to dobrý pocit? Moje oplátky a trubičky poputujú , he he a skončia až v cudzine!
A ako som sa k ním dostala, to som už písala, pamätám si ešte moju prababičku Rózku , potom moju babku Terku , a teraz, už niekoľko rokov sa učím od mojej maminy tie isté grífy, hókusy-pokusy , aby "šeecko bolo tak, jak sa patrí!"
A mám z toho radosť a nielen z toho, že už to viem, ale sa teším hlavne na to, ako budem moje štyri vnučky učiť hókusy-pókusy, aby šecko bolo v richtiku ešte dlhé roky.
arasidka
kucharik maličký, máš šikovné rúčky....jáááj, to je o krčmárovi, ale to neva...ak si chceš prečítať aj iné príbehy, nahoď si :  navraty.blogspot.com
, to je moja "štácija", kde si dovolím občas zaspomínať, ná šak oné, už je aj na čo v mojom veku :starááá, zedranááá a skoro malááá...
Teším sa na naše diskusie a spomienky. Vaša Arašídka
evanaaa
Arašidka, tvoje rozprávačské umenie obdivujem, nie si náhodou spisovateľka, aspoň taká amatérska? Prešla som si aj tie tvoje poviedky -spomienky na blogu, iste z tvojho života, to je n iečo, čo evokuje určité spomienky na detstvo aj vo mne. A tento príspevok, poučný pre tie, čo formu majú, je tiež pekne napísaný, ale mňa priam uchvátil príbeh z vlaku na ceste do Bratislavy, sama som ho prežívala ako by som tam bola ja.A Stará tržnica, tú si hmlisto pamätám, keď som bola malá, s mamou som tam bola nakupovať, pamätám si jednotlivé "boxy" boli z pletiva a nedá sa to porovnať s dnešnými tržnicami, hlavne ten tovar. Ďakujem za príbeh, kedysi som také písala aj ja , vyvoláva vo mne nostalgiu a ľútosť za niečím, čo sa už nevráti.....
arasidka
Evanaaa, je mi cťou, že si si to prečítala, že ti to niečo pripomenulo a potešilo ma aj to, že si tiež písala. A prečo je to v minulom čase? Vari nie je dosť času,priestoru pre rozloženie svojích spomienok do príbehov? Evi, nie som spisovateľka v pravom slova zmysle, ale je to môj najväčší koníček, ktorému sa okrem iného venujem. Tvoje slová ma uistili, že sa mi oplatí ešte si trochu zaspomínať a nejaký ten príbeh /na pokračovanie pripísať/. Inak, pravdu povediac, podľa dátumu vidíš, že to nebolo dávno, iba pár dní dozadu, keď som sa k tomu odhodlala a to vďaka mojím virtuálnym priateľom, ktorí ma navigovali, pomohli mi a si predstav, aj ma čítajú:)))Ak budem mať "svoju chvíľu", znovu si Návraty otvorím a dala som si sama sebe "prednovoročný sľub", že budem pokračovať. Už takmer tri roky sa denno-denne vraciam sem na niektoré z mojích obľúbených četostaníc, ale táto varešková "mi reže", a všetky tieto príbehy, ktoré tu pribúdajú sú najlepšími ingredienciami , ktoré sa tu objavujú.Budem sa sem rada vracať, ale teraz dobrú noc, dopiekla som oplátky, a idem sa hodiť do horizontálu pod perinu. Juj, ale mi tu všade vonia vanilka!Zajtra k nej pribudne aróma orechov a maku.
arasidka
Dobré ráno, dobrý deň, práve sme s mamou zahájili pečenie orechových, bo moja kamarátka za niekoľko dní odchádza do Čiech, tak musím balík nachystať. Voníme nielen dnu, ale vôňa lezie ešte pár popisných čísiel ďalej ulicou :))))Ešte i ten náš psisko sedí pod stolom a sníva sa mu o psom raji od tej vône.
sovka62
@arasidka , tú starú tržnicu si pamätám aj ja, ešte v jej plnej sláve. A mám práve vianočnú spomienku. Mama nás tam zobrala a v jednej z tých kukaní na poschodí nám kúpila súpravu čiapky, šálu a rukavíc, ktoré vtedy boli "najmódnejším hitom" (aby nie, keď ich mala polovica triedy). Nakúpili sme tam aj arašidy, mandarínky a krásne červené jonatánky. Potom nám pred obchodným domom Dunaj (pre mamu Babka+Brouk) kúpila každej vrecúško pečených gaštanov, na ktorých sme si zohrievali ruky. Žiadna iná predvianočná spomienka vo mne nezostala tak, ako práve na toto popoludnie. A tržnica potom začala pomaly upadať, obchodíky ubúdali, ale ešte v roku 1965 bola v pravom dolnom rohu predajňa Klenoty, tam mi mama kúpila zlatú retiazku s príveskom k 18-tim narodeninám. Potom tržnicu zavreli a síce ju znovu otvorili, pár razy som tam bola, ale atmosféru tej starej ani nepripomína.
tothka
@arasidka , tvoje rozprávanie vo mne vyvolalo strááášne veľa milých spomienok na moje detstvo a Vianoce. Oplátky sme síce doma nepiekli, ale bolo nás doma šestoro detvákov a mama sa veru mala čo obracať, ale Vianoce boli čarovným obdobím v roku. Vďaka za pekné čítanie, určite si rada nájdem aj tvoj blog.
danenka
@sovka62 tvoj príbeh s formou sa mi ukrutne páči, aj my sme mali formu a nikdy som si netrúfla na nej robiť oplátky, to bola elektrická a nakoniec sme ju predali, ale moji rodičia mali doma starú ťažkú bez elektriky čo sa musela ešte aj otáčať, oplátky museli piecť dvaja, ale bola to tradícia, vždy na Mikuláša sa začínali piecť, uložili sa do krabice od margarínu a vyložili sa na skriňu v izbe k Vianociam a ja som tajne na ne chodila :), ale také dobré oplátky som už nikdy viac nejedla.
danenka
a ešte niečo mi napadlo, keď naši piekli oplátky tá stará ťažká forma sa potierala s kožtičkou od slaninky
arasidka
I moja stará mama mala formu , tzv. kliešte, vo dovre ich rodinného domčeka stál ešte menší domček s malým okienkom a nízkymi dverami. Kedysi dávno predtým to bol kozí chlievik. Dedko bol umný murár, tak neskôr domček prerobil, vyvápnil a priniesol doňho starý šporák. Tam sa piekli oplátky, večer, keď sa zotmelo, malým okienkom svietilo svetlo na dvor a najkrajšie to bolo keď napadal sneh. Babka si obviazala ruku pevným pásom , aby si ruku nepreťažila, vedľa stoličky na malý stolík položila veľkú porcelánovú misu , nožničky a začalo sa piecť. My decká, sme sedeli na maličkej lavici popri stene a čakali sme, kedy sa misa naplní odrezkami. Potom babka vzala med, poliala odrezky, zamiešala a začala sa hostina. Misa bola furt prázdna.
A do Starej tržnici som často nechodila, preto mi zostala tá vtedajšia atmosféra vrytá v pamäti. Vedľa bola vináreň Veľký Františkáni a kúsok ďalej Malý Františkáni. Prvýkrát som ich navštívila l3. novembra roku 1969 / v piatok!!!/, keď sme spolu s Al Rašidom boli kupovať obrúčky k našej svadbe. Tam sme sa zasnúbili a domov som si priniesla krásnu kytičku fialiek, ktoré tam ponúkala ženička. Vybrala ich z prúteného košíčka so slovami:"Nekúpite ,mladý pánko, pre vašu slečnu?" Čo mal robiť, kúpil :))))
arasidka
Na ... že váhate, ciprlény! Do cesta nasypte celý, nemletý mak, zamiešajte a šup, pečieme. Už ste videli pehavú panenku Máriu aj s Ježiškom? Ja áno.
arasidka
aha ho, nikto nepíše, iste všetci pečú....:))) Tak tak, keď sa nás sviatky spýtajú, čo sme pred nimi robili, aby sme sa mali čím pochváliť, né enem s čistýma oknama a vypulírovaným lustrem od muchačích bobánku. A tak idem aj ja, zarobila som si z kila múky a šup ho, hore - dole - ako vo fitnesku, toto je taj-čí, já vám poviem, a počúvam pesničku - žijem, žijem, prázdne vrecká mávam.... nie som pán, nie som star, s osudom sa vyrovnám, od ministra život lepší mám, a šup a šup , tralala.. nech je veselo:)))
arasidka
juj, asi som vás naľakala, ale prečo? Nie som strašidlo!
julica
Ja nepeciem, iba slintam a snivam o tych makovych oplatkach :)
arasidka
Ale veď nie je neskoro, ja som sa to učila v pätdesiatke, dovtedy som pomáhala mojej mamine baliť, viazať a odnášať zákazníkom. A to ti je riadna zodpovednosť, hlavne keď som bola ešte mladé dievča a vonku sa šmýkalo. Bolo pár babiek, či tiet, ktorým som to nosila. Raz som ich ale nedoniesla, zostali z nich len plevy v krabici, so strachom som išla domov, ale prežili sme to všetci bez ujmy na zdraví.
arasidka
Sneží, sneží... myslím na tých, ktorí sa ešte nespamätali z posledných záplav. Čo ich čaká?
arasidka
No, už nesneží, pršať sa nebu zachcelo... A ja s radosťou konštatujem, že dnes sme toho veľa napiekli. a nielen napiekli, doobeda sme sa popasovali s poslednou dávkou šípok, ktoré bol syn nazbierať pred Mikulášom. Boli krásne, a prvým mrazom ošľahnuté tak fajn, že čo bobuľa - to sladký lekvár. A tak som ich prepasírovala ... Voňali sme v okruhu kilometra dokola. Tak bude lekváru a lekváru.... a nechýba ani dreň, zamrznutá - na horšie časy, keď nás chrípka zase navštívi, alebo len tak na zimné večery , pridáme do čaju. A teraz idem spať, zaslúžene...
jerica
@arasidka si bomba , dostala si krásne komenty od varecháčiek , radosť čítať , keď chceš aby sa vrátili na stránku , musíš dať poviem čerstvý príspevok , lebo nie každý sa vráti naspäť k starším príspevkom, daj si trebárs pokračovanie II. Teším sa , oživila si aj mne spomienky na babku z Modry , tá tiež piekla oplátky a trúbelky , začala začiatkom novembra a dokonca piekla až do januára , Ten tvoj rok 1956 ja som mala desať , spomenula somsi ako som chodila s rodičmi pomáhať do starej tržnice predávať , čo predávať (zavadzať) vianočné ozdoby , mama aj s babkou tam mali stánok , spomínam si na tie krásne ozdoby , dnes veru nevidieť fúkané autíčka , špic so zvončekami , ale dnes to už má iný smer všetko je o "biznise", pozdravujem ťa prajem pekné sviatky , teším sa na tvoje ďaľšie príspevky aj s tak dobrým receptom čo si pridala na varechu. :-))
arasidka
Jerica, Modru dobre poznám, veď to je pár krokov od nás! A bývala tam nejaká moja prateta , bola slepá ... a viac o nej neviem, ibaže to, že bola sestrou môjho deda a videla som ju jedinýkrát, keď ma dedo vzal na výlet do Modry a zastavili sme sa u nej na návšteve.Musím sa maminy spýtať, či jej pamäť ešte slúži natoľko, že bude vedieť, ako sa teta volala, hm, sa mi zdá, že Ilková, či Ilavská..... ktohovie, ja už nie...
A mám preto radosť, že si to pripomínam v mojom blogu Návraty. Obzvlášť je zaujímavé, keď je mama u mňa, spáva v mojej izbe a ja si večer ťukám na klávesnicu a ona je taká zvedavá, že jej to musím všetko prečítať, táto dnešná technika ju tak ohuruje, že ju zaujíma všetko, čo sa na monitore deje. A pritom písaní sa jej pýtam na mnoho vecí, ktoré mi ozrejmuje, vzhľadom na to, že si spomínam zatiaľ iba na útle detstvo do nevinného veku cca desať rokov, keď sa ti zdá, že všetci sú dobrí a tvojou najväčšou živontou tragédiou bolo, keď si zistila, že darčeky nenosí Ježíško... chi chi....Ono i zdánlivo bezpredmetné, nevýznamné zážitky rozprávaním ožívajú natoľko, že pri písaní mám dojem, že doslova cítim vôňu koláča, oplátok, či zvuk moržovania kukurice a cítim i nepríjemné šteklenie lietajúceho peria, keď sme ho v zimných podvečeroch párali u nás v kuchynke. No vidíš, toto všetko, čo píšem, vyvolávajú vo mne tieto dni prichádzajúcich Vianoc. Zase budem šklébit jak dzeravá rína nad oknem.....